ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
Новини

 Do-Jo ще помага на журналисти да печелят от съдържание

Проект за дарения в новините стартираме с 8 европейски медийни организации

Осем европейски независими организации в медийната индустрия, сред които и Под тепето, стартират проекта за дарения в новините Do-Jo, подкрепен от Европейската комисия.

Основната цел на Do-Jo е да създаде нов поток от приходи за европейските новинарски  издания и независимите журналисти чрез иновативен механизъм за дарения въз основа на сътрудничество за споделяне на приходите, като се използват лесни за използване технологични и маркетингови инструменти.

Проектът беше иницииран като отговор на продължаващото предизвикателство пред новинарските индустрии да намерят нови икономически модели за качествена журналистика. Партньорите, които заедно представляват приблизително 4,7 милиона месечни уникални посетители в цяла Европа, са убедени, че ключът към финансовата устойчивост се крие в максимизирането на възможностите за сътрудничество.

Консорциумът включва разнообразен набор от участници, включително медии, покриващи отделни градове (Mensagem в Лисабон, Pod Tepeto в Пловдив, България), страни (La Marea в Испания, Livy Bereg в Украйна) и международни (Worldcrunch). Тази разнообразна гама може да популяризира инструмента на  местно, регионално, национално и транснационално ниво. Той също така има потенциала да отговори на нуждите на най-младите журналисти, изправени пред рисковете от нестабилност на работното място и доходите в бъдеще.

До-Джо има за цел да увеличи приходите и да насърчи качеството на журналистиката, като съчетае три ключови реалности в настоящия икономически контекст на индустрията:

  1. Сътрудничеството между медиите и независимите журналисти, които играят все по-важна роля в екосистемата на новините, тъй като позициите на щатните служители намаляват;
  2. Неизползваният потенциал за съвместна работа между медиите при съвместни разследващи усилия и през езиковите бариери;
  3. Растежът на директните приходи от читатели, по-специално под формата на дарения.

Консорциумът също включва две глобални организации, Transitions и WAN-IFRA, които ще играят активна роля в събирането на данни за подпомагане на концепцията и популяризирането сред индустрията.

Технологичният партньор ATC е разработил продукти и услуги за медийния сектор в цяла Европа, с особен акцент върху Балканите и Източна Европа. През последните години неговите екипи са се фокусирали върху проектирането на инструменти за подпомагане на практикуващите медии да се борят с феномена на дезинформацията.

Благодарение на новия поток от приходи и пряката връзка с читателите чрез функциите за даряване, вторичните цели на проекта Do-Jo са да насърчи повече висококачествена журналистика, сътрудничеството между различни участници, многообразието на гласовете и плурализма на медиите, да увеличи ангажираността на читателите, да укрепи устойчивостта и да сподели най-добрите практики в рамките на консорциума и сектора .

Чрез комбинирането на даренията на статия с модел на споделяне на приходите между страните, Do-Jo има за цел да стимулира както журналистите, така и медиите да произвеждат високовъздействащо и разнообразно отразяване, което от своя страна задейства повече дарения на приходи.

ПАРТНЬОРИ

За ATC

ATC е създадена през 1987 г. и е информационно-технологична компания, предлагаща решения и услуги в специфични бизнес сектори, включително медии, банкиране и публичен сектор, разработени на базата на най-новите технологии за управление на съдържанието, корпоративен софтуер, уеб и мобилни приложения.

Едно от основните търговски дейности на ATC е разработването на продукти и услуги за медийния пазар. Има клиенти в няколко държави-членки на ЕС, Източна Европа, страните от ОНД и Балканите. В частност, през последните години те са се съсредоточили върху проектирането на инструменти за подпомагане на практикуващите медии да се борят с феномена на дезинформацията. От юни 2020 г. ATC е част от Европейския дигитален медиен обсерваториум (EDMO), предоставящ техническата инфраструктура (базирана на платформата за съвместна проверка на факти на ATC и Deutsche Welle) в подкрепа на общностите на проверителите на факти и изследователите при изучаването и анализа на дезинформация.

От 2011 г. насам ATC участва в няколко финансирани от ЕС проекта, които се занимават с дезинформация и анализ на социалните медии, благодарение на което придобиха ценен опит в съответните технологии, използвани за наблюдение и анализ на дезинформация. Някои от тези резултати са превърнати в продукти, които се използват от ТВ и радио, новинарски агенции и журналисти в световен мащаб за проверка и фактологични проверки на онлайн съдържание. Освен това тяхната пазарна позиция като доставчик на търговски софтуер в медийната индустрия и тяхното дългогодишно участие в големи мащабни медийни изследователски проекти им осигури солидна експертиза за проектиране на системи и продукти, които отговарят на нуждите на медийните професионалисти, работещи в областта на дезинформацията.

За La Marea

La Marea е водещо независимо испанско издание, фокусирано върху правата на човека и политиката, стартирало чрез кампания за групово финансиране в Мадрид, Испания през 2012 г. В момента има месечно печатно издание и онлайн присъствие, като има над 4000 абонати.

От създаването си La Marea позволява дарения на читателите чрез статиите, публикувани онлайн, и е провело шест конкретни кампании за групово финансиране, включително една в сътрудничество с друга медия. По време на последната си кампания за групово финансиране La Marea събра над 285 000 евро приходи – което по това време беше класирано на първо място по брой поддръжници на платформата за групово финансиране Goteo, Испания’s most influential.- Освен това кооперацията зад списанието се финансира основно от своите читатели и акционери. Като цяло повече от 200 фрийлансъри са сътрудничили с La Marea през последните десет години.

За Livy Bereg

LB.UA (Leviy Bereg) е независим украински масов медиен играч, който отразява социални и политически събития в Украйна от 2009 г. Уебсайтът се актуализира едновременно на украински и английски езици. LB.UA има повече от 5 милиона уникални посетители на месец.

През годините уебсайтът публикува хиляди статии, разследвания и интервюта, много от които са имали пряко въздействие върху ключови политически решения в страната. Екипът също така управлява канал в YouTube, LB Live, където продуцира интервюта с топ украински политици, мислители, доброволци, военни и др. LB Live също така създава документални филми.

За Mensagem de Lisboa

Mensagem de Lisboa представлява хипер-локална, общностна журналистика, проект, базиран в кафене в историческия център на Лисабон, чиято цел е да свързва всички части на града. Той е основан през 2021 г. от разнообразен малък екип (възраст, пол и произход), с идеята да донесе нова форма на конструктивна и вдъхновяваща местна журналистика на столица, която понякога може да бъде новинарска пустиня. Неговият фокус е върху градските въпроси (развитие, околна среда, мобилност), социалните въпроси (жилища, равенство, бедност), културните въпроси (история, градски изследвания, изкуства) и въпросите на общността (маргинализирани, експатрирани, етнически разнообразни). Той се финансира от основен спонсор – предприемач в Лисабон – и разчита на дарения и специални спонсорски проекти.

За Pod Tepeto

Pod Tepeto е пионерска дигитална медийна организация, основана в Пловдив, България през 2009 г. Тя е една от първите регионални медии в страната и остава посветена на предоставянето на безпристрастна и независима журналистика . Редакцията спечели множество награди за своята изключителна работа. Влиянието на Pod Tepeto се простира отвъд регионалния му обхват и често се цитира от национални новинарски канали.

За Transitions

Transitions е неправителствена организация, основана в Прага през 1999 г., посветена на укрепването на професионализма, независимостта и въздействието на новинарските медии, особено в Централна и Източна Европа (ЦИЕ). Това се постига чрез комбинация от журналистическо и медийно обучение и публикуване на Transitions magazine. Мисията им е да подкрепят висококачествена, независима журналистика и да насърчават информирана и ангажирана общественост. Разработили са собствена онлайн платформа за електронно обучение за както менторски, така и самостоятелни курсове, както и редовно провеждат уебинари и семинари. Повече от 10 000 души са преминали през техните обучителни програми, включително студенти и журналисти под 30 години, с курсове, специализирани в традиционни журналистически умения; най-новите цифрови техники; медийна грамотност; и борба с дезинформацията.

За WAN-IFRA

WAN-IFRA, Световната асоциация на вестниците и новинарската индустрия, е глобалната организация на световните издатели на вестници. Мисията им е да защитават правата на журналистите и издателите в световен мащаб да упражняват свободно професията си и да служат на добре информирана и ангажирана публика. Предоставят на членовете си експертни познания и услуги, за да процъфтяват в един дигитален свят и да изпълняват критичната си роля в обществото. Техният авторитет произтича от глобална мрежа от 3 000 новинарски издателски компании и технологични предприемачи. Редовно си сътрудничат с ООН, ЮНЕСКО, Съвета на Европа и други международни организации. Вижте www.wan-ifra.org за повече информация.

За Worldcrunch

Worldcrunch е базирано в Париж дигитално списание, което доставя най-добрата международна журналистика на английски език, като работи в партньорство с водещи световни източници на медии (Die Welt, Les Echos, Jeune Afrique, Kommersant, 端传媒; El Espectador и 25+ други) и екип от многоезични журналисти и преводачи, за да публикува ексклузивно репортажи и да предостави уникална глобална гледна точка на събитията.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина