АктуалноЗабавлениеНовини

Какво да правим в Пловдив (31.03–06.04)

Тази седмица в Пловдив ще се насладим на танцов фестивал и на рок опера

Снимка на корицата: Димитра Лефтерова

31 март

Юбилейна изложба „Детство мое“

Вече 35 години една от най-силните детски школи привлича млади хора с интереси в изобразителното изкуство. Ръководителите Мирослав Ивановски и Магдалена Колева успяват да създадат и поддържат успешно гнездо на млади творци. Изложбите винаги се превръщат в празник на детското изобразително изкуство.

Народна библиотека Иван Вазов

18:30 часа

31.03 – 13.04.2023

Изложба „Хора и паметници“

Проектът се реализира от сдружение „Памет 1877-1878“, а събитието е посветено на 145-та годишнина от Освобождението на България, която отбелязахме на 3 март. Изложбата се състои от 12 табла, посветени на монументите на войниците от Руската армия, жертвали живота си за свободата на България, както и на българите, които се грижат за тези паметници

Регионален исторически музей Пловдив

11:00 часа

Представяне на книга „Въображаеми градини“

Издателство за поезия ДА и литературният фестивал „Пловдив чете“ Ви канят на 31 март 2023 г. от 18:00 ч. в Jazz Cafe Plovdiv за среща с Галина Николова и  представянето на нейната поетичната книга „Въображаеми градини“ с модератор Ина Иванова. 
Вход свободен!

Jazz Café Plovdiv

18:00 часа

Лекция на палеонтолози от Национален природонаучен музей – БАН

Палеонтолозите от НПМ-БАН – гл. ас. д-р Латинка Христова и докторант Владимир Николов, гостуват на РПМ-Пловдив, за да представят на популярен език пред публиката в гр. Пловдив част от резултатите от изследвания на различни палеонтологични находища на гръбначни животни в България, проведени от техния екип. Разказите им ще разкрият както множество любопитни факти за това какви животни са бродили по нашите земи преди повече от 7 млн. г., така и подробности за търсенето и изследването на динозаври у нас.
Лекциите са част от дейности, свързани с популяризирането на резултатите от научен проект “От динозаврите до най-ранните човешки предци: фундаментални проучвания на значими моменти от историята на фауната и миналото на човека”, финансиран от Фонд “Научни изследвания”.

Регионален природонаучен музей – Пловдив

15:00 часа

130 години от раждането на Христо Пеев

Общински институт „Старинен Пловдив“, Фондация „Български архитектурен модернизъм“, в партньорство с Държавен архив – Пловдив и Народна библиотека „Иван Вазов“- Пловдив се обединяват, за да покажат на пловдивчани и гостите на града обзорната изложба „Христо Пеев: изследователят, архитектът, човекът“ – своеобразен поклон към паметта и делото на бележития пловдивски архитект. Целта е да се представи увлекателен, документален разказ за личността на арх.Пеев, чиято изследователска и творческа дейност е оставила трайни следи в облика на Пловдив и региона, както и в архитектурната памет на България.

Архитектурна обиколка на сгради, проектирани от арх. Христо Пеев в кв. „Капана“ (начало – непосредствено след откриване на изложбата)

Площад Римски стадион

18:00 часа

Shishkaveli, Vladis & .Paff at Bally

Заповядайте на 31 март, петък, в BallyClub и се насладете на якия подбор на Shishkaveli, Vladis & .Paff!

Bally Club

21:00 часа

01 април

Разбойническа приказка

Пиесата поглежда с носталгия по отминалите приказни времена, носталгия по истинските разбойници, по удоволствието да бъдеш ограбен от истински разбойник, с големи мустаци и остра шпага. Но когато едно разбойничество е защитено от закон, то става задължителна част от ежедневието, спира да тревожи съвестта и, за съжаление, всичко става не тъй забавно, приказно и вълшебно.
„Разбойническа приказка“ е прекрасна възможност за открит диалог с децата по едни от най-наболелите теми на нашето време, разказана на техния език.

Държавен Куклен Театър

10:30 часа

11:45 часа

Великденска работилница за деца

Общински институт „Старинен Пловдив“ и Жирафче Детска школа по рисуване организират Великденска работилница за деца над 6-годишна възраст за изработка на декорация с техниката на декупаж и мозайка от естествени материали.

Малката базилика на Филипопол

10:00 – 14:00 часа

Сладка Великденска работилничка за деца

Мили, малки кулинари време е да се вдъхновим за Великден!!
Работилничката ни ще отвори вратите си за вас, за да направим Великден цветен, още по-вкусен и забавен!!

Събитието е подходящо за деца от 4-16 годишна възраст.

Домашна сладкарничка “5 o’clock”

11:00 – 13:00 часа

ОТВОРЕНИ ВРАТИ – АТЕЛИЕТАТА НА МАРИЦА

На 1 април (събота) между 14:00 – 18:00 в сградата на пешеходният мост, формираща се като културно ядро за Пловдив ще бъде със свободен достъп за посетители. Над 10 художествени ателиета ще отворят врати, където може да се запознаете с техните обитатели, автентичният им свят или техни творби.

Сградата построена още през 1931 г. позната и като бившата окръжна болница, носи със себе си изключително многопластовата си история. В сегашен момент собственост на Зографският манастир, сградата е обитавана от над 20 независими визуални артисти, като създават културна динамика важна за Пловдивчани, а и с нарастваща популярност в цялата страна.

Също така в сградата може да се посети и параклисът „Св. Цар Борис”, където може да се види икона на Цанко Лавренов, копие на иконата „Св. Георги” в Зографския манастир.

Улица Петко Каравелов 36

14:00 – 18:00 часа

Моноспектакъл на Иванка Шекерова „Провинциални истории“

Актрисата и режисьор Иванка Шекерова отваря вратите на миналото и запознава публиката с необятния океан от характери, които Чудомир така умело е описал в своите разкази. 

Образи на миналото, които са тъй актуални и днес, ще намерят път към спомените и преживяванията на всеки човек. На сцената буквално оживяват образите на местната клюкарка, клетия мъж, който търси начин да угоди на жена си, но никога не успява, „трагедията“ на свекървата, която не може да приеме снахата и комичната среща на един обикновен човек с бюрокрацията. 

Изпълнените със смях и комични ситуации сцени ни водят към това да се замислим за малките и важни неща в живота ни. Хуморът на Чудомир, умело преплетен с яркия комедиен талант на актрисата Иванка Шекерова, оставя ярък отпечатък дори и в най-претенциозната публика. И както казва големият български писател Димитър Христов Чорбаджийски – Чудомир, „Най-празният от нашите дни е оня, в който не сме се смели нито веднъж“. 

Режисьори: Лилия Секова и Иванка Шекерова

Музика: Боян Гегов

Маркетинг и сценично осветление: Веселин Георгиев

Театър Хенд

19:30 часа

Представяне на „Приключенията на капитан Клод и Небесните негодяи“ от Ненко Генов в Пловдив

Artline Studios и Ненко Генов ви канят на премиерата на новата му книга с илюстрации от Галин Георгиев, създадена в духа на класическите приключенски истории – „Приключенията на капитан Клод и Небесните негодяи: Пратеник през портала“!

 Заповядайте на 1 април (събота) от 17:00 ч. в клуб „Петното на Роршах“, гр. Пловдив, където Ненко Генов ще разкрие тайните на пътуването между световете, порядките на въздушните буканиери и изпитанията пред главния герой Мат. Скачайте на борда!

Петното на Роршах

17:00 часа

11ти Международен танцов фестивал „Пловдив Древен и Вечен“

Запазете датите и станете част от най-мащабната танцова фиеста на 1-2 април 2023г. на сцената на Колодрум Пловдив, където ви очакват престижно международно жури, танцови семинари, стипендии за обучение в чужбина, парични награди и най-добрият организационен екип!
Награден фонд на фестивала:
2000лв. парични награди – 500лв. за най-добрите солисти, 500лв. за най-добрите дуети и триа, 1000лв. за най-добрите групи и формации!
Стипендии за обучение!
Гранд при награди за най-добрите в най-оспорваните стилове!
Медали за участие за всеки участник!
Медали за 1, 2 и 3 – то място за сола, дуо/трио!
Купи за 1, 2 и 3 – то място за групи и формации!
Ваучери за безплатно участие за МТФ Зората на танца, Бургас 2023!
Индивидуални дипломи за всеки участник за всеки танц!
Материални награди за най-малък и най-голям участник!
Очакват ви 17 танцови стила:
Балет, Български народни танци – дивертисменти, Български народни танци – сюжетни и тематични, Танци на народите, Contemporary modern, Lyrical, Джаз, Акробатичен танц, Open, Латино танц, Commercial dance МТV, Танцови мажоретки, Парадни мажоретки
Музикален театър, Urban dance, Бални танци,Продукции

Зала Колодрума

01.04. 11:00 часа – 03.04.2023 00:00 часа

Извънредно неудобно

След „Извънредно положение“ и „Извънредно любовно“ най-после идва третата част на любимото женско трио Стефания Колева, Здрава Каменова и Богдана Трифонова – „Извънредно неудобно“. И обещаваме тя да ви донесе радост и смях по три.
„Извънредно неудобно“ е представление с истински истории, събирани от живота, за неудобните ситуации, в които всички попадаме.
Случки с домашни любимци, хипохондрици, гръцки остров, японско турне, деца, свекърви, една варицела, три раждания и… всичко останало оставяме за изненада. Защото със Стефания Колева, Богдана Трифонова и Здрава Каменова изненади винаги има.

Дом на културата Борис Христов

19:00 часа

Street party & Savage LU at Bally Club

Не, това не е първоаприлска шега, времето се оправя и започваме да му се радваме още от сега!

Очакваме ви за тази култова вечер заредени с усмивки и готови да извлечем максимума от вечерта!

Bally Club

20:00 часа

02 април

Болен здрав носи

Забележителна българска народна приказка, в която са противопоставени грубата сила и хитрият ум. Радваме се, когато по-слабият надхитри по-силния. По този начин се възцарява някакъв вид справедливост. Щом обаче, започне да се прекалява с хитрините, те се превръщат в лъжи и измами. Тогава започваме да симпатизираме на другия. Точно защото, макар и силен, е наивен и доверчив. Но не е честно да страда заради измамници. Нима този проблем не е познат и в нашето съвремие?… Колко мъдри са народните приказки?!

Държавен Куклен Театър

10:30 часа

11:45 часа

Концертен спектакъл „На два рояла“

Концертната програма включва два големи шедьовъра в музикалната литература, а именно П. Чайковски „Лешникотрошачката“ и П. Владигеров „Българска сюита“, която композиторът посвещава „На моята родина“.
Програмата е достъпна за всички и ще бъде пресъздадена по изключително съвременен и вълнуващ начин от клавирното дуо.
Голямото събитие е посветено на 100 години от рождението на именития диригент маестро Добрин Петков.
Специални гости ще бъде младежки хор „Детска
китка“ под диригентството на именитите проф. Златина и Яна Делирадеви.
Дуо Инна Ангелова-Васил Начев са носители на наградата „Добрин Петков“.
Билети можете да намерите в мрежата на Ивентим.

Дом на културата Борис Христов

19:00 часа

Kizomba meets Latino

През новата година към любимата ни музика ще добавим и щипка латино, въодушевени от приказното ни коледно парти.

Очаква ни отново една невероятна екзотика,в която африканските ритми ще се слеят с кубинската обстановка на
Casa de Cuba .

Всяка неделя

Вход свободен.

CASA de CUBA

20:00 часа

Останалата част от събитията може да проследите в единствения дигитален гид под тепетата.

Веселина Михайловска

Създава съдържание, насочено към туристите и гостите на Пловдив и отговаря за рекламната и маркетингова стратегия на медията и популяризирането на съдържанието ѝ.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина