АктуалноГрадътНовини

Голямата базилика отваря врати за посетители през септември

До няколко месец и новия булевард Северен ще е факт

Вижте кои проекти ще завършат до края на годината

Таня Кънева

Голямата раннохристиянска базилика на Филипопол ще бъде готова да посреща посетители в края на месец септември тази година. Това стана ясно по време на днешното заседание на Общински съвет – Пловдив, на което се обсъждаше бюджета за 2019-а година.

Докато изреждаше големите инфраструктурни проекти, по които се е работело и ще продължи да се работи през тази година, в отговор на въпрос на опозоцията, кметът Иван Тотев каза, че Голямата базилика, която трябва да е готова на 26 септември.

При коментарите около бюджета дне общинските съветници попитаха кои проекти ще бъдат завършени тази година. Кметът Иван Тотев поясни, че до 2-3 месеца трябва да е готов новият бул. „Северен“. После изброи реконструкцията на хълм Бунарджика. пл. „Централен“ също ще бъде завършен. През юни се очаква завършване на галерията на ул. „Гладстон“ № 32.  До 26 септември ще заработи и Голямата базилика, съобщи кметът.
Така Голямата базилика ще бъде завършена и ще посреща туристи през есента в годината, в която Пловдив е Европейска столица на културата. Припомняме, че проектът е съвместен на Община Пловдив и фондация „Америка за България”. За археологическите проучвания на древния храм, както за реставрацията на мозайките, консервирането и експонирането им от фондацията инвестират общо над 8 милиона. Мозайките се реставрират в ателие в Стария град, а за труда на екипа реставратори ви разказахме подробно ТУК. Как строителството на покриваща конструкция напредва може да видите ТУК.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина