Сезираха Цацаратурата за Бабинден в Брестник

Живот

Петърчо проплака на мегдана в селото

Татко му избяга, брестнишките баби чакат Цацаров да им го върне

Викайте Цацаратурата, таткото избяга! Така весела старица от Брестник обяви изчезването на бащата на малкия Петърчо, който проплака на мегдана в селото в традиционния ритуал навръх Бабинден. Бебето се пръкна на бял свят точно в 11 часа, а минута по-късно татко му запали подметките и избяга от отговорност с мотив, че детето не е от него- било много светло, а той си падал малко смугъл. От него е, тя Вера с други мъже използва предпазни средства, сочиха родилката в импровизирания си скеч брестнишките баби. Те бяха категорични, че Главният Цацаров ще им върне таткото беглец, пък тогава те ще му турнат обвинителния акт, като му ударят здрав пердах.

Шоуто им бе част от празника, който традиционни се чества с песни, танци и много хумор. Ритуалът с разраждането тази година се падна на Василка Анева. Пенсионираната готвачка влезе в ролята на площадна акушерка и без много да се церемони извади бебето, като преди това мина ръцете си със сапун. Може да се на мегданя, ама хигиена трябва да има. Както сапуна се плъзга, така и детето да се плъзне от теб, обърна се към родилката баба Василка и след секунда малкият Петърчо бе в ръцете й.

Всичко хубаво, ама как така го родихте това бебе с пижамка, почеса се по капелата Наполеон Брестнишки. Тук сме модерни, с тоалети ги пръкваме, обясни й Гонеща зли духове. Ние пък голички си ги раждаме и голички си ги гледаме до де поотраснат, репликира Гостенка от Хавай. Па много ги разбирате, ама от там, де ида, ги раждаме на 6-я месец, за да са по-фини, че този Петърчо малко объл ми идва, издърдори пък Баба пришълец.

Мъжката рожба, щипещият студ и хубавото януарско слънце значат само едно- плодородна година и берекет за всички, обясни площадната акушерка Василка и се хвана на традиционното бабешко хоро в центъра на Брестник.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.