АктуалноБългарияГероите на деняГласовеГрадътМненияНовини

Агенция Неохрон: Реалните кандидати за кметския пост на Пловив са същите

Дани Каназирева набира популярност за сметка на Иван Тотев и Славчо Атанасов 

ГЕРБ убедително печели Об С, ако изборите бяха днес

Николай Близнаков от изследователска агенция Неохрон представи днес в пресклуба на БТА под тепетата „Обществените нагласи в Община Пловдив“ във връзка с предстоящите местни избори наесен.

Основни резултати и изводи:

В Пловдив започва да се появява интерес към предстоящите местни избори, но все още твърде слаб. Дори съвсем близките вече избори за Европарламент, като че не се забелязват от гражданите. Поради това категорични прогнози за крайните резултати биха били спекулативни, конкретизират от агенцията.

Няма един основен проблем, вълнуващ пловдивчани –  отношението им към властта и опозициите се определя от действията им по цял „букет“ от проблеми.

Пристрастията на пловдивчани към водещите кандидати за кметския пост показват донякъде учудваща устойчивост – запазва се съотношението между първите трима от предишните избори, като все пак отбелязваме явен спад на подкрепата за Иван Тотев, лек спад за Славчо Атанасов и леко покачване за Дани Каназирева.

Нагласи за избор на кмет (в % от гласуващите)

Има различия в нагласите за кмет и общинска листа от една и съща партия (част от подкрепящите листата на БСП засега не припознават «свой» кандидат-някои имат предпочитания към Атанасов, други към Радев, трети към „друг“ кандидат)

Макар и предпазливо, трябва да прогнозираме отново балотаж, и то доста труден, на кметските избори (ако сегашните тенденции се запазят)

Нагласи за избор на кмет (в % от гласуващите)

І.  Традиционно медийният интерес е най-голям към позициите на кандидатите за кметския пост – ето и данните (макар за нас, социолозите, те да имат по-малко значение от анализа на факторите, които биха могли да предизвикат разместване в позициите).

В.8 : „Бихте ли гласували за някои от следните възможни кандидати за кмет на Пловдив?“

Нагласи за избор на кмет

Кандидати:                    Да

(дял от гласуващи в %)

Възможно е да подкрепи  (резерв)
Иван Тотев27     5 %
Дани Каназирева /Съюз за Пловдив/17       6,5 %
Здравко Димитров4,5 3
Николай Радев5,5 4
Славчо Атанасов19,84
Друг кандидат на ГЕРБ 92
Друг кандидат на БСП4,52
Всички други (вкл. независими) 11
  1. За сравнение , ако припомним данните от изследванията ни преди избори 2015 и самите резултати от тези избори, ще видим, че основната разлика е в спада на подкрепата за Иван Тотев. Той продължава да води , но изглежда значителна част от привържениците на ГЕРБ би предпочела „друг кандидат на ГЕРБ“ (9%), а неголяма, но все пак видима подкрепа, среща и кандидатурата на Здравко Димитров (5%). Евентуален балотаж за него ще бъде труден (да не забравяме, че неговата кандидатура още не е издигната), защото опитът от миналите избори показа, че на балотаж той добавя само около 1000 гласа от други партии в своя подкрепа.
  2. Славчо Атанасов почти запазва резултата си от преди 4 години, но отчитаме една нестабилна, донякъде, подкрепа, тъй като:   а) БСП не е изявила свой кандидат и поради това част от електората и засега „поглежда“ към Атанасов – при издигане на убедителен кандидат тези гласове може да се отлеят;    б) Никак не е сигурно дали ВМРО ще го подкрепи – а  в такъв случай подкрепата му ще спадне значително.  Изобщо той е твърде  зависим от решенията на партийните централи, тъй като няма „своя“ партия, а разчита на коалиционни съчетания.
  3. Дани Каназирева единствена увеличава – съвсем леко, но стабилно – подкрепата. Тя е единственият кандидат, който не зависи от решенията на други, тъй като е лидер на организация, която сама е създала и не представлява някакво коалиционно образувание. За нейните поддръжници е характерно, че те са основно сред висшистите, хората в най-активна възраст – от 30 до 60  – и хора, подкрепящи по принцип независими кандидати или партии извън статуквото.  Нейната организация – Съюз за Пловдив – има донякъде и характер на пловдивска гражданска организация, а не местен филиал на национална партия.

ІІ.  Предпочитанията за партийна листа за Общински съвет засега са следните:

ГЕРБ води убедително с 42-43% подкрепа,  и продължава стабилно да е основната политическа сила в Пловдив.

Далеч назад са: на второ място  Съюз за Пловдив с 14 %, БСП с 12 %, ВМРО с 11%, НФСБ остава едва с 4%. Всички останали, включително евентуални независими кандидати, взимат общо 16-17%, (като сред тази последна група Демократична България е с най-висок резултат).

(Трябва да се отчита възможната статистическа грешка от 2 -2,5% за всеки.)

Подкрепа за партийни листи за Общински съвет

ІІІ.  Основните градски проблеми:

Най-много загриженост събират „Високите местни данъци и такси“ – 34%, след това тежкият трафик, задръстванията, неуредици в градския транспорт и паркирането..Тази тема е основна за 32% от пловдивчани. Следват „Ремонтите се бавят, има много незавършени проекти, неуспешен старт на Пловдив ЕСК 2019“. За 27 на сто пък най-големият проблем пред града ни са корупционните сделки и разпродажбите на общинско имущество.  Следват „Презастрояване на междублоковите пространства“ и  „Други“.

В1: Каква  е цялостната ви оценка за развитието на Пловдив през последната  година ?

ОТГОВОРИ:АНКЕТА 2015 ПРОЦЕНТ ОТ ОТГОВОРИЛИТЕ:ФЕВРУАРИ 2019 -В %
1. Добре  се развива   42,653
2. Изостава по вина на общинското ръководство

35

 

27
3. Изостава поради външни причини    7,26
4. Развива се въпреки общ.ръководство12
5. Без мнение153

 

*През последната седмица на февруари 2019 г. социологически екип на Неохрон е провел представително за града социологическо проучване, засягащо обществените нагласи към развитието на града  и предстоящите местни избори.  Интервюирани бяха 710  пълнолетни жители на Община Пловдив, като извадката е представителна за пълнолетното население на града по пол, възраст и образование. Информацията е набирана чрез пряко полу-стандартизирано интервю по домовете на интервюираните лица („очи в очи”).

Забележка: Представените данни не представляват прогноза за местните избори през есента на 2019 г, а отразяват нагласите на пловдивчани през последната седмица на февруари.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

  1. Следя предизборните битки и прогнози от 2007-ма – не е имало никога прогноза, от никоя агенция, че Сл Атанасов ще бъде шести. Пловдивският Неохрон сочеше балотаж между Тотев и – или Славчо, или Дани Каназирева. Запазил съм изследвания на 7 агенции от изборите от 2009 та насам, гарантирам. За идващите избори ще стане интересно, ако се появи ярка нова фигура. ако не – повторение на мача от 2015-та – Тотев срещу Атанасов или Дани…

  2. ха-ха близнака пак е забърсал някой лев . тоя се появява с агенцийката си винаги преди избори през 2015 година ПРОГНОЗАТА МУ БЕ – ТОТЕВ И КАНАЗИРКАТА СЪС СИГУРЕН БАЛОТАЖ ТРЕТИ ЗИКО ЧЕТВЪРТИ КОМУНИСТИТЕ ПЕТИ ТИТЮЦИТЕ И БИДОНИТЕ И ШЕСТИ СЛАВЧО АПРОПО БЛИЗНАКА ИЗЯДЕ ЛИ СИ ДИПЛОМАТА ЗАЩОТО КАЗА ЧЕ АКО НЕ ПОЗНАЕ ЩЕ ГО НАПРАВИ

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина