АктуалноГласовеЗдравеМненияПУЛС

Как мобилният телефон може да ни успокои

Клиничният психолог Петя Стойчева Кривицки – автор на първото българско мобилно приложение  за спокойствие и психично здраве – в откровено интервю пред Под тепето

 

Защо избрахте името АНИМА? Какво изразява то?

АНИМА е брандът,  с който работя от 17 години като клиничен психолог и приложението АНИМА е едно естествено допълнение към практиката ми.

Анима на латински означава “душа“. Според психоаналитичните теории на Карл Юнг – Анима е дълбинното женското начало у мъжа, а Анимус е мъжкото начало у жената. Нещо като Ин и Ян, двете понятия не съществуват едно без друго.  Аз лично свързвам АНИМА с най-дълбинното у човешката същност – душата, както и с топлота, уют, грижа, лекота, помощ – всичко, което въплъщава приложението АНИМА.

Кой Ви помогна в разработката на IT – частта?

С екипа ми направихме проучване и избрахме софтуерната компания, с която най-хармонично се препокриха очакванията ни за това как трябва да бъде разработено приложението АНИМА.

Откъде Ви хрумна идеята?

АНИМА е една моя мечта – да създам приложение, което да помага на хората сами да се справят със стреса, с емоционален дискомфорт или с душевни си терзания.

Приложението е изключително актуално за времето, в което живеем. Време, в което ежедневието ни е динамично, стресът е неизбежен и мобилният ни телефон е почти постоянно в ръцете ни. Погълнати от това ежедневие, много често не осъзнаваме, че сме преуморени, че живеем под стрес, че сме тъжни и тревожни или че сме много близо до прегаряне (т.нар. burnout). Умът ни има нужда от почивка, за да сме здрави! Упражненията в АНИМА учат точно на това.

В АНИМА всеки може да открие по нещо за себе си – от релаксиращи и мотивиращи техники до упражнения за по-добър сън, отказ от вредни навици, справяне с тревожност и паник атаки. Има и упражнения, с които да  преживяваме по-леко физическа и душевна болка, раздяла или загуба на близък човек. Всеки от нас е изпадал поне веднъж в една от изброените ситуации и е имал нужда от помощ, за да се справи. АНИМА предлага точно това – помощ в точния момент.

Психично здрав ли е българинът и какво означава според Вас да си спокоен?

От опита, който имам с пациентите си, основни предизвикателства са стресът, липсата на емоционална компетентност и липсата на навик за търсене на навременна помощ от психиатър и психолог. Истината е,че статистиките са ужасяващи.

Спокойствието е състояние на духа и тялото. В спокойствието се раждат мъдрите идеи, тялото се възстановява, вътрешните органи работят по-добре. Когато са спокойни мислите, е спокойно и тялото. Представете си мътна река- не виждате дъното, въждате кал и мътилка,  после си представете бистра, спокойна река – виждате ясно дъното, камъчетата, рибките – красота. Ето това са спокойният и неспокойният ум.

По какво личи, че сме преуморени и как да хванем симптомите навреме?

Обичайните симптоми са трудна фиксация на вниманието, влошен сън, честа умора, раздразнителност, неспокойствие. Симптом е и когато работата ти започва да не ти доставя радост или спреш да се наслаждаваш на живота си. Ако усещаш че се усмихваш по-рядко. Преди две години стартирахме кампания, за да накараме хората да се усмихват. Реализирахме кампанията – “Усмихнат и успешен ден! “. Стотици хора ми казват, че винаги са се усмихвали на това послание.

В приложението една от основните категории е СПОКОЙСТВИЕ. Упражненията в нея помагат на потребителя да се отпуска и да си почива – както казваме в АНИМА, тренировки за спокойствие.

Имаме ли все още предразсъдъци по отношение на търсенето на психологична помощ и виждате ли промяна в тази посока?

Предразсъдъците вече са отживелица, защото хората са по-информирани и все по-често се доверяват на професионална помощ. Мисля, че дори може да се каже че вече е модерно уважаващите себе си хора да търсят консултанти, защото осъзнават, че биха могли да живеят в по-голям комфорт със себе си и с останалите. Това са търсещите хора и е удоволствие да се работи с тях. Обожавам работата си и изпитвам огромно удовлетворение от нея. АНИМА е създадена точно за това – за да е близо до хората, винаги в точния за тях момент.

Електронните джаджи ще заменят ли удобната лежанка и посещението при психолога и до каква степен е възможно това да се случи?

Съвсем различни са двете неща. Професионалната психологична помощ, когато е необходима, е незаменима. АНИМА приложението може само да я допълни.

Има много ситуации в ежедневието ни, които не изискват помощта на психолог, а умението на всеки от нас да изключи съзнанието си, да успокои ума си и да се справи сам с емоционален или физически дискомфорт. Затова създадохме АНИМА. Спокойствието лекува! По-спокойният човек живее по-добре, защото е в комфорт със себе си и със заобикалящия го свят.

АНИМА е помощник и на активно спортуващите – за мотивация и релаксация с цел подобряване на спортни постижения. Аз работя и със спортисти, имам изработен спортен психотренинг, който е много успешен.

Очаква ли се версия и за Android и кога?

Работи се по изработката на приложението и за Android. Всички, които нямат iPhone, но искат да чуят някое от упражненията, могат да се свържат с мен или екипа ми и да получат демо записи, за да не им липсваме до старта.

Кой се грижи за психиката на психолога Петя Стойчева Кривицки

За да започнеш практика като терапевт, е нужно да преминеш много дълъг път на университетско обучение, след това обучение в различни психотерапевтични техники и не на последно място – така наречената “група за собствен опит”,  в продължение на година и половина . В тази група с помощта на професионален “треньор” всеки бъдещ прихолог работи със своите проблеми, за да ги изчисти и да е полезен на пациентите си, за да не прехвърля върху тях своите дефицити, комплекси и страхове.

В ежедневието си се доверявам на АНИМА упражненията, флоу-гимнастика и своите хобита.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина