ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
БългарияЖивотНовини

Отбелязваме Голяма Богородица

На този ден имен ден празнуват: Мара, Мария, Марийка, Мари, Марин, Мариян, Марияна, Мариана, Мариан, Маша, Мика, Мира, Мариета, Мариела, Марио, Преслав и Преслава, Деспинa

Успение (заспиване) на пресвета Богородица е един от 12-те велики християнски празници. Успение на Пресвета Богородица, Успение Богородично или Голяма Богородица е честван еднакво и от православни, католици и от други християнски деноминации. Според преданието на този ден апостолите се събрали от местата, където проповядвали, за да се простят със Света Богородица и да погребат пречистото ѝ тяло.

В Светото писание това е денят, в който Божията майка на 64-годишна възраст напуска земния живот и отива при сина си. Погребват я в една пещера край Гетсимания и затварят входа с камък. Когато няколко дни по-късно го отварят, за да се поклони пред светицата закъснелият апостол Тома, намират само плащеницата ѝ.

Българската православна църква отбелязва празника на 15 август по нов стил.

Вярващите даряват на Църквата свещи, домашно тъкано платно, месал, кърпа и пари.

Обичаи

Според народната традиция на празника никой нищо не работи. Правят се курбани, а болните нощуват на „свети места”за здраве. Вярващите търсят покровителството на Света Богородица в житейските проблеми. На този ден правят родови срещи, свързани с жертвоприношение – курбан за живот, за здраве, за плодородна година, против премеждия и болести. Вярва се, че Богородица помага на бездетни жени да се сдобият с рожба. Затова на празника Успение Богородично младите булки и невестите без деца носят дарове – домашно изработени кърпи, престилки, чорапи, цветя, и ги поставят под иконата на светицата.

Стари поверия съветват в този ден да се избягва пипането на всичко, което е червено, за да не стават ялови младите булки.

На Богородица мелят от новото жито, а вършитбата е приключила. От новата реколта приготвят обредни хлябове за празника и вярват, че ако на този ден вали дъжд, ще има голямо плодородие в следващата година. За празничната трапеза колят агне, като предварително го захранват и прекадяват, както на Гергьовден.

Ако на този ден не вали, се е смятало, че реколтата ще е добра през идната година.

Имен ден празнуват: Мара, Мария, Марийка, Мари, Марин, Мариян, Марияна, Мариана, Мариан, Маша, Мика, Мира, Мариета, Мариела, Марио, Преслав и Преслава, Деспинa. Да са живи и здрави!

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина