ГрадътЖивотЗабавлениеНовини

Пловдив ще участва в „Седмицата на брака“

Днес започва 12-ото отбелязване у нас на международната инициатива „Седмица на брака“, която ще продължи до 14-и февруари. Инициативата се провежда всяка година в 29 страни по света по едно и също време, съобщава БТА.

Кметовете на Пловдив, Русе, Хасково, Благоевград, Стара Загора, Трявна, Созопол, Ловеч, както и на столичните райони „Банкя“, „Студентски“, „Средец“ и „Нови Искър“ по повод инициативата ще почетат семейства с дългогодишен брак. Много от тях лично ще бракосъчетаят двойки по време на седмицата.

До 8 февруари семействата ще могат да се включат в конкурса на инициативата с награди под мотото „Оцени своята половинка“ на фейсбук страницата на инициативата.

Близо 30 събития за семейни и несемейни ще се състоят в рамките на Седмицата на брака тази година. Сред тях са концерт с класическа и джаз музика, музикално-поетична вечер, забавни събития за семейни. Те са с практична насоченост и стремежът е чрез тях да се изграждат по-пълноценни взаимоотношения с партньора и децата.

Несемейните ги очакват забавни игри, готвене по двойки, филмова вечер, дискусии, семинар как да намерят качествен партньор в живота си, вечеря с любовни рецепти и др.

Децата ще могат да се впуснат в забавно пътешествие из дебрите на физичните явления и закони в Националния политехнически музей. Хронологията на проявите може да се проследи тук.

Макар България да е сред страните с най-малко разводи в Европа, над една трета от браковете у нас се разтрогват, посочват организаторите на отбелязването на Седмицата на брака у нас. Тяхната цел е превенция на високата степен на разводите, самотното родителство, икономическата задлъжнялост, стреса и липсата на качествено време с децата.

Инициативата не цели да накара хората да сключват брак, тя празнува здравия брак и насърчава двойките да обърнат внимание на своите половинки, коментира за БТА Михаела Джоргова, координатор на екипа от организаторите. Според нея в последните години има тенденция българите да сключват бракове. Справка в сайта на Националния статистически институт (НСИ) показва, че за 2021 г. са сключени 26 620 брака, а през 2020 г. техният брой е бил 22 172.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина