ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
Героите на деня

И новият главен прокурор е… Сотир Цацаров

Без изненади в избора на първи обвинител в държавата

18 от ВСС подкрепиха кандидатурата на пловдивчанина

Image title
И новият главен прокурор е… Сотир Цацаров. Без никакви изненади Висшият съдебен съвет избра обвинител №1 в държавата след открита за и предавана на живо онлайн процедура. 18 топмагистрати от ВСС гласуваха „За“ кандидатурата на пловдивчанина, който от днес е бивш председател на окръжния съд под тепетата. Трима от членовете на съвета бяха против, а трима се въздържаха. Именно Цацаров бе изслушан последен, след конкурентите си за поста Борислав Сарафов и Галина Тонева. Към Цацаров летяха въпроси от всякъде, кои остри, конкретни и директни, кои общи и хаотични. Имаше питания дори за връзките на Цацаров с Гергов. В крайна сметка обаче той се справи с всеки от въпросите и като цяло май бе най-убедителен. Магистратите останаха доволни и от концепцията му.

Сотир Цацаров е роден в Пловдив през 1966 година. Завършил е английска гимназия и право в Софийския университет. През 1992 г. става съдия в Районен съд – Асеновград, а след четири години и негов шеф. През 1998 г. е избран за заместник-председател на Окръжния съд в Пловдив, наказателно отделение, а след година става и председател. Два пъти е бил на обучение по съдебна администрация в САЩ. Участвал е като експерт в мисии по проекти на Европейския съюз за реформа на съдебната система в Хърватия, Черна гора, Македония и Албания.

Името на Цацаров се спрягаше за наследник на бившия вече първи обвинител в Републиката-Борис Велчев от лятото. Под тепето писа за фаворизирането на пловдивчанина малко след визитата на бившия вече американски посланик Джеймс Уорлик, който дойде на крак до пловдивския съд, за да поздрави Цацаров за добрата работа и да го посочи като един от най-добрите ръководители на съдилища в България.

Чувствам се уморен, но благодаря на колегите, които ми гласуваха доверие. На практика решението на ВСС представлява предложение до президента на републиката. Оттук нататък нещата с в ръцете на държавния глава, заяви Цацаров след 10-часовата процедура. Според конституционното производство за избор на обвинител №1, държавният глава извършва назначаването с указ, когато приема предложението или го отхвърля. Мандатът на главния прокурор е 7-годишен без право на повторно избиране.

Преди вота един от членовете на ВСС Калин Калпакчиев заяви, че кандидатът  Сотир Цацаров не отговаря на високите професионални и нравствени изисквания за поста.
За да подкрепи думите си, Калпакчиев цитира данни за сделка за закупуване на имот от Цацаров и съпругата му, като при сделката е била вписана невярна цена. Смята се, че по този начин е избегнато плащането на данъците върху реалната цена в момента на сделката. Калпакчиев цитира и данни за взаимоотношения на Цацаров с бизнесмена Георги Гергов, както и обстоятелството, че магистратът е бил награждаван от МВР и хвален от вътрешния министър Цветан Цветанов.

Изказването на Калин Калпакчиев е в нарушение на правилата за избор на главен прокурор. Той представи предварително подготвен текст, който дори четеше. Целта на дискусията е да бъде обсъдено изслушването на кандидатите, обяви обаче Михаил Кожарев, член на ВСС. Представляващият съвета Соня Найденова и членовете Галя Георгиева и Димитър Узунов подкрепиха становището на колегата си.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина