ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
Изпод тепетоМнения

Писателят, който става ескимос в Черно море

По-малко от 2 месеца остават от екстремното пътешествие на Петър Делчев, който ще стигне от Бургас до Грузия сам на 5,7-метров каяк

Лично си е измайсторил дори машина за опресняване на морска вода, тръгва със стек космическа храна, мед и ядки

Не отивам да се състезавам или да се самоубивам, а да реализирам 24-годишна мечта, казва майсторът на перото

Известният български писател Петър Делчев се е решил да влезе в световната мореплавателска история с фантастично предизвикателство- прекосяване на цялото Черно море с каяк. По-малко от два месеца остават от старта на екстремното пътешествие, което изправя косите на всички роднини на автора на една от най-добрите книги след прехода- Трънски разкази. Днес той подписа договор за поставянето на творбата си на сцената на пловдивския театър. И говори за онова, което е в дневния му ред- предстоящото му дълго и самотно плаване. 22 дни, близо 1300 километра, с едно гребло и 5,7-метрова лодка на дължина и 60 сантиметра на ширина. Абсолютно сам в откритото море от Бургас до Грузия, и конкретно най-източната точка на нашето море- брегът на Кобулети.

Ще реализирам една стара мечта с 24-годишна история- да прегребеш морето с каяк. Подготвям се упорито. Не тръгвам на състезание. Ще е борба не с природата, а борба на мене с мене, казва майсторът на перото. Не крие, че е сигурен в едно- лодката му ще оцелее. За себе си обаче не смее да говори, въпреки че очевидно е сигурен в способностите си. Каякът ще бъде цял и след края на плаването ми, а моя милост… Каквото каже морето,  казва съвсем сериозно той. Но успокоява близките си, че рискът е смален до минимум благодарение на техническото оборудване на каяка. Не всичко е на всяка цена, с изключение на децата. Не тръгвам на самоубийствена мисия. Отивам на приключение, не да бедствам, казва той сякаш на близките си.

България Петър е напускал само с яхта. Бил е екипаж на кораба Калиакра, с който акостира на българския бряг точно на 10 ноември, в деня на промяната, без да знае нищо за процесите в държавата. И морето има опит, но и в гребането-  4 години е тренирал в ЦСКА, а след това го е правил във всяка свободна минута.  

Авантюрата му естествено има и чиновнически вълни, които са се опитали да обърнат каяка му още преди да е влязъл в морето. Оказва се, че с такъв съд не може да напусне страната по море, защото трябва да е регистрирана като кораб. Ще изляза в морето като екипаж на яхта, а каякът ще бъде зачислен към нея като помощна лодка.  Първите два дни ще греба паралелно с яхтата, до Босфора. Там се делим. Големят съд ще остане на 10-12 часа ход от мен. Всичко е обмислено, а и тръгвам с изключителни ветроходци, които ще бъдат на яхтата, допълва Делчев.   

Къде ще е в морето и как ще се свърже при беда с яхтата, дали ще го открият? Това е Божа работа. Ако морето не те дава, не могат да те намерят. Те самолет няколко месеца не успяха да открият, та какво ли за каяк. Подсигурени сме обаче технически, за да смалим риска до минимум. Ще има активен сайт, който ще следи движението ми нон стоп. За каяка ще има закачен спасителен плот с обем 1,5 квадратни метра. И безжичен интернет сигурно ще имам- ток ще ползвам от фото солар. С него ще се зарежда и gps системата, както и камерата, тъй като смятат да направя филм, обяснява писателят-екстремист.  

Каякът си той сам си е измайсторил от специален брезент и тик, осигурени от негови приятели. Дарение са и екипировката, и техниката. Каякът е изключително надежден. Направих го и тръгвам с него сам, защото знам, че мога да разчитам на себе си. Един датски специалист ми провери лодката. Той е човекът, който в момента учи ескимосите как са си правят собствениците си каяци, тъй като те са забравили- минали са на моторни лодки, вмъква технически детайли той.

Казва, че течението в рамките на плаването му ще е в негова полза и нощта ще му помага. На борда на лодката ще има единствено техника. И минимални количества храна, тъй като мери всеки грам. Тръгва с космическа храна- пет порции на ден. Мед, сушени плодове и ядки. Целият товар на лодката трябва да е 260 килограма, тъй като имам намерения да изминавам средно по 65-70 километра на денонощие. От Бургас отплавам с десет литра вода за резерв.  И собственоръчно направена машина за опресняване на морска вода- за 25 минути пречиства 5 литра, разкрива авторът на Трънски разкази. Той подчертава, че мисията му е да се справи само с това, което има на борда. Няма да взима нищо от помощната яхта, която ще е на 12 часа от него при някаква ситуация.

Русалките? В открито море ще разчита на природния си чар, тъй като откъм хигиена няма да е цветущо положението. Осоляването като риба води до сериозни рани и екземи. Затова той е подбрал специален сапун, с който ще се къпе през нощта. Тогава задължително трябва да плува по половин час, тъй като цял ден в каяка тялото става на кочан. Какво ще прави толкова време сам на лодката- няма да мисли за нищо друго, освен за тялото си, за каяка и морето. Трябва да е на 100 процента концентриран в 100 процента от времето в морето. Трябва да се превърна в една машина, която мисли само за отсрещния бряг. Издръжлив 43-гоздишен 190-сантиметров мъж съм, казва Петър.

И мен ме е страх от водата. Попадал съм в екстремни ситуации в морето 6 пъти, но съм се справял. Ако то иска да те вземе- ще го направи докато си на почивка с децата. Тази договорка с него е неясна. Истината е, че не мога да допусна някой ден да прочета, че някой друг първи ми е сбъднал мечтата. Никой до този момент не е минавал сам на гребла Черно море.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина