АктуалноБългарияГрадътНовиниПод лупа

Георги Титюков: Не можем да приберем бездомен насила

Първото условие е самият човек да изрази желание, напомни зам.-кметът по социална дейност на Община Пловдив

Таня Грозданова

Общинският приют, чието точно име е Дом за временно настаняване, работи. Там има постоянно разкрити 15 места, а в момента има 20 души настанени. Всяка година през студените месеци общината осигурява и допълнителни възможности. Капацитетът в момента е за още 20 души.  Това напомни в коментар по повод открития днес премръзнал бездомник зам.-кметът по социална политика Георги Титюков. Пред репортер на Под тепето той поясни, че гражданите могат да подават сигнали за хора без покрив на телефоните на полицията, общинска охрана, както и  в социалните служби.

Социалните работници обикалят местата където се събират бездомните задължително преди застудяване и ги информират за това, че могат да прекарат зимата на топло и с осигурена храна. По-голямата част от тях обаче отказват.

„Трябва обаче още веднъж да напомним, че много важно условие е това самите хора да искат.“  

Повечето бездомни знаят къде е Дома за временно настаняване в Пловдив, като някои от тях сами пристигат на място, когато им стане много студено или се нуждаят от медицинска помощ. Основната цел, заради която е създадено това социално заведение, е свързана с временното настаняване в срок до три  месеца на бездомни хора. На тези, които пребивават там, се предлагат подслон, храна, медицинско, санитарно-хигиенно, социално и културно-информационно обслужване.

Телефонният номер, на който можете да се обадите по въпроси, които са свързани с настаняването в  дома, е 032/623-772.

Групите от хора, които най-често намират покрив и грижи в дома са бездомни, както и такива, които временно са останали без подслон, до разрешаване на жилищния им проблем, но не за повече от три месеца. Освен подслон, те получават и топла храна. Социалните служители съветват всеки, който е останал без дом и се скита по улиците, да се обърне към тях, защото през следващите дни студът ще стане все по-осезаем.

Оказа се обаче, че през съботно-неделните дни в приюта не се настаняват нови хора. Варианти има и никой няма да бъде оставен в нужда, твърдят от социалните служби.

При запълване на капацитета на Приюта бездомни хора могат да бъдат настанени и в Старческия дом в града. При екстремни ситуации премръзнали хора се настаняват освен Дома за стари хора на „Коматевско шосе“ и в общинската болница в града.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина