ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
БългарияВластНовини

Обсъждат Закона за защита от домашното насилие

Очаква се депутатите да продължат с второто четене на промени в Закона за защита от домашното насилие. Обсъждането и гласуването на текстове от него започна в сряда, пише БТА.

Тогава парламентът реши МВР да създава и поддържа Национална информационна система за превенция и защита от педофилия и Национален регистър за случаите на педофилия, осъществени на територията на страната или по отношение на български граждани в чужбина, които са потърсили помощ и подкрепа.

Предвижда се заповедта за незабавна защита на лица, жертва на домашно насилие, да подлежи на незабавно изпълнение и да се връчва на страните. Копие се изпраща служебно, включително по факс или електронна поща, до районните управления на Министерството на вътрешните работи по настоящия адрес и на установения в хода на производството адрес на извършителя, както и по посочения от пострадалото лице адрес.

В законопроекта е записано, когато от данните по делото е видно, че е необходимо да се предприемат мерки по Закона за закрила на детето, съдът да уведомява директора на дирекция „Социално подпомагане” по настоящия адрес и на установения в хода на производството адрес на извършителя, както и на посочения от пострадалото лице адрес.

Заповедта за незабавна защита не подлежи на обжалване и има действие до издаването на заповед за защита или до отказа на съда, освен ако съдът не посочи друг по-дълъг срок на действие.

Възможно е в началото на заседанието депутатите да предложат в дневния ред да бъдат включени нови точки, каквато практика има.

Според приетата седмична програма за работа на депутатите е записан и петъчен парламентарен контрол. В него е предвидено да участват министрите Асен Василев, Милена Стойчева, Кръстю Кръстев, Юлиян Попов, Кирил Вътев и Георги Гвоздейков.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина