ЖивотНовини

Какво трябва да знаем при избор на акумулатор за UPS?

Непрекъсваемите захранващи устройства, наричани още UPS (от англ. Uninterruptible Power Supply), са подходящи при нужда от поддържане работата на компютрите, камините с водна риза или печките за парно, когато централното електроподаване прекъсне за известно време. Подобни устройства използват акумулатор, който е консуматив и рано или късно въпросът за неговата смяна и избор става актуален.

Кога се сменя акумулатора на UPS?

Батерията трябва да се смени, когато вече не може да поддържа заряда или да осигурява необходимото резервно захранване. Повечето батерии за UPS са проектирани да издържат между 3-5 години, но това може да варира в зависимост от употребата и условията на работа.

Сред признаците за смяна е наличието на предупреждение за изтощена батерия, дори след нейното пълно зареждане. Времето за резервно захранване значително е намалено от това, което е било преди. В някои случаи галваничният елемент изглежда подут или неговият електролит протича.

Какви видове се използват в UPS?

Най-предпочитаните и използвани до момента са оловно-киселинните. Сред предимствата им е малкият саморазряд и висока продължителност на работните цикли. Някои са в състояние да издържат до 1000 цикъла на презареждане и позволяват работа в широк температурен диапазон. 

От гледна точка на използвания електролит, днешните качествени акумулатори за UPS могат да са AGM или GEL. При последните, електролитът е във вид на гел и подобни елементи са необслужваеми, с напълно запечатан корпус. Те са безвредни и същевременно: мощни, надеждни и с до 12 години експлоатационен период. AGM (Absorbent Glass Mat) батериите за UPS също са на гелова основа, но са сравнително по-евтини. Имат доста предимства: устойчивост на вибрации, работят във всяка позиция и са много издръжливи, дори и при ниски работни температури.

Какъв трябва да е капацитетът?

Това е една от важните характеристики, тъй като от нея зависи времето за работа на свързаното към UPS оборудване в авариен режим. За непрекъсваемите източници на захранване, обикновено се използват 12-волтови акумулатори, чийто капацитет варира и се измерва в ампер-часове (Ah):

  • 5-9 Ah – за маломощните юпиес системи с изходна мощност до 600 VA;
  • 9-250 Ah – за мощните аварийни системи с изходна мощност от 1 kVA. Обичайно работят с 2 до 16 или повече батерии;
  • най-предпочитани днес са капацитетите от 7-9 Ah, които са достатъчни за няколко минути работа, така че да се съхрани написаното съдържание на твърдия диск на компютъра и той да се изключи правилно;
  • моделите с 50, 100 и 120 Ah са за мощното непрекъсваемо оборудване, което да осигури няколко часа работа на сървъри и компютри.

От онлайн магазин MAXCAR препоръчват винаги при избора да правите справка с указанията за поддръжка и експлоатация на производителя на съответното оборудване. Да използвате доказалите се марки в областта на батериите за UPS и да пазарувате от специализираните магазини, които дават и гаранция.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина