ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
ГласовеМнения

В огледалото на замъка!

Не са много трезвомислещите хора, които да вярват в „оттеглянето” на Делян Пеевски

Като цяло „корупцията” ще бъде шлагер през летния сезон. Вече „въоръжени” с нов закон ще докажем на румънците, че само имитират дейност

Димитър Герганов

Нещо се мъти. Не е в курника, а в държавата. От друга страна пък – не е ли едно и също? Зачестилата медийна активност на отговорни и по-малко отговорни фактори едва ли е случайна. Магистралното интервю на премиера отговори на няколко важни въпроса. Разбрахме например, че „момчето си отива”, което е проблем, защото опозицията и анализаторите ще трябва да си търсят „нова дъвка”. Не ги знам какво ще дъвчат, ала не са много трезвомислещите хора, които да вярват в „оттеглянето” на Делян Пеевски. Бизнесите на фамилията спокойно могат да се управляват и от чужбина. След година-две нещата ще се позабравят и елегантният вече пораснал мъж ще се завърне на бял кон. Твърде наивно, струва ми се. Някой не си е направил добре сметката. Кой точно? – ще разберем в следващите месеци.

       Другият важен въпрос, който получи ясен отговор макар и в типично витиеват стил е – Росен Плевнелиев няма да бъде кандидатът за президент на ГЕРБ. Лично за мен този факт не е изненада – коментирах го още през декември при „суматохата” около оставката на правосъдния министър. В интерес на истината трябва да отбележим, че през последните 26 години това е първият случай, в който президент и премиер от  издигнала го партия запазват сравнително добър тон почти до края на мандата. При сегашните електорални нагласи почти всеки що-годе читав кандидат посочен от Борисов е в ролята на фаворит. Стига сакралната „стабилност” да  бъде запазена до изборите, което не е съвсем сигурно. Разни подривни фактори „клатят” – например контрабандистите. Старо правило в корабоплаването гласи, че когато корабът е застрашен първо се изхвърля „баластът”. В превод – управляващите ще се освободят от всичко излишно, което може да бъде „пожертвано” в следващите месеци. В тази връзка бяха и предупрежденията към партийния актив – снишавайте се и си опичайте акъла!

       Като цяло „корупцията” ще бъде шлагер през летния сезон. Вече „въоръжени” с нов закон ще докажем на румънците, че само имитират дейност. Вярно че в най-новата ни история помним и други такива гръмки анонси, но този път ще е различно. Премиерът обеща. За да ни бъде още по-светло, а през зимата и топло бяхме зарадвани с пристигането на платформата, която ще дупчи за газ и нефт в крайбрежните ни води. Събитието наистина е грандиозно – по-добре късно, отколкото никога! Девойки в носии закичват с цветя сондьорите, а те трогнати – работят на 24 часови смени в името на енергийната ни независимост. В Кремъл са препотяват и сън не ги хваща, но Бойко ги успокоява – ако искате да прекарате газ сте добре дошли, туристите ви – и те! Мъдра и държавническа позиция. Да взимат пример в министерството на туризма, че и седемте проекта за лого „куцат”. Да се чуди човек, дали българите сме я закъсали откъм креативност, или талантливите не участват в такива конкурси, защото мислят, че са предрешени.

      Не е правилно да не се участва. Живо доказателство за обратното е Равадиновският строителен гений, чиито „замък” спечели първо място на престижен международен конкурс за туристическа атракция номер 1 в света. Няма грешка – първи сме пред 18 000 проекта, включително и пред резиденцията на краля на Саудитска Арабия, класирана на четвърто място! Наричан кичозен във времето, включително и от вашия автор – Равадиново касъл на барон Тумпалов удари всички в земята. Вече си представям как премиерът каца с хеликоптер на зелената морава в замъка, а повишеният в придворен карикатурист – Чавдар Николов увековечава събитието. Бойко му бил направил „услуга” и го бил „уредил” с нов договор, затова благодарният творец го рисува с коса. След официалната вечеря, правителственият кортеж отпрашва към границата да инспектира „гражданските отряди”, които ловуват имигранти на фарове. Най-отличилите се получават медали, правят се фотографии за спомен.

      Реформите вървят с пълна пара във всички сектори. Пепи Москов е отличник, Московски е решил всички проблеми в транспортния сектор и отправя застрашителен взор към сайтовете за споделени пътувания, че автобусните превозвачи мрънкат. Разкарахме „Юбер”, ще ги затворим и тия. От огледалото се усмихва…

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. То ний през първата и втората български държави не сме имали аристокрация, а само местни владетели, царете ни не са имали замъци и дворци, а крепости с убежища от лошото време, катедрали като едни чехи и поляци, да оставим французи и италианци нямаме, откъде барон Тумпалов да прихване нещичко.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина