ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
БългарияПод лупа

Николай: Бог ще съди клеветниците

Тодор Петков получи орден Св. Апостол Ерм Първа степен

Николай Пловдивски обявява Тодор Петков за носител на ордена Св. Апостол Ерм Първа степен
Николай Пловдивски обявява Тодор Петков за носител на ордена Св. Апостол Ерм Първа степен
Ако се окаже, че проблемът на църквата се казва митрополит Николай, така да бъде. Ако българският Патриарх, Светият синод или който и да е митрополит ми поиска оставката, ще я подам веднага без никакво колебание, заяви днес Николай Пловдивски навръх именния си ден, под купола на храм „Св. Богородица”. Той дръпна 10-минутно слово, в което с думи защити всяко едно действие, срещу което не медиите, а обществеността гръмна в последните няколко години- превръщането на храм-паметник „Св. Марина” в банкетна зала, казусът с тленните останки на Баташките мъченици и прехвърлянето на костницата към епархията, помпозните шествия из града с фойерверки, листа от рози и прочие. От словото му се разбра, че всеки, който има различно от неговото мнение, участва в планомерна атака срещу него.

От деня на избирането ми започна планомерна атака срещу мен. Няма ден, в който върху името ми да не се сипят обида след обида, клевета след клевета, удар след удар. Доброто, което правихме, беше осмивано, охулвано и поругавано. Казваха, че си правим ПР, като издигахме знамена да браним вярата си. Сякаш трябва да се скрием вдън земя. Митрополският храм „Св. Марина” се измъчваше и когато го ремонтирахме, това бе интерпретирано като варварски акт. Костите на Баташките мъченици ги извадихме от дупката и ни обвиниха, че нарушаваме автентичния облик на черквата. И така без край. Ако някои наши дела, постъпки са били изтълкувани неправилно и ако затова имаме и наша грешка, че не сме намерили верните думи, не сме обяснили добре, то аз моля за прошка. Моля за прошка, че улисан в грижи и тревоги, нямах време да общувам с вас. Знам, че не съм направил достатъчно за вас, това ще се промени, обърна се към немногото миряни в храма Николай Пловдивски.

Искам обаче категорично да се противопоставя и да отхвърля всички инсинуации, които заместват името ми в престъпление против личността и живота на когото и да било. Това е толкова чудовищно, нелепо, безнравствено обвинение, че се питам как е възможно изобщо някой да дава ухо на подобни твърдения, отговори на обвиненията за отношенията му с покойния митрополит Кирил. Питат ме дали няма да съдя клеветниците. Не. Те сложиха тежък грях на душите си, Бог ще ги съди, допълни Николай. 

Обвиниха ме последно, че съм удрял плесници на митрополити в Светия синод. Това не е вярно, не съм в състояние да направя подобно нещо. Но признавам, че доста честно съм изговарял думи, които вероятно са прозвучали като плесници. Правото да се изразява и отстоява мнение трябва да се плати на висока цена, допълни владиката. И апелира към миряните: Противопоставяйте се на всяка клевета. Искайте от всеки да докаже обвиненията си или да замълчи. Да обсъдим причините със Светия синод за тези непрекъснати атаки срещу църквата. Трябва да се стъпи на пътя на истината. Не може повече да се живее в лъжа, манипулации, инсинуации, клевети и кал, каза още той. 

Веднага след речта си Николай Пловдивски извика при себе си бившия кмет и областен и настоящ соцпървенец Тодор Петков. Той получи най-високото отличие на пловдивската епархия- орденът Св. Апостол Ерм Първа степен. Владиката определи Петков като „съвременен апостол на вярата”, „съвременен съработник Христов” и „приятел на църквата”, без който днес пловдивска семинария нямало да има.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина