ЖивотЗабавлениеНовини

Коледното дърво в Пловдив грейва в понеделник с много настроение и празнична програма

В навечерието сме на едни от най-чаканите празници. Броени дни остават до Коледа и началото на Новата 2020 година. Първото от поредицата събития, които Община Пловдив организира за пловдивчани и гости на града е тържественото запалване на светлините на Коледното дърво.  

Елхата е висока 13 метра, с над 4 хиляди зелени клончета и отново ще изглежда внушително. Изработена е от единствения на Балканите производител на елхи, който се намира в гр. Раковски. Пловдивската елха тежи около 1 тон, а заедно с украсата – 1.5 тона.

Светлините на Коледното дърво (над покрития фонтан) ще бъдат запалени от Кмета на Пловдив Здравко Димитров на церемония на 2 декември 2019 г., понеделник, от 17.30 часа, на която той ще отправи и поздрав към своите съграждани.

По традиция  на сцената с кратка програма ще се изявят талантливи пловдивски деца. Тази година това са малчуганите от Детска вокална формация „Омайниче“ с ръководител Таня Орманова и Детски танцов състав „Луди млади“ към НЧ „Проф. Кирил Дженев 2019“, които ще представят фолклорна програма.

ДВФ „Омайниче“ е създадена през 1995 г. в гр. Пловдив. Водеща в културния живот на града ни, формацията се изгради и доказа като школа за музикално образование и възпитание. Носител на награди, медали и отличия, „Омайниче“ достойно представя българското изкуство в Испания, Италия, Франция, Гърция и доказва своя девиз „С песен и обич творим добро“. Репертоарът е разнообразен и включва детски забавни песни, хорова и църковна музика, поп и любимите на всички поколения участници в Омайниче – обработки на българска народна музика. Основател, ръководител, диригент и приятел на децата е Таня Орманова, която ще бъде и водещ на вечерта.

Детски танцов състав „Луди млади“ към НЧ „Проф.Кирил Дженев 2019“ ще представи фолклорна програма. Сдружение „Школа за народни танци Луди Млади – Пловдив” е сдружение с нестопанска цел, учредено през 2009 година в Пловдив. Целта на Сдружението е да съхранява и разпространява българските народни музика, песен и танц.  Към момента школата има създадени над десет групи за обучение по народни танци в различни възрастови категории. С дейността си всяка от групите работи за изграждането на вече доказалото се име на Сдружението в града и страната. Клубовете за любителски народни танци, станали така популярни през последните години, са взели участие в много национални и международни фестивали за любителско изкуство.

Детският ансамбъл към Сдружението е създаден едва през 2012 година, но малките ентусиасти, на възраст от 4 до 14 години, вече са завладели сърцата на публиката.

„Школа за народни танци Луди Млади – Пловдив  са участвали във фестивали и са изнасяли концерти в България, Македония,  Израел, Гърция, Испания, Сърбия, Румъния, Словения, Русия и други.

Художествени ръководители на „Школа за народни танци Луди Млади“ са Петя и Цвятко Маринови. И двамата започват да танцуват още в ранна детска възраст. Любовта им към народните танци се превръща и в професия, след като завършват единствената по рода си на балканите Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство, Пловдив (АМТИИ) – специалност Българска народна хореография. Успоредно с обучението си и двамата вземат участие в Щатен танцов състав към АМТИИ, а след това и в обичаният от всички почитатели на българските народни танци Фолклорен ансамбъл „Тракия”.

Вижте още няколко важни дати на предстоящи събития, които Община Пловдив организира на площад „Стефан Стамболов“:

23.12.19, 17:00 ч., пл. „Ст.Стамболов“ открита сцена, Празничен Коледен концерт на Студентска формация „Жарава“.

24.12.19, 12:00 ч., пл. „Ст.Стамболов“ открита сцена, Празничен Коледен концерт на Женски народен  хор „Боряна“.

25.12.19, 12:00 ч., пл. „Ст.Стамболов“ открита сцена, Празничен Коледен концерт на  Биг Бенд Пловдив.

26.12.19, 17:00 ч., пл. „Ст.Стамболов“ открита сцена, Празничен Коледен концерт на група „Мистик“.

31.12.19 от 22:00 ч. до  02:00 ч. на 01.01.2020 г., пл. „Ст.Стамболов“ открита сцена, Официална градска церемония по изпращането на 2019 г.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина