ЖивотНовини

Къде е добре да поставим бебефон с камера?

Всеки родител е наясно с трудностите при отглеждането на детето, особено през първите шест месеца от живота му. За оптимизиране на ежедневните си дейности, повечето родители днес започват да се възползват от технологичните решения на пазара. За радост на татковците и майките вече се предлагат специалните бебефони. Какво представляват и ефективни ли са при грижата за бебето? На каква възраст трябва да е детето, за да започнете използването на устройството, споделят от Kassabasystems.com.

Помага ли бебефонът за грижите за бебето

В най-простия си вариант, това е безжичен приемо-радиопредавател, приемащ и предаващ всички звуци от стаята на мъника на другото устройство в родителя. Това позволява на майката или бащата да си вършат работата, докато бебето спи или си играе в кошарата. Джаджата наподобява уоки-токи, но е с повече функции. Състои се от два комуникиращи блока – детски и родителски. Единият стои в детската стая при детето, а другият в родителя. Когато бебето плаче, веднага ще разберете, дори и да сте навън. Максималният безжичен обхват е около 300-400 метра на открито и около 50-100 метра на закрито.

Бебефонът е чудесно средство за отглеждане на бебе в следните случаи:

  • родителят отглежда мъника без помощници – подходящ инструмент за самотни майки или бащи, при които липсва допълнителен човек за помощ при отглеждането на детето. Устройството е отлично средство за родителите, които работят дистанционно в друга стая, докато детето спи;
  • при живеене в голямо жилище, с множество стаи и добра шумоизолация – особено актуални устройства за живеещите майки в големи жилища. Позволяват ви да оставите мъника да спи на чист въздух в двора, а вие да си вършите друга странична работа;
  • нямате възможност постоянно да наблюдавате малчугана докато спи – когато той се събуди бебефонът ще ви извести и ще реагирате веднага, ако се намирате в обсега на около 300 метра;
  • за отдалечен контрол на детегледачката – при възможност за дистанционно предаване на звук и картина, през интернет, дори и да сте на другия край на света, ще виждате дали наетата от вас детегледачка си върши добре работата.
бебефони с камера

Съвременните професионални бебефони имат и допълнителни екстри, като сензор за околната температура. Това ще ви информира, дали бебето е на топло или на студено, когато сте далеч от дома. Получавате видео и звук в реално време от детската стая, чрез наличието на камера за наблюдение. Така, по всяко време знаете какво се случва. Наличието на сензор за влажност ще ви информира за процентът на влажност на въздуха в стаята, а функцията за присъствие ще сигнализира при прекалено отдалечаване от родителското устройство.

При двупосочните модели не само виждате и чувате детето, но и си говорите с него, когато то е по-голямо. Комуникацията става двустранна.

На пазара днес съществуват аналогови с кабел и цифрови бебефони с WiFi. Първите са по-рядко срещаните и почти вече липсват от пазара. Те са с малък радиус на действие и ограничен брой канали. Качеството на връзката между блоковете не е от най-добрите и често се смущават от домакинските уреди. Ако сте решили да използвате аналогово устройство, убедете се, че е с повече комуникационни канали, за превключването им при поява на смущения. Предпочитани са като по-евтини варианти за малките апартаменти.

Цифровите бебефони са по-качествени и елиминират недостатъците на аналоговите. Предлагат се на по-високи цени, но шумът и смущенията при тях са минимални. Предоставят значително по-голям радиус на действие, а защитата на връзката от подслушване и прихващане е осигурена от технология за многостепенно криптиране на данните. Каналите при цифровите бебефони се превключват автоматично. Ако се нуждаете от качествено и многофункционално устройство за двупосочна комуникация, за предпочитане е цифровият вариант.

При избора е важен диапазона на безжичното покритие между родителското и бебешкото устройство. Съществува обхват на закрито и на открито. В последния случаи показателят винаги е по-голям и може да е в рамките на 200-650 метра. При закрито разстоянието е около 50 метра.

Типът на връзката е еднопосочна (само чувате и виждате случващото се) или двупосочна (можете да говорите с детето и да го използвате като уоки токи за комуникация, когато порасне). Цифровият бебефон в случая е най-удачен избор.

Начинът на захранване също е от важно значение. Той е чрез постоянно включен адаптер в контакта на 220V или чрез батерия. Комбинираният вариант дава повече гъвкавост. Ако изборът е за захранване от батерии, обърнете внимание на времето за работа с едно презареждане. 

Броят на родителските блокове също има значение – те могат да са един или два, за всеки от родителите по един. Като допълнителни функции, сензорът за движение, за температура и за влажност на околния въздух е добър избор. Родителското устройство може да има цветен или черно-бял екран. Колкото по-голям е той, толкова повече информация ще изобразява едновременно. Понякога е чувствителен на допир и с подходящ графичен интерфейс за лесно управление чрез докосване.

По-функционалните, захранвани от батерии, устройства имат режим за пестене на енергия. Активира се автоматично при липса на звук – бебефонът “заспива” и се “събужда” при поява на звук. Това значително удължава времето за автономна работа при поставяне на нови батерии.

От каква възраст е препоръчително да използваме бебефон

Употребата може да започне още от първия ден на раждането на бебенцето. През първите дни и седмици майката ще е с повишена загриженост за състоянието на мъника. Устройството ще й даде спокойствието, че с новороденото всичко е наред и спи непробудно, докато тя си върши ежедневни домакински задължения.

Друга често срещана причина за по-късната покупка на бебефона е преместването в друго жилище за живеене, където има повече стаи и е необходимо тяхното почистване и грижа, паралелно с отглеждането на бебето.

Използва се до достигане на възрастта, в която детето вече ходи и не плаче при липса на майката до него. То може да говори и само отива при майка си, след ставане от сън, дори и когато тя е в друго помещение на дома.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина