ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
БългарияВластИзбориНовини

Президентът провежда консултации с ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ

Президентът Румен Радев започва консултации с представители на парламентарните групи в 49-ото Народно събрание днес, съобщава БТА. От 15:00 ч. той ще проведе консултации с парламентарната група (ПГ) на ГЕРБ-СДС. От 17:00 ч. президентът ще приеме представители на ПГ на „Продължаваме промяната – Демократична България“.

Според Конституцията държавният глава провежда консултации с парламентарните групи, след което възлага на кандидат за министър-председател, посочен от най-голямата по численост парламентарна група, да състави правителство. Ако в седемдневен срок номинираният за премиер не успее да предложи състав на Министерския съвет, президентът възлага това на посочен от втората по численост парламентарна група кандидат за министър-председател. Ако и в този случай не бъде предложен състав на правителство, президентът, отново в седемдневен срок, възлага на парламентарна група по негов избор да посочи кандидат за министър-председател.

Когато проучвателният мандат е приключил успешно, президентът предлага на Народното събрание да избере кандидата за министър-председател.

Ако не се постигне съгласие за образуване на правителство, държавният глава назначава служебно правителство, разпуска Народното събрание и насрочва нови избори, гласи още Конституцията.

Останалите парламентарни групи в 49-ото Народно събрание, с които държавният глава следва да проведе консултации, са „Възраждане“, ДПС, „БСП за България“ и „Има такъв народ“.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина