ГласовеМнения

Пловдивчани ще пият една студена вода за 300 000 лева

Местните велможи простиха дълг от 300 000 лева на Ботев и Локо

За тези пари през 2016-а са водени изпълнителни дела, а няколко месеца по-късно просто се зачеркват

Само д-р Учкунова и Александър Сиди гласуваха „Против“ опрощаването, Савина Петкова и Божидар Здравков се въздържаха

Таня Грозданова

Пловдивчани ще пият една студена вода за 300 000 лева. Това са пари, които двата най-големи професионални футболни клуба под тепетата дължат на общинската хазна. Почерпката е от хората, които сами са си избрали да ги управляват.

С консенсус от 40 гласа „За“ Общински съвет – Пловдив реши на последното си заседание да бъдат опростени следните задължения:  На „Професионален футболен клуб – Локомотив Пловдив – 1926“ АД в размер на 146 191,10 лева – главница, ведно с лихва за забава за периода от 31.03.2014г. до 04.05.2016г., в размер на 26 116,40 лв. и законната лихва върху главницата за периода 04.05.2016г. до 12.12.2016г., в размер на 9 058,08 лв. На „Професионален футболен клуб Ботев“ АД в размер на 103 083.83 лева – главница, ведно с лихва за забава за периода от 31.03.2015г. до 25.07.2016г., в размер на 7 112,60 лв. и законната лихва върху главницата за периода от 25.07.2016г. до 12.12.2016г., в размер на 4 037,45 лв.

Тези суми, които включват и съдебни разноски, направени от Общината, за да си търси същите пари, ще бъдат отписани.  Освен ако не се намери някой несъгласен, който да обжалва това  решение . В противен случай след  две седмици двата клуба вече няма да дължат натрупаните задължения по договори, сключени с тези търговски дружества за концесиите на стадион „Христо Ботев“ и подлеза на Централна гара.

Ето имената на съветниците, които не подкрепиха предложението. Против гласува д-р Лилия Учкунова и Александър Сиди от коалиция Патриотичен фронт, а председателят на Общинския съвет Савина Петкова (РБ) и съветникът  Божидар Здравков(ДСБ) гласуваха с „Въздържал се“.  Доктор Учкунова обясни вота си с мотива, че за нея това е предизборен политически жест.

След опрощаването заместник кметът по спорт и младежки дейности Георги Титюков коментира спорното решение пред медиите.

„Общинският съвет като принципал така е преценил. Наистина, събраха необхидимите гласове с квалифицирано мнозинство. Това е може би един сигнал за съпричастност към пловдивските клубове. Знаете, не е лесно да поддържаш отбор в „А професионална футболна група, и като един жест към собствениците, които декларират интерес да инвестират в базите,“ каза Титюков.

Странното е, че нямаше никакъв дебат по предложението в залата, въпреки че предложението отпадна веднъж от дневния ред на предишна сесия. И въпреки че единственият мотив посочен от 12-те вносители е „футболът е приоритетен спорт за града“.

От думите на ресорния зам.-кмет стана ясно, че Локомотив щели да инвестират в детско-юношеската школа, тренировъчни игрища, съблекални и т.н  Освен това имали намерения за довършване на стадиона и трибуна Бесика.

За концесията на Ботев има искане за разваляне на договора, а целта била нов концесионен договор. В проекта за него обаче няма нищо ново. Става дума за изпълнение на проект, който е одобрен към момента, за изграждане на стадион с малко повече от 20 000 седящи места, категория 4 на УЕФА.  

Вижте отговора на въпроса „каква е разликата в концесията на Ботев от сегашния договор и бъдещия проект от гледна точка на условията:“Проектът е абсолютно един и същ, ще се гради по стария проект. Просто, новият договор ще бъде сключен с дружество концесионер, за да има повече опции да се включат и други фирми и спортни мениджърски дружества.“

По думите на Титюков това, което се е случило на сесията е добро. Двамата мажоритарни собственици на клубовете били декларирали в разговори с общината, че в  рамките на 2-3 години тези програми са възможни да се случат, тъй като ставало дума за доста големи инфраструктурни проекти.

За сравнение и информация на разпоредителите с общинския бюджет и на данъкоплатеца, който го пълни, 300 000 лева е сумата, с която един пловдивски районен кмет разполага средно за цяла годината инвестиции и ремонти. Точна тази констатация би трябвало да е трън в очите на всеки гражданин.

На този фон отписването на парите, за които са правени допълнителни разходи за събирането им по съдебен ред, е тотално необяснимо. Както и фактът, че до миналата година Общината си ги иска, а с идването на Новата 2017-а вече не ги ще.

Май д-р Учкунова ще се окаже абсолютно права, тъй като опрощаване на дългове на същите тези търговски дружества не се случва за пръв път и то все е подозрително близко около избори.

Какво се промени?

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина