БългарияЖивотЗабавлениеНовиниПод небето

Какви имена сме дали на децата си през 2018 година

През 2018 г. най-много новородени момичета са получили името Виктория, а от момчетата води Георги

Националният статистически институт публикува информация за най-разпространените мъжки и женски имена в България през изминалата година. От изследването става ясно и как се е променила модата при именуването на новородените през последните години. Графиките дават представа и кои са най-популярните фамилии и най-разпространените мъжки и женски имена в България, както и колко хора се очаква да почерпят в различните месеци.

През 2018 г. най-много новородени момичета са получили името Виктория – 674. Мариите са 591, а с името Никол са кръстени 586 момиченца.

Едни от най-често срещаните 10 имена на момичета през 2008 г. – Теодора и Гергана, през 2018 г. са изместени от София и Дария, които са били съответно на 20-о и 48-мо място преди 10 години.

 

През миналата година най-много новородени момченца са получили името Георги – 976, на второ място по популярност е името Александър, дадено на 930 новородени, а на трето Мартин – 748.

В сравнение с 2008 г., когато Николай, Виктор и Кристиян са били сред първите 10 имена, сега те отстъпват местата си на Калоян, Теодор и Борис, който от 20-а позиция отива на четвърта.

От началото на 21-ви век наред с традиционните за България все по-често се избират имена, които са популярни в целия свят – Александър, Мартин, Виктор, Виктория, Никол, София. От 2007 г. до 2015 г. Георги е на първо място в класацията на най-предпочитаните имена за новородените момчета в България.

През 2016 г. отстъпва пред Александър, което е най-често срещаното име и през 2017 г., но през 2018 г. Георги отново застава начело. От 2007 г. досега Виктория води първенството сред женските имена, като челната тройка се запазва вече четвърта година.

Ето и кои са най-популярните фамилии у нас.

 

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина