ЖивотЗдравеНовини

Почина известният уролог д-р Касабов

Почина д-р Петко Касабов – един от възстановителите на БЛС, съобщи проф. Димитър Шишков, началник на Клиника по урология в „УМБАЛ-Пловдив“.

„С огромна болка бих искал да съобщя, че на 15 март 2023 г. е починал д-р Петко Касабов (роден 1944 г.), бивш началник на Отделението по урология в „УМБАЛ Пловдив“ от 1998 г. до пенсионирането си, заяви сегашният му шеф проф. д-р Димитър Шишков.

Той е един от най-изявените български уролози и е сред възстановителите на БЛС у нас, което се случи в Пловдив на 13 януари 1990 г.“

Професионалният път на д-р Касабов преминава през Габрово и Смолян, после практикува в Първа градска болница, сега МБАЛ „Св. Мина“, а след това в Окръжна болница, („УМБАЛ Пловдив“). 

„Той е моят учител в професията, който заедно с моя баща – хирургът д-р Григор Шишков, ме възпитаха на професионална етика и изградиха у мен човечност и отдаденост на пациентите. Безкрайно съм им признателен. Затова истински бях огорчен, че никой не споменава и дума за кончината на един известен лекар от стар пловдивски род, изявен общественик с гражданска позиция. Той е баща на известния племенник на Васил Левски – д-р Божидар Касабов, уролог във Виена“, заяви проф. Шишков. Известният лекар току що се е върнал от чужбина след не много дълго отсъствие и когато разбира, веднага огласява тъжната вест. Според него е възмутително непрекъснато да се говори какво се е случило с фолк дивите и псевдо бизнесмените и да не се споменава нищо за личности като д-р Касабов, спасили живота на хиляди пациенти и оставили трайна следа в обществения живот на страната.

Освен че участва във възстановяването на БЛС, той е първият председател на организацията в Пловдив, която е основана през 1901 г. и е втората след английската в Европа. Избран е и за зам.-председател на съюза по времето на д-р Димитър Игнатов.

„Възстановяването ѝ през 90-те години на миналия век става въпреки сериозния отпор на бившите комунистически деятели в България и в Пловдив, които и сега са на водещи позиции в него, заяви проф. Шишков – Тъжно е, че погребението на един ангажиран обществен деец и голям лекар на 18 март 2023 г. не беше уважено от нито един от сегашните национални лидери на БЛС, които вероятно не знаят кой и кога е възстановил организацията, която ръководят.“

Проф. Шишков коментира, че може би българите сме единствените в света, които бързо забравят след смъртта им изявените си личности, чийто живот е пример за поколенията. Трябва да помним хора като д-р Касабов, ако искаме да градим бъдещето, категоричен е известният уролог.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина