АктуалноЗабавлениеНовини

Какво да правим в Пловдив (17.03–23.03)

Снимка на корицата: Димитра Лефтерова

17 март

София филм фест в Пловдив

Стартираме на 17 март с пловдивската премиера на филма режисьора Орлин Милчев „Изкуството да падаш“, удостоен с наградата за дебют на 40-ия фестивал на българското игрално кино „Златна роза“. Пловдивската публика ще има шанса да се срещне с носителя на „Златен лъв“ от фестивала във Венеция 2022 – „Цялата красота и кръвопролитие“ на носителката на Оскар за „Citizenfour“ Лора Пойтрас.
„Тар“ е една от най-обсъжданите филмови творби, особено в навечерието на наградите Оскар! Както казва сценаристът и режисьор на филма Тод Фийлд „Ако Кейт Бланшет не се беше съгласила да влезе в тази роля, нямаше да има филм!“. Новата филмова история „Лука“ (Белгия-Италия-Нидерландия-България-Армения), разказана от носителката на „Златен лъв на бъдещето“ Джесика Удуърт („Хадак“, „Белгийският крал“, „Босият император“), е вдъхновена от шедьовъра на Дино Будзати „Татарската пустиня“, интерпретиран различно от всеки негов читател.
Наградата на публиката LUX, която се връчва от Европейския парламент и ЕФА, за поредна година представя номинираните за 2023 година заглавия в цяла Европа – изборът за Пловдив са два от петте номинирани филма – „Близо“ на Лукас Донт, на който беше присъдена голямата награда на журито в Кан, още 30 отличия и над 40 номинации от фестивали в цял свят, и „Алкарас“ на Карла Симон. Филмите ще бъдат с вход СВОБОДЕН.
Пълнометражният игрален дебют на майстора-документалист Тонислав Христов „Добрият шофьор“ пресъздава част от премеждията на таксиметровия шофьор Иван, който се опитва да поправи грешките от миналото – спестява пари от курсове в курорта „Златни пясъци“, за да се върне при съпругата и сина си във Финландия.
Това са само част от заглавията на 18-я София Филм Фест в Пловдив! Програмата започва на 17-и март и ще продължи с прожекции до 2-и април.

Lucky Дом на киното

17.03 – 02.04.2023

Арт Позитив 2023 – „ЕКО“

„Арт Позитив“ е проект силно повлиян от актуалността на времето и всяка година поставя задачи пред артистите, свързани с осмислянето и въплътяването на ключови в момента теми. Това е 16-тото издание. Авторите имат пълна свобода да изразят себе си чрез всеки формат на съвременното изкуство – видео, инсталация, живопис, фотография, пърформанс и прочие. Те работят поотделно, но заедно като в творческа лаборатория инсталират творбите си в пространството на галерията, което допринася за тяхното вдъхновение и опит и обогатява цялостната артистична среда в град Пловдив. 

Тази година „Арт Позитив“, освен че повдига темата за еко-устойчивост, връзка с околната среда и съзнателна консумация, ще осъществи изложба, която се стреми да е с възможно най-малко отпадък (zero waste) и всички произведения в нея да бъдат предимно от органични или рециклирани материали (recycle, up-cycle). По този начин освен, че се отразява самата нужда на човечеството в момента за „завръщане“ и интегриране на природния начин на мислене, се дава възможност да се изследват различните практики в изкуството, свързани с един по-екологичен и ограничен начин на създаване и представяне на творческия продукт.

Артистите в изложбата са : Велина Христова, Гергана Табакова,  Дориан Болка, Ду Сяокун, Евгени Младенов, Евелина Нова, Емил Миразчиев, Ива Вачева, Иван Иванов, Надя Генова, Осман Юсеинов, Райчо Станев, Саркис Нерсесян, Севдалина Кочевска, Соня Митова, Харита Асумани, Цветанка Борносузова, Цветелина Ангелова, Явор Костадинов.

галерия „Капана“

18:00 часа

КАРМЕН

Диригент – Диан Чобанов
Режисьор – Урсула Хорнер
Сценография – Мария Ветероска
Художник костюми – Мария Пупучевска
Художник осветление – Васко Лисичов
Диригент на хора – Драгомир Йосифов
Солисти: Любица Вранеш, Иван Момиров, Лео Хиунхо Ким, Свилен Николов, Август Методиев, Евгения Ралчева, Евгений Арабаджиев, Николай Бачев, Мария Анастасова, Мария Славова, Нели Петкова, Вивиен Георгиев, Христина Румелиоти, Момчил Караиванов, Марк Фаулър, Александър Баранов
Хор, Балет и Оркестър на Опера Пловдив

Дом на културата Борис Христов

19:00 часа

АНИМАЦИОНЕРИТЕ & LUNIKK – на живо в ПЛОВДИВ, Club VOID – 17 март 2023

Клуб Строежа представя:

АНИМАЦИОНЕРИТЕ

Специални гости: LUNIKK

VOID

21:00 часа

St. Patrick’s Day The Great Value @ Petnoto | 17.03.2023

Имаме изключителен набор от Ирландски отвари, а момчето с очарователен айриш акцент така ще нагрее празника, че ще си стане традиция.
Едва ли има по-добра комбинация за деня на Свети Патрик.
Така де, в Петното, ама то се подразбира!

Петното на Роршах

21:30 часа

Yokolove at Bally Club

Той ще ни представи перфектна музикална селекция, за да сте идеално настроени на вълната на грууви ритмите. Разнообразната му музикална палитра, изпълненена с динамичен, ритмичен и вокален саунд, определено ще Ви накара да танцувате.

Bally Club

21:00 часа

18 март

Тримата братя и златната ябълка

Спектакълът “Тримата братя и златната ябълка” разказва стара българска народна приказка. Трима братя получават наследство от баща си златна ябълка. За беда, всяка година долита една Ламя и я открадва. Само Най-малкият от братята поема по дългия път след Ламята, за да върне своята златна ябълка. По пътя неусетно пораства и открива че силата на човек се крие в сърцето. Открива позабравени ценности като вяра, надежда, любов. Открива приятелството и мъдростта. Успява да победи Ламята и да върне своята златна ябълка. За да може отново да блести на върха на дървото, изплетено от ръцете на разказвачките. Това е спектакъл за корените и наследството, оставено ни от дедите. За съхранението и опазването на националното достойнство и идентичност. Спектакъл в който българската фолклорна музика, народното творчество и ръкоделие, българските танци и обреди са преплетени в една вълшебна, магична приказка.

Държавен Куклен Театър

10:30 часа

11:45 часа

Вкусна работилничка за деца

Работилничката ни ще отвори вратите си за вас, за да се забавляваме и да си направим сладка изненада!! 

Събитието е подходящо за деца от 4-16 годишна възраст.

Домашна сладкарничка “5 o’clock”

11:00 – 13:00 часа

Клуб на книгата – младежка инициатива

Ако търсите място, в което да дискутирате своите любими книги и да изследвате света на литературата, то несъмнено това е вашето място! Следващата среща на Клуба ще се проведе на 18 март от 11:00 часа в ОП „Младежки център Пловдив“, а книгата, която ще бъде дискутирана този път е „Вино от глухарчета“ на Рей Бредбъри.  Може да се включите в клуба, като се регистрирате тук: https://forms.gle/fnZ94BRKsJ7DaQpTA

Младежки център Пловдив

11:00 часа

Поетите Live

Поетите Live е проект, посветен на поезията и любовта ни към нея. В него ще чуете едни от най-красивите български стихотворения, изпълнени от любими български актьори.
С участието на:
Владо Пенев
Бойко Кръстанов
Весела Бабинова
Захари Бахаров
Иван Бърнев
Малин Кръстев
и маестро Антони Дончев

Plovdiv Event Center

21:00 часа

Прераждане – танцово театрален мултимедиен шоу спектакъл

Ще ви разкажем за любовта между амазонка и римлянин, които се прераждат през вековете, в опити да изживеят целия си живот заедно. Преминавайки през няколко прераждания, те достигат до нашето съвремие, в което най-накрая намират начина да бъдат заедно, без да бъде погубен техния живот.
Спектакълът е с над 30 участника, 17 танца, динамична хореография и осветление, 8м. на 3 м. LED екран и използвано максимално мултимедийното въздействие, създаващо впечатлението за „жив“ филм. Продължителността е час и 40мин., наситена с драматични моменти, епична музика, светкавични промени на сцени, разнообразие на танцови стилове и символика.

Дом на културата Борис Христов

19:00 часа

Турнир на „Дръж ми шапката“ по двойки

Играта е базирана на класическата игра на асоциации „Шапка“, „Тенджера“, „Обувка“ или в каквото друго сте свикнали да си слагате сгънатите листчета.

Правилата на играта ще научите на място. Те са лесни и достатъчно интуитивни, че да се справите феноменално дори още в първото си изиграване.

Турнирът може да събере до 12 двойки, а форматът ще се определи от бройката записали се участници.

Победителите от турнира ще получат по едно копие от играта „Дръж ми шапката“.

Offline Café

15:00 часа

Благотворителна Drunk-O-Rama @ Bar Fabric

Повече от пет години не е имало Drunk-O-Rama в любимия ни бар Фабрик, като сега партито се завръща с цел да подадем ръка на човек, който има нужда от нашата помощ. Мероприятието е част от инициативата „Месец за Иван – никой не трябва да се бори сам“, като целта е да съберем средства за лечението на Иван Нейков, който се бори с коварно заболяване.

Повече информация, затова как може да помогнете на Иван:
https://www.facebook.com/profile.php?id=100085219446386

Бар Fabric

21:00 – 02:00 часа

Location Cue pres. ТЕРАСА ПАРТИ at BALLY CLUB

Дневно хаус парти с гледка към целия капан – започваме в 18:00ч. на терасата на любимия на няколко поколения Bally Club
След залез слънце се местим вътре, където партито продължава до сутринта!

Bally Club

18:00 часа

19 март

Каменното цвете

„Всички сме чували израза „децата са нашето най-голямото съкровище“. Но какво означава „истинско съкровище“ за нашите деца? Децата обикновено ще ви кажат, че тяхното съкровище, е това което имат, а не онова, което умеят. Това е тъжно, но е истина. Нашите деца от най-ранните им дни бленуват и чезнат по различни „каменни цветя“ – скъпи играчки, скъпи обувки, скъпи дрехи, скъпи развлечения… Разказвайки старата Уралска приказка, опитах да ѝ дам не само нов облик, но също така и нов смисъл – ново значение. Вместо да мечтаят за материални неща, гледайки тази пиеса, децата ще започнат да мечтаят за свои подвизи за свои творения, създадени със свои ръце, със свой труд, храброст, упоритост и любов.“

– Мила Машович-Николич
автор на пиесата „Каменното цвете“

Държавен Куклен Театър

10:30 часа

11:45 часа

Дядо вади ряпа – в Пловдив 

Любимата народна приказка “Дядо вади ряпа” се преражда на куклената сцена в нов, небивал вариант, изпълнен с музика, смях и ярки персонажи. Присъединете се към Дядото и неговата дружина и заедно ще открием колко ценно е да работим заедно, въпреки различията си.

Спектакъл за деца
Препоръчителна възраст: 2+

Драматизация и режисура: Краси Кирчев
Сценография: Краси Кирчев
Музика: Краси Кирчев и Илко Биров
Участват: Краси Кирчев и Петромил Денев

Театър Хенд

11:00 часа

На къс повод

От Ненчо Балабанов и Алекс Раева ще разберете как се опрашват слънчогледи, защо една песен на Шер може да те преследва цял живот, какво е символизъм в семейните отношения, по какво си приличат телевизията и казармата и още много истории свързани с детството, любовта и надеждата.. През първите стъпки в шоу бизнеса, разочарованията, малките и големите човешки победи, които понякога изобщо не са се случили под прожекторите… Всичко това гарнирано с много музика и яки гласища, за да се разделим накрая с усещането, че вече се познаваме доста повече, че се разбираме повече,че си прощаваме грешките.

Дом на културата Борис Христов

19:30 часа

Kizomba meets Latino

През новата година към любимата ни музика ще добавим и щипка латино, въодушевени от приказното ни коледно парти.

Очаква ни отново една невероятна екзотика,в която африканските ритми ще се слеят с кубинската обстановка на
Casa de Cuba .

Всяка неделя

Вход свободен.

CASA de CUBA

20:00 часа

За останалите събития следете в единствения дигитален гид под тепетата.

Веселина Михайловска

Създава съдържание, насочено към туристите и гостите на Пловдив и отговаря за рекламната и маркетингова стратегия на медията и популяризирането на съдържанието ѝ.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина