ЖивотЗабавление

Експертите: Решението за разкриването на цялата Епископска Базилика е историческо

Костадин Кисьов: Това е най-важният проект по отношение на културно-историческото наследство на града

Премахват пътя над Северния кораб на гигантския раннохристиянски храм още през пролетта

Историческо решение за Пловдив. Така археолози и реставратори определиха идеята за пълното разкриване на безценната раннохристиянска Епископска Базилика на Филипопол. Днес кметът Иван Тотев, експертите, които работят на обекта и основният инвеститор, партньор и двигател на  проекта Фондация „Америка за България” официално анонсираха пред медиите намеренията си за разширяването му. Градоначалникът категорично заяви, че пътната връзка между булевардите „Мария Луиза” и „Цар Борис III Обединител” ще бъде премахната, за да бъдат разкрити тайните, които крие Базиликата под асфалта в Северния си кораб. Със завършването на всички дейности през есента на 2018г., бъдещият музей ще промени градската тъкан, като на мястото на пътя пред Католическата катедрала ще блести красив площад.  

Това е най-важният проект по отношение на културно-историческото наследство на Пловдив. От години твърдя, че той трябва да е приоритет за града ни. Ето, че вече е факт. Радвам се, че се взе единственото правилно и мъдро решение- да бъдат разкрити всички пластове от обекта, подчерта директорът на Археологическия музей Костадин Кисьов. Той допълни, че до няколко дни се очаква комисия от Министерството на културата да приеме първия етап от дейностите в Базиликата, които вървяха на място от месец май. 30 години този обект седи в незавидно състояние. Работата там ни дава шанс да проучим и онова, което се крие на най-долния пласт, под самите мозайки и базиликата. А отдолу има още по-стара базилика или езически храм, разкри Кисьов.  

Това, което се случва с Епископската базилика на Филипопол, е естествено продължение след съвместната ни работа с „Америка за България” на Малката Базилика. Обектът трябва да се разкрие в цялата си същност и това е политическо решение. С цялото си сърце заставам зад разкриването на всички културно-исторически пластове. Само така можем да кандидатстваме с Базиликата пред ЮНЕСКО за световен паметник на културата. Нека си помечтаем Пловдив да има един бъдещ обект в списъка на световното културно наследство, пожела си Иван Тотев.

Проектът за Епископската Базилика е дълго и внимателно обмислен. Тук ще бъдат разкрити многобройни културни пластове, които ще дадат много поводи за размисъл на научната общност. На всяка цена трябва да завършим до есента на 2018 г. и музеят да отвори врати, обяви Ленко Ленков от Фондация „Америка за България”. Той разкри, че пловдивчани, които искат да допринесат за разкриването на историята на Базиликата на терен, ще имат шанса да дадат своя доброволчески принос.

Решението на общината за разкриване на цялата Базилика е не просто политическо, то е историческо. Дължим това на бъдещето. Имаме шанса тук да разкриваме уникален по мащаб обект с изключителна културно-историческа, научна, обществена стойност. Това е обект от световно значение, заяви реставраторът Елена Кантарева, която работи по разкриването, реставрацията и консервацията на двата пласта мозайки на Голямата Базилика. Тя припомни какви тайни и красоти бяха разкрити в последните месеци там. Става въпрос за близо 1200 квадратни метра мозайки, невероятно богати на декоративни елементи и цветове, супер различни и даващи огромна научна информация за времето, в което са редени. Тя уточни, че още 1000 квадратни метра се крият под пътя и чакат да бъдат разкрити. Като припомни, че една от най-ярките сцени в мозайките- "Изворът на живота", е бил открит без единия паун от нея. Той е бил демонтиран при дейностите на обекта преди години и е изчезнал безследно. Дали каменните фрагменти от него са захвърлени някъде, или красят нечий имот, трудно може да се каже. Следите се губят. Губи се още част от изключително ценния надпис в Южния кораб на Базиликата. Парчето е било разрушено в период от историята на един от най-големите раннохристиянски храмове на Балканите. Изписано е името на епископа, по чието време е била подредена мозайката, но част от него я няма. Завършва с „КИАН”.

Разширяването на проекта с решението за пълно разкриване на обекта ще повиши и стойността му с около 4 милиона лева. Те ще бъдат споделени между Фондация „Америка за България” и общината, като първите ще поемат финансирането на всички последващи археологически проучвания и реставрационни дейности, а администрацията ще поеме разходите по премахването на пътя, преместването на инфраструктурата и комуникациите, които се намират под него, изграждането на подпорни стени и прочие. Малко са местата в Европа, които могат да се похвалят и да се гордеят с обекти като Епископската Базилика. Затова и никой не е мислил или говорил за пари и бъдещи разходи около пълното й разкриване. Не сме се интересували колко ще струва, защото това е нещо, което трябва да се случи. Стойността на този проект като цифрово изражение и добавената стойност, която той ще предаде за града, е неоценима и на този фон допълнителните 4 милиона, които ще бъдат поети от няколко бюджетни години, са нищо, подчерта кметът Тотев. Той поясни, че пътният ръкав няма да го има, но ще бъде отворена друга връзка между двата булеварда между поликлиниката и понеделник пазара. Там цялото пространство ще бъде модернизирано, ще бъде премахнат паркингът пред лечебното заведение, ще се разшири и отвори пътната връзка и така трафикът ще бъде поет без никакво затруднение. А зоната около бъдещия музей и Католическата катедрала ще стане пешеходна, с площад над Епископската Базилика и връзки с другите важни обекти наоколо- Одеона, Форума, Археологическия подлез, разкопките на частния терен на Димитър Георгиев, Източната порта,  Малката Базилика и бъдещия подземен музей на Пловдив под площад Централен. С реализирането на проекта за Голямата Базилика ние ще променим градското пространство капитално, ще създадем един цял и завършен пешеходен тур на древния Филипопол, заяви градоначалникът. Той анонсира, че се окачва дейностите по премахването на пътя да започнат още през март, тъй като времето е ценно, а крайният срок за завършване на музея е фиксиран- есента на 2018г.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

11 коментари

  1. ако не знаеш кисьов направи за пловдив от един кенеф истински музей, въпросът е ти какво си направил за пловдив, а пък не си показваш и мутрата за да те видим и да оценим големите ти приноси. само тъпата ти глава може да измисли че ще се заличи обекта до понеделник пазара

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина