ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
БългарияНовиниПод небето

Национално състезание на Юридическия факултет на ПУ събра студенти по право от цялата страна

15 отбора провериха знанията си в областта на материалното частно право, финалистите се изправиха едни срещу други в симулативни процеси

Национално състезание по гражданско и търговско право организираха Юридическият факултет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ и Кръжокът по гражданско и търговско право към него, Студентският съвет във висшето училище и ELSA-Пловдив. Събитието откриха деканът на ЮФ проф. д-р Венцислав Стоянов и заместник-деканът доц. д-р Христо Паунов.

Състезанието премина в два етапа – предварителен кръг, в който участниците решаваха тест, и финал, в който бяха реализирани симулативни процеси пред авторитетно жури в състав: деканът проф. д-р Венцислав Стоянов, доц. д-р Люба Панайотова – ръководител на Катедра „Гражданскоправни науки“ и доц. д-р Димитър Деков – ръководител на Клиниката „Правна защита на потребителите“ към ЮФ на ПУ.

В предварителния кръг участие взеха 15 отбора от 5 юридически факултета в страната – от ПУ „Паисий Хилендарски“, СУ „Св. Климент Охридски“, ВСУ „Черноризец Храбър“, УНСС и ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“. Те решаваха тест в рамките на час и половина, с който бяха проверени знанията им от областта на материалното частно право: гражданско право – обща част, вещно право, облигационно право, търговско право, семейно и наследствено право. Първите 8 отбора с най-добър резултат от теста се класираха за финалите на състезанието. На предварителния кръг най-добър резултат – 47 точки от максималните 50 точки, постигна отборът на ПУ в състав Изабела Петкова, Лейла Адемова и Николай Стоев. Челната осмица беше допълнена от още два отбора от ПУ – второ и четвърто място, три отбора на СУ – на пето, шесто и осмо място, и по един отбор на УНСС – трето място, и ВТУ – седмо място.

На финала осемте отбора се изправиха един срещу друг в рамките на четири симулативни процеса, като всеки един от тях влезе в ролята на ищец или ответник и представи своя адвокатска защита. Тази година казусът, който решаваха отборите, беше посветен на въпроси от областта на облигационното и търговското право, а състезателите размишляваха над някои правни проблеми, свързани с придобиването на авторски картини, които са произведения на изкуството. Така тематиката на казуса косвено докосна и каузата „Пловдив – Европейска столица на културата 2019 г.“

На финала на състезанието всички отбори представиха адвокатски защити с високо ниво на познание на частноправната материя, което доста затрудни журито. Призовете „Най-добър ищец“ и „Специална награда на академичната общност“ получи отборът на СУ „Св. Климент Охридски“ в състав Тихомир Рачев, Александър Лешев, Никола Златарев и Асен Стефанов. Наградата „Най-добър ответник“ бе връчена на отбор на ЮФ в ПУ „Паисий Хилендарски“ в състав Жанет Вълкова, Веселина Учкова, Йорданка Николова и Валентина Методиева. Награда „Най-добър оратор“ бе присъдена на Изабела Петкова, говорител на отбора на ЮФ на ПУ, включващ още Лейла Адемова и Николай Стоев. С „Най-оригинална защита“ бе награден отборът на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в състав Елеонора Дочева, Силвия Йовчева и Димитър Илиев.

„Специална награда на Председателя на журито“, връчи самият той, проф. д-р Венцислав Стоянов, на отбора на УНСС в състав Иван Генчев, Павел Желев, Васил Калибацев, Елена Славова.

Националното състезание по гражданско и търговско право е пример за това как, когато една инициатива на студентите от ЮФ на ПУ е подкрепена от усилията и на преподавателите, може да се превърне в добър пример, от който всички да черпят удовлетворение и положителни емоции, каза при награждаването ас. д-р Ивайло Василев.

Събитието се реализира с подкрепата на издателствата „Сиела“, „Сиби“, „Нова звезда“  и „Труд и право“.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина