АктуалноМненияПод ножа

Гергов е получил 43-те млн. лв. за „Дупката“ във Варна

Тепърва общинският съвет в града ще обсъжда кой да бъде назначен в закупеното дружество

Капитал

Община Варна е превела сумата от 43.2 млн. лв. за откупуването на 100% от дружеството „Централен универсален магазин Варна“ на пловдивския бизнесмен и активист от БСП Георги Гергов. Това съобщиха от местната администрация за „Капитал“.

До сделката за т.нар. „Дупка“ в центъра на Варна се стигна, след като на 5 октомври тя бе одобрена с гласовете на ГЕРБ и ДПС във варненския общински съвет, но при съпротивата на БСП, партията в която членува Гергов и други десни политически формации. Веднага след това – на 10 октомври, без дебат и обосновка правителството взе решение да осигури парите от бюджета, те. всички данъкоплатци плащат за скъпия терен на Гергов.

„Централен универсален магазин Варна“ няма дейност, а основният му актив е т.нар. „Дупка“ – терен от почти 3 дка на централния бул. „Княз Борис I“. До неотдавна компанията беше собственост на „Пълдин туринвест“ – дружество на Гергов, но от документите, представени пред Общинския съвет във Варна стана ясно, че през юли т.г. то е било придобито от друга компания на „червения“ бизнесмен – „Слънчев ден“. Сега обаче в отговорите до „Капитал“ общината твърди, че е подписала договор за покупката с „Пълдин туринвест“ и ЦУМ, които поне според Търговския регистър към средата на годината са държали съответно 99.91% и 0.09% от капитала на „ЦУМ Варна“.

Според информацията на Община Варна джирата за придобиване на дяловете в „Централен универсален магазин Варна“ са подписани, а след вземане на решение от страна на Общинския съвет за определяне на членовете на Съвета на директорите в дружеството, промените ще бъдат отразени и в Търговския регистър. Така излиза, че Гергов е получил парите, но все още общината не е посочила мениджъри и не управлява закупеното дружество.

Златната „Дупка“

Теренът на „Дупката“ с площ от 2915 кв.м на бул. „Княз Борис I“ във Варна е изкоп, който стои неизползван от края на 80-те години на миналия век, когато там започва строежа на търговски център. Проектът е замразен, след като на мястото са открити археологически находки. Гергов бе собственик на „Дупката“ повече от 10 години, но намеренията му да постои там „варненски ЦУМ“ останаха нереализирани.

Цената от 43.2 млн. лв., които бюджетът отпусна за „Централен универсален магазин Варна“ бе определена от независими оценители по поръчка на общинската администрация. Тя се основаваше на хипотезата, че имотът може да бъди застроен 100% и в него може да се изгради четириетажна сграда с три нива подземни гаражи, магазини и офиси. Анализ на „Капитал“ обаче показа, че при изчисленията разходите за виртуалната сграда са били занижени, а приходите от пазарната й реализация – завишени. Освен това друга оценка, направена на „Центрлен универсален магазин Варна“ само преди година по друг повод значително се различава от сегашната. При нея 100% от капитала на компанията бяха оценени на 9.4 млн. лв., или 4.5 пъти по-малко.

Важно е и уточнението, че Община Варна изобщо не планира да строи на мястото на „Дупката“ офиси или магазини, а това сваля до нула възвращаемостта на инвестицията от над 43 млн. лв. Обявените до момента планове са след конкурс на мястото да бъдат изградени паметник на братята Кирил и Методий и триетажен подземен паркинг.

Липсата на каквато и да било пазарна логика за бюджетното финансиране на сделката стана повод за предположенията, че мотивите, които стоят зад нея са по-скоро политически. Георги Гергов е един от откритите опоненти на председателя на БСП Корнелия Нинова, той е лидер на партийната организация в Пловдивска област и контролира градската структура на социалистите. Затова едно от възможните обяснения за щедрия жест на Борисов към него е да мотивира допълнително враговете на Нинова преди предстоящите догодина европейски и местни избори. Тази версия обаче има и слаба страна. С голяма вероятност Георги Гергов би отстоявал и „безплатно“ позиция удобна за ГЕРБ спрямо Корнелия Нинова. Той няма друг избор, защото както бизнесът, така и собствеността му в „Международния панаир“ в Пловдив зависят от държавата.

Така втората версия за „подаръка“ от 43 млн. лв., които бизнесменът получи от ГЕРБ, придобива по-голяма тежест. Според нея сделката за „Централен универсален магазин Варна“ е част от по-сложна договорка между Гергов и депутата от ДПС Делян Пеевски. Според източници на „Капитал“ част от парите ще стигнат до народния представител, след като той придобие контрол над курортното дружество „Слънчев ден

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. С гласовете на ГЕРБ и ДПС! Иначе, се казва, гласувайте за ГЕРБ, иначе ще дойдат комунистите и турците. Пълен резил и наглост!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина