КултураНовини

Шедьовър на арх. Сапунджиев в Дупница става музей

Бившият Младежки дом е една от най-интересните сгради на архитекта

Цялата сграда на Младежкия дом в рилското градче Дупница ще се превърне в Градски исторически музей. Това съобщиха от местната община, която ще тегли кредит в размер на 700 000 лева, пише БНР.

В момента Историческият музей се помещава само в една част от сградата, напълно недостатъчна за нуждите на институцията. В сградата ще бъдат оформени пространства за археология, етнография и други експозиционни площи.

Младежкият дом в Дупница е изграден в края на 70-те години и е уникален със своята висяща конструкция. Той е един от най-атрактивните проекти на легендарния архитект Милчо Сапунджиев, свързал живота си с Пловдив. Повечето от проектите му са свързани с града на тепетата, където прекарва голяма част от живота си и дълги години ръководи местната Проектантска организация. Сапунджиев е родом от Дупница и има няколко проекта, реализирани там.

Примерът на Дупница е показателен, че стари сгради, изгубили своята функция, могат да бъдат преработени и, запазвайки тяхната архитектура, да служат отново на града с нова роля.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. „Бившият Младежки дом е една от най-интересните сгради…“ НАХАЛНО неподписано както си позволяваше един акад. проф. инДж. Фьодор КараКАЛИНКА, член-кореспондент на БАНда, преди да го изритаме от ПодТеЛето.
    Учил-недоучил, пък на карставичарите – краставици ша …
    Първо да си получи необходимите ОЦЕНКИ както всеки от Колегията.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина