ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
БългарияПод лупа

27% младежка безработица събират Гражданското жури

Как общината да подпомогне и насърчи предприемачеството сред младите хора, бистрят във форума

Image title
Трето поредно обществено обсъждане по механизма „Гражданско жури” ще се състои в началото на февруари. Темата на форума ще е  “Местни политики за насърчаване на младежкото предприемачество”.  Заявките за участие се събират до 31 явуари на www.votx.org/poll , като до тогава ще бъде обявен и финалният дневен ред на провеждане на обсъждането и присъстващите експерти. Липсата на перспектива и високата безработица сред младите хора са причините за задаване на поредната тема от журито.

Към февруари 2013г. нивото на младежка безработица в ЕС е почти 24%, като за България процентът е един от по-високите с 27 % младежка безработица. Макар и да не е единствено решение за справяне с проблема с безработицата, младежкото предприемачество е признато и от Европейската комисия за успешен и необходим инструмент за намаляване на безработицата. Ниски са обаче нивата на само-заетост, като за България през 2011г. под 5 % от младежите до 24г. развиват собствен бизнес. Проучване на „Евробарометър” от 2009г. посочва, че младежите в страните от ЕС на възраст между 15-39г. имат най-висок интерес сред населението към възможностите за само-заетост, като над 40% от тях гледат на предприемачеството като на възможност за кариерно развитие. По данни на OECD, макар и младежкото предприемачество да крие рискове, тези дейности създадени от хора до 30 г. имат ниво на растеж от над 200 % след третата година, което е почти двойно на нивото на бизнесът създаден от хора над 40г., вадят статистика организаторите на форума. 

През последните години в сферата на младежкото предприемачество се наблюдава силна активност от страна на младежките организации в Пловдив, както и нарастващ интерес от страна на самите младежи към започването на собствен бизнес. По какъв начин обаче местните политики, прокарвани от Община Пловдив, могат да подпомогнат младежкото предприемачество? На този въпрос ще търсим отговор и ще формулираме идеи и предложения към местната власт в рамките на гражданско обсъждане по механизма „гражданско жури”. Част от проблемите и въпросите, които ще бъдат обсъдени, са:

–  Възможности и проблеми пред отдаване на имоти общинска собственост за създаване на младежки бизнес инкубатор / концесионно ползване на имоти с цел развиване на младежкото предприемачество ;

–  Фестивално промотиране на младежкото предприемачество чрез организирани от общината инициативи или чрез партнъорство с младежки организации

– Консултации по кариерно ориентиране/младежко предприемачество в общинските училища

– Предприемачеството като фактор за развитие на Пловдив като аутсорсинг дестинация

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина