АктуалноГрадътНовини

Гласуваха новите ставки на данъка за колите на пловдивчани

Принципът на изчисление е колкото една кола е по-нова и по-екологична, толкова размерът на данъка има възможност за намаление

Собствениците на най-старите автомобили ще заплащат до 20% по-скъп данък, а тези на най-новите ще има намаление с до 40%

От опозицията поискаха отново нивата на налога да се изравнят със софийските

Таня Грозданова

На първото си заседание за годината Общинският съвет на Пловдив гласува новите стойности на местния данък за автомобили. Измененията са наложителни заради приетата от Народното събрание нова концепция за определяне на този налог с отчитане на имуществен и екологичен компонент.

При разглеждането на точката думата взе Дани Каназирева – председател на „Съюз за Пловдив“, която направи предложение ставките за коли да се изравнят с тези на столичани, като изтъкна, че пловдивските граждани плащат най-високия данък за коли у нас.

„За четвърта поредна година правим това предложение, като предишните то не бе допуснато за разглеждане,“ отбеляза на микрофона Каназирева.

В отговор кметът Иван Тотев изтъкна, че до 18 януари, когато  е изтекъл срока за предложения, не е постъпило нито едно. Между двамата възникна напрежение. Тотев заяви, че подобно поведение е „несериозно по отношение на формиране на градски политики“, че мантрите на опозицията ги знае от 8 години.

„30 дни нищо, без дебати, без предложения, без да участвате в комисии и после в залата валят PR популистки предложения.“  

Каназирева отвърна емоционално, че се извинява за невнесеното в срок предложение, но не вижда смисъл да го прави. „Предишните години като го внасях да не би да го приехте или като сте приели наше предложение да сте го изпълнили?!“

„Дебатът“ бе горе-долу в тази насока, имаше и въпроси към вносителя, относно формирането на данъка. На тях отговори шефката на „Местни данъци и такси“.

„Внесеното предложение бе да се запази размерът на данъка, определен досега за отделните групи коли, в зависимост от мощността им. Не предлагаме увеличение на данъка, а коефициентът за годината на производство е изменен със Закона за местни данъци и такси, като категорията от 3 става вече на 5 години, като отново коефициентът, който е предложен, е задължителен за прилагане в Община Пловдив,“ коментира Цвета Попова – директор на Дирекция „Местни данъци и такси“.

По думите ѝ данъкът се приближавал до социалния праг и това, което хората могат да поемат. Тя изтъкна още, че всички автомобили, без значение на тяхната мощност, сега могат да се възползват от намаление за екологичната категория.

„Увеличението от 10% се отнася за колите с дата на производство над 15 години и с ниската  еко категория евро 1 и евро 2. Изчисленията за всяка кола зависят от строго индивидуалните й данни,“ уточни още тя.

Според някои тълкувания на промените, на практика Община Пловдив намалява стойностите на данъците за някои МПС-та, като ставките са идентични с тези от миналата година. Собствениците на най-старите автомобили ще заплащат до 20 % по-скъп данък, а тези на най-новите ще има намаление с до 40 %.

Намаление има за най-масовите автомобили – от 55 kW до 74 kW. Досега собствениците на тези коли плащаха по 85 ст./kW, а сега цената ще бъде 77 ст./kW.

Годишният данък за леки и товарни автомобили с технически допустима максимална маса не повече от 3,5 т се определя съгласно формулата в чл.55, ал.1 от ЗМДТ. В изменението е посочено, че този данък за община Пловдив за 1 kW е в размер, както следва: До 55 kW включително – 0,55 лв. за 1 kW; Над 55 kW до 74 kW включително – 0,77 лв. за 1 kW; Над 74 kW до 110 kW включително – 1,62 лв. за 1 kW; Над 110 kW до 150 kW включително – 1,90 лв. за 1 kW; Над 150 kW до 245 kW включително – 1,90 лв. за 1 kW; Над 245 kW – 2,10 лв. за 1 kW.

Екологичният компонент в зависимост от еко категорията на автомобила е коефициент, както следва: Без екологична категория, както и с екологични категории „Евро 1“ и „Евро 2“ – 1,10 ; „Евро 3“ – 1,00; „Евро 4“ – 0,90; „Евро 5“ – 0,80; „Евро 6“ и „ЕЕV“ – 0,60.

„Ако автомобилът има еврокатегория, то тя трябва да се потвърди от КАТ и да се отрази в големия талон. Иначе се приема, че такава категоризация липсва,“ поясни Цвета Попова. 

Промените бяха гласувани с 27 вота „за“, 8 „против“ и 6 „въздържал се“.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

5 коментари

  1. Ударът в Пловдив е точно коефициента който дава намаление на данък МПС. В София този коефициент за Евро 4 е 0,80 т.е намаление на данъка с 20% ?! В пловдив намалението за Евро 4 е с коефициент 0,90 или 10%. Друго което тотално се разминава е цената на 1 киловат във всяка категория МПС съотнесено към столицата. От тук се получава още по голямата разлика в данъка. Според мен има нещо което не е както трябва, защото в промените в закона за Местни данъци и такси има таблица в която коефициентите за Еврокатегория са фиксирани в закона т.е там Общината няма право да ги коригира. Коригира се само коефицинет за годините на МПС-то и цената на киловата

  2. И какво да направят собствениците на автомобили където КАТ мързелите са забравили да напишат евростандарта? Трябва да платим пререгистрация на автомобила ли? Докога за несвършената работа на разни държавни институции ще плащаме редовите граждани? Пловдив ли е най-голямата община, че е с най високи данъци? Докога така?

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина