Как ще изглежда Българският план за възстановяване и устойчивост?

Зелен град Новини

Онлайн дискусия с участието на вицепремера Атанас Петканов и изпълнителния директор на WWF България Веселина Кавръкова

Каква е концепцията на четвъртата и крайна версия на Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ)? Какви промени бяха въведени от служебното правителство и с каква мотивация? Какви посоки за развитие на страната ни в бъдеще трасира българският ПВУ?

Отговори на тези въпроси ще търсим онлайн на 26 юли, броени дни след официалното внасяне на Националния план за възстановяване и устойчивост в Европейската комисия. Специален гост ще бъде служебния вицепремиерАтанас Пеканов, който отговаря за процеса на финализиране на Плана.

Събитието ще отбележи и една година от създаването на инициираната от MOVE.BG коалиция от граждански организации „За зелен рестарт“, в която влизат още WWF България, „Грийнпийс“-България и „Институт Кръгова Икономика“. Тя беше основана с мотивацията за подготовка на амбициозна трансформационна програма в българския ПВУ.

Модератор на дискусията ще бъде основателят на MOVE.BG Саша Безуханова. В нея ще участва и изпълнителният директор на WWF България Веселина Кавръкова.

„Само за последните няколко десетилетия сме загубили близо 70% от популациите на гръбначни животни на планетата. Европейският съюз припознава това и вече набеляза цели за биоразнообразието чрез Зелената сделка и ключови нови документи като Европейската стратегия за биоразнообразието 2030, свързаната с нея Европейска стратегия за горите, и т.н.“, коментира Веселина Кавръкова, изпълнителен директор на WWF България„341 са зоните от европейската екологична мрежа Натура 2000 у нас и те заемат близо 35% от територията на страната ни. България е една от най-богатите на биоразнообразие държави в ЕС и вярвам, че можем да бъдем лидер и модел за работещи решения в тази област.“

Защо е важен разговорът за ПВУ след внасянето му в Брюксел?

Чрез Националния план за възстановяване и устойчивост България ще получи 12 милиарда лева допълнително финансиране от Европа. Средствата трябва да следват принципа пари срещу реформи и да подпомагат зеления и дигитален преход на икономиката. Заложените в Плана проекти и реформи ще трябва да бъдат изпълнявани задължително от следващите управляващи, независимо от политическата конфигурация в страната.

Затова ви каним на четвъртата ни специална Кръгла маса за Бъдещето на България, посветена на процеса по финализиране на ПВУ и заложената в Плана визия за развитието на страната ни.

На Кръглата маса ще бъдат вицепремиера Атанас Пеканов и представители на Коалицията.
На Кръглата маса има място за всеки един. Включи се и ти във разговора за Бъдещето! Чакаме те онлайн на 26 юли от 12:00 часа.

Регистрирай се тук. Събитието ще се излъчва на живо във Facebook профила на MOVE.BG тук.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.