АктуалноНовиниРазследванеСъдТемида

Архитект Цоневски осъди ЦИК, заради пропуснати 1 година заплати от Общински съвет

Централната избирателна комисия трябва да заплати на съветника от „Кауза Пловдив“ обезщетение в размер на общо 4 209, 06 лева, за причинени му имуществени вреди

Соня Попова

Архитект Цветелин Цонвески, който е общински съветник от „Кауза Пловдив“, е осъдил в Административен съд – Пловдив Централната избирателна комисия. Преди ден магистратите са се произнесли с решение по административно дело № 1172/2018г., ХІІ състав, с което осъди Централната избирателна комисия трябва да заплати на Цветелин Цоневски обезщетение в размер на общо 4 209, 06 лева, представляващо обезвреда за причинените му имуществени вреди, за пропуснати ползи от това, че в периода 27.10.2015г. – 12.10.2016г. не е бил избран за общински съветник в Общински съвет – Пловдив, вследствие избора на последния разпределен мандат по остатък за общински съветници на Община-Пловдив, обявен с Решение №524-МИ от 27.10.2015г. на Общинска избирателна комисия – Пловдив, който впоследствие е обявен за недействителен от Административен съд – Пловдив с Решение №882/03.05.2016г. по адм. дело №789/2016г.

Съдът е намерил за основателна, в по-голямата й част, претенцията на ицеща, предявена срещу Централната избирателна комисия по реда на член 1 от Закона за отговорността на държавата и общините за вреди.

Адвокат на арх. Цоневски е бил Кристиян Гьошев, който придоби популярност с делето срещу матурите.

Интересното в случая е, че арх. Цоневски е завел иск срещу ЦИК близо две години след влизането му в местния парламент, което се случи пък година след ситуирането на този ОбС. Това повдига интересен въпрос. За какво всъщност е в Общинския съвет Цветелин Цоневски, дали да работи за благото на пловдивчани или да търси средства за себе си, дори и през времето, в което не е работил за хората, които представлява.

Припомняме, че съветникът от „Кауза Пловдив“ влезе в ОбС, след дело за оспроване на последния разпределен мандат по остатък за общински съветници, като преди това на неговото място там бе Иван Димов – общински съветник от листата на МК „Коалиция за С.А.: Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО“.

Искът на Цоневски е бил за 5 774, 12 лв, показват документите по делото. Щетата е предявена въз основа на справка от счетоводството на местния парламент, в която е описано подробно на колко и какви заседания е присъствал Димов за периода: „е установила, че за времето от 27.10.2015г. до 12.10.2016г. вкл. Общински съвет – Пловдив е провел 21 заседания, на 20 от които И.Д. е присъствал. Постоянната комисия по „Устройство на територията и жилищна политика“ е провела 18 заседания, на които Д. е присъствал. Експертът е изчислил, че ако Д. е присъствал на всичките 21 заседания на Общинския съвет, проведени през спорния период, както и на всички заседания на Постоянната комисия, би получил общ брутен размер на възнаграждение – 5 774,12 лева, от които възнаграждение за участие в заседания на Общинския съвет – 5 369,42 лева и възнаграждение за участие в заседания на Постоянната комисия – 404,70 лева. От тях общият брутен размер нормативни удръжки за сметка на лицето са изчислени в размер на 1 247,80 лева. Или, нетната сума за получаване от лицето е определена на 4 526,32 лева.“

Административен съд не е одобрил претенциите на арх. Цонвески за заплащане на сумите от Постоянната комисия, като се позовава на факта, че „избирането на определен кандидат за общински съветник, не обуславя като неминуем резултат и избирането му за член на постоянна комисия.“

Решението не е окончателно и подлежи на обжалване пред Върховен административен съд на Република България в 14 – дневен срок от съобщението до страните за постановяването му.

По информация на Под тепето адв. Кристиян Гьошев в момента е защитник на общинската съветничка от БСП Десислава Йрданова по същото такова дело и иск за пропуснати ползи. Щерката на доц. Йорданов  стана част от червената група в местния парламент, след подобно дело, в което оспорва резултатите от местните избори и измести от местния парламент съпартийката си Димитрина Вакрилова.

Юристи коментират, че след победата на архитекта от партията на Георги Титюков на първа инстанция, се очаква изхода на делото на социалистката Йорданова да е същият – ЦИК ще плаща ѝ на нея за пропуснатите заплати в „полза на обществото“. Това пък може да отприщи лавина от такива дела.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина