ЖивотЗабавлениеКултураНовини

Пловдив ще се състезава за приза „Романтична столица на България“ за 2019 г.

Досега титлата са печелили Бургас и Велико Търново

Сред Благоевград, Боровец, Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Добрич, Кърджали, Кюстендил, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Разград, Русе, Сливен, София, Стара Загора, Търговище, Хасково, Шумен, Ямбол ще се определи града, в който е изписано най-дългото писмо, ще получи приза „Романтична столица на България“ за 2019 г.

Тази година отново се провежда една от най-романтичните кампании у нас. От 29 януари до 10 февруари 2019 г. всички могат да се включат в писането на най-дългото любовно писмо в България, като оставят своите лични послания към любимите си хора върху специални хартиени свитъци в книжарници „Хеликон“ в цялата страната.

На 13 февруари, в навечерието на Св. Валентин, на изискано събитие в книжарница „Хеликон – Витоша“ в София всички свитъци ще бъдат обединени в едно огромно романтично писмо и ще бъде обявена неговата обща дължина. А градът, в който е изписано най-дългото писмо, ще получи приза „Романтична столица на България“ за 2019 г.

Досега съвместната инициатива на Издателска къща „Кръгозор“ и верига книжарници „Хеликон“ се е провеждала три пъти, като винаги във фокуса са заглавия на издателството, посветени на любовта. През 2009 г., 2010 г. и 2012 г. „Романтична столица на България” станаха съответно град Бургас, където бе изписано 15-метрово писмо, след това Велико Търново с 30-метрово, а през 2012 г. призът отново се върна в гр. Бургас с 50-метрово писмо. Във всяка кампания се включваха стотици хора, които изпъстряха свитъците с рисунки, романтични цитати, стихове и признания в любов. Последната година общата дължина на писмото достигна внушителните 224 метра.

Тази година писането на най-дългото любовно писмо се състои в 27 книжарници, а за приза „Романтична столица на Българи“ се борят 21 града (Благоевград, Боровец, Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Добрич, Кърджали, Кюстендил, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Разград, Русе, Сливен, София, Стара Загора, Търговище, Хасково, Шумен, Ямбол).

„В днешния забързан, технологичен свят искаме да припомним този позабравен, по-личен и топъл начин за обяснение в любов. Има хора, най-вече от младото поколение, които никога не са изразявали върху хартия своите копнежи и романтични мисли, не са виждали любовно писмо, изписано с почерка на половинката си, споделят от ИК „Кръгозор“. Затова с верига книжарници „Хеликон“ приканваме хората да се включат в писането на най-дългото романтично писмо в България, заедно да отдадем заслуженото внимание на любовта и да направим празника още по-вълнуващ и специален.“

Поводът романтичната традиция да бъде подновена е излизането на луксозното подаръчно издание „В градините на любовта“ от Халил Джубран. В книгата са включени притчи, стихове, монолози, диалози, които разглеждат различните нюанси на любовта – любовта като копнеж, желание и страст – магнетизмът, който привлича индивидите един към друг и ги споява в едно цяло. Любовта като състрадание, милосърдие или безусловната любов. Любовта като уважение, толерантност и приятелство. Любовта към родната земя и към хората. Любовта като разбиране на Реалността – проява на Божественото и на Бог.

В изданието са подбрани както известни фрази на Джубран за любовта, така и по-малко познати и книгата дава нов, свеж поглед към думите и мъдростта му.

Афоризмите, притчите и изящната поезия за любовта на един от най-необикновените мъдреци на 20. век са популярни и харесвани от читателите. А може би някои от тях ще намерят място в най-дългото любовно писмо в България.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина