АктуалноЗабравеният градКултураНовини

Доброволци помагат за мозайките в Голямата базилика (СНИМКИ)

Ръка за ръка представители на частния и неправителствения сектор помагаха през изминалата седмица за разкриването на хилядите камъчета от древните мозайките на Епископската епископска базилика на Филипопол.

В почистването на пясъка се включиха представители на Софийска платформа, Център за либерални стратегии, Асоциация на европейските журналисти – България, Speedflow и Фондация „Америка за България“.

Ръководителят на екипа от консерватори Елена Кантарева благодари на всички доброволци за усилията, ентусиазма и отдадеността.

Припомняме, че Пловдив ще бъде домакин на 16-ата Международна конференция-триенале на фондация ICCM, най-голямото световно събитие за консервация на мозайки, през октомври догодина.

Първите няколко квадратни метра от реставрираните мозайки от втория (по-късен) слой са вече обратно в Голямата базилика на Филипопол бяха положени в средата на  юли. Само два-три дни по-рано там бе открита огромна стела. Посланието на старогръцки върху нея е в чест на Дионис и е посветено на императорите Варелиан и Галиен. Под надписа седят имената на 44 члена на религиозната организация, оцелели след опустошителното готско нашествие.

Откриха гигантски надпис на мистично Дионисово сдружение от III век на Епископската базилика

Десетки квадратни метра мозаечен под от Голямата базилика вече е реставриран

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина