ЖивотКултураНовини

Деца – артисти представят на сцена „Малката русалка“

Спектакъл по любимата приказка на Андерсен „Малката русалка“ ще изнесат възпитаници от НУМТИ „Добрин Петков”, Национална гимназия за сценични и екранни изкуства и Регионалния център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование в Пловдив. 

За спектакъла децата и младежите няколко месеца провеждаха репетиции с професионални преподаватели и режисьори, демонстрирали пред подрастващите тайни на сценично поведение. По време на творческите работилници подрастващи от 4 до 20 години със специални образователни потребности се подготвяха заедно със свои връстници от арт училищата в града.

За театралното представление децата  изработваха сценични костюми, рисуваха декорите, обучаваха се да правят артистичен грим, влизаха в ролите на героите от Андерсеновата приказка, адаптирана от директора на Ресурсния център д-р Катя Стоилова.

Докато част от децата работиха по създаването на спектакъла, в мобилното ателие по приложно изкуство към УМБАЛ „Свети Георги“ течеше сериозен творчески процес. Там пациентите от Детската клиника подготвяха поканите за представлението. Ръководител на заниманията бе художникът Ивелина Петрова, която е и арт терапевт в болничното заведение.

След първата артистична изява на сцената на Националната гимназия за сценични кадри,  децата се чувстват още по-уверени. Всеки откри актьора в себе си и голяма любов лъха от сцената. Щастлива съм, че с огромно желание очакват следващите две излизания на сцената – в Асеновград и в Медицински университет – Пловдив. Режисьорът Димитър Атанасов – Шърата е прекрасен професионалист и дава изключително голямо спокойствие, провокира артистичния потенциал на всеки един участник. Благодаря за професионализма на всички преподаватели и участници в „Заедно творим“ от Гимназията за сценични кадри, както и на психолозите и педагозите от Ресурсен център – Пловдив“, сподели организаторът на инициативата Ели Шопова. 

Детският спектакъл ще бъде представен на 21 септември 2023 г. от 15 часа в залата на Градската библиотека в Асеновград. Отново там ще бъде открита и изложба на изработените с много любов картини и апликации от малки пациенти на Детска клиника към УМБАЛ „Св. Георги“, както и на деца със специални образователни потребности. „Малката русалка“ ще може да бъде видяна и на 29 септември 2023 г. от 17 часа в Медицински университет – Пловдив.

Постановката се осъществява от Национално сдружение партньорство и единство, Община Пловдив, НУМТИ „Добрин Петков”, Национална гимназия за сценични и екранни изкуства, Медицински университет – Пловдив, Регионален център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование – Пловдив и Детска клиника към УМБАЛ „Свети Георги“ и се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“.

Автор: Екатерина Кючукова

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина