ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
БизнесЗелен градНовини

Близо 650 кг отпадъци събраха доброволци на ПромениКартинката в Пловдив и София

Заедно променяме картинката за по-добро и устойчиво бъдеще, споделят организаторите на почистващите акции по повод Световния ден на почистването

За поредна година по повод Световния ден на почистването през месец септември (World Cleanup Day) информационната кампания на Филип Морис България – ПромениКартинката  организира заедно с Орбико България и други партньори на инициативата доброволчески почистващи акции в Пловдив и София, на 27-ми и 28-ми септември.

Снимка: Почистваща акция около езерото Панчарево в София

Както всяка година, партньори в инициативата на ПромениKартинката в Пловдив бяха в. Марица и Хермес Медиа. С тяхна помощ и с подкрепата на десетки доброволци бяха събрани 150 кг отпадъци, включително неправилно изхвърлени цигарени фасове, на една от емблематичните локации в града – Сахат Тепе. Почистващата акция на 27-ми септември, петък, събра доброволци от ПромениКартинката, Орбико България, представители на община Пловдив, в. Марица и Хермес Медиа и други партньори и представители на града.

Снимка: Информационна изложба на ПромениКартинката в Цар-Симеоновата градина в Пловдив

В града под тепетата за поредна година бе открита и информационна изложба на ПромениКартинката, която цели да привлече вниманието към мащаба на проблема със замърсяването на градовете с неправилно изхвърлени цигарени фасове. Пловдивчани могат да разгледат градската изложба, която се организира съвместно с в. Марица и Хермес Медиа със съдействието на община Пловдив, до 20 октомври на входа на Цар-Симеоновата градина. Жителите и посетителите на Пловдив ще могат да се запознаят с фактите, свързани с екологичния проблем и да разберат как да се включат в инициативата с цел опазване на околната среда.

Снимка: Анелия Иванова, мениджър връзки с обществеността във Филип Морис България

„Щастливи сме, че ПромениКартинката се завръща в Пловдив, тъй като именно тук през 2021г. открихме първата информационна изложба на кампанията.  Тази есен кампанията присъства в града с няколко инициативи в партньорство с в. Марица, Хермес медиа и със съдействието на община Пловдив – информационна изложба в градската градина, доброволческа почистваща акция и дискусионно събитие, които целят да повишат осведомеността за проблема със замърсяването с неправилно изхвърлени тютюневи филтри и да провокират към промяна и отговорно потребителско поведение. Радваме се, че с всяка изминала година ПромениКартинката привлича все повече партньори, съмишленици и доброволци към каузата за по-чиста околна среда – без неправилно изхвърлени фасове и други отпадъци“, заяви Анелия Иванова, мениджър връзки с обществеността във Филип Морис България в рамките на дискусионно събитие, посветено на ПромениКартинката в града.

Снимка: Кметът на община Пловдив Костадин Димитров

Цигарените фасове са сериозен замърсител на природата и подобен тип инициативи като доброволческата акция по почистване на Сахат тепе, организирана от информационната кампания на Филип Морис България ПромениКартинката в партньорство с в. Марица, Хермес Медиа и Орбико България носят много силно послание, сподели кметът на община Пловдив Костадин Димитров. „Информационната изложба на ПромениКартинката в Цар-Симеоновата градина в Пловдив също е изключително въздействаща със своите изображения и провокира към отговорно поведение. Ще се радвам да имаме активно гражданско общество и да продължим да поощряваме подобни положителни инициативи“, допълни Димитров.

Снимка: Почистваща акция около езерото Панчарево

На следващия ден, 28 септември,  ПромениКартинката продължи с доброволческа почистваща акция в София – тази година около езерото Панчарево. Инициативата на ПромениКартинката в  партньорство с Орбико България се организира със съдействието на Столична община – Район Панчарево. Близо 70 доброволци се включиха в съботната акция, давайки пример за това как чрез съвместни действия можем да се погрижим за природата и да изградим по-добро бъдеще за всички. Резултатът – 500 кг отпадъци около езерото Панчарево вече са събрани и извозени към сметището.

Снимка отляво надясно: Моника Тошева, Орбико България, Анжелина Тотева, зам.кмет на СО – Район Панчарево

„Само когато всички заедно полагаме усилия за опазването, почистването и поддържането на околната среда и даваме пример на младото поколение, нашите градове ще бъдат по-чисто и уютно място за живеене, подчерта Анжелина Тотева, зам. кмет на СО – Район Панчарево.

За поредна година служители на Орбико България се включват като доброволци в информационната кампания ПромениКартинката, насочена към опазването на околната среда от замърсяване  неправилно изхвърлени фасове и други отпадъци. „Надяваме се, че нашите общи усилия ще дадат гласност на този проблем и ще послужат за пример на всички, които са съпричастни към тази тема“, сподели Моника Тошева, мениджър връзки с обществеността на Орбико Груп България.

Снимка: Почистваща акция около езерото Панчарево в София

„За мен е огромна чест да бъда посланик на ПромениКартинката още от първата й акция. Събрали сме огромно количество отпадъци в редица български градове и всяка година ставаме все повече и повече. Промяната на картинката зависи единствено от самите нас“, допълни Ива Екимова, посланик на каузата.

Снимка: Ива Екимова, посланик на ПромениКартинката

Резултатите от изминалите акции през годините също са впечатляващи – само на софийската акция за почистване на крайречието на Перловска река бяха събрани над 500 кг отпадъци и фасове през септември 2023 г. в рамките на фестивала „Реките на София“.  Миналият октомври за поредна година ПромениКартинката и в. Марица обединиха граждани и партньори на кампанията в Пловдив като събраха над 260 кг отпадъци на емблематичната локация в града Сахат тепе.

От старта си през лятото на 2021 г. информационната кампания ПромениКартинката  привлича вниманието на обществото с многообразие от проекти и колаборации и призовава към опазване на околната среда чрез отговорно потребителско поведение. Сред тях са ежегодни доброволчески почиствания на ключови локации в страната в рамките на Световния ден за почистване; „пътуваща изложба“ с информационни панa, която посещава малки и големи градове в страната, за да сподели фактите за проблема със замърсяването на околната среда с неправилно изхвърлени фасове; арт проект в партньорство с НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, подкрепящ студенти в академията за създаването на поредица от въздействащи видеа, посветени на каузата; както и колаборации с някои от водещите арт, музикални и културни събития в страната.

Снимка на корицата: Почистаща акция на Сахат тепе, Пловдив

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина