АктуалноЗабавлениеНовини

Какво да правим в Пловдив (12.05–18.05)

Тази седмица в Пловдив ще пием вино и ще хапваме гурме

Снимка на корицата: Димитра Лефтерова

12 май

Дефиле „Вино и гурме“ 2023

Уважаеми винолюбители, щастливи сме да споделим с Вас датите на деветото издание на Дефиле „Вино и гурме“ 2023 г. Поради големия интерес към фестивала, тази година за първи път фестивалът ще се проведе в три дни – 12, 13 и 14 /петък, събота и неделя/ май 2023 г. в китния Стар град на Пловдив.
Отбележете се, че ще присъствате на събитието и поканете Ваши приятели за да се насладите заедно на прекрасната винена фиеста в Пловдив – Дефиле „Вино и гурме“ 2023 г.

ОФИЦИАЛНИ ФЕСТИВАЛНИ ЛОКАЦИИ:

 ЛОКАЦИЯ 1 – Ресторант „Граждански клуб“ ;
 ЛОКАЦИЯ 2 – Галерия „Енчо Пиронков” ;
 ЛОКАЦИЯ 3 – Резиденция „Тракарт“;
 ЛОКАЦИЯ 4 – Къща „Бирдас“;
 ЛОКАЦИЯ 5 – Къща „Клианти“;
 ЛОКАЦИЯ 6 – Аптека „Хипократ“;
 ЛОКАЦИЯ 7 – Експозиция „Георги Божилов – Слона”;
 ЛОКАЦИЯ 8 – Галерия „Златю Бояджиев”;
 ЛОКАЦИЯ 9 – Етнографски музей;
 ЛОКАЦИЯ 10 – Балабанова къща;
 ЛОКАЦИЯ 11 – Къща „Георгиади”;
 ЛОКАЦИЯ 12 – Къща „Недкович“;
 ЛОКАЦИЯ 13 – Къща „Иван Черноземски“;
 ЛОКАЦИЯ 14 – „Данчовата къща“;
 ЛОКАЦИЯ 15 – Ресторант „Алафрангите“;
ЛОКАЦИЯ 16 –  Къща „Верен Стамболян“;
 ЛОКАЦИЯ 17 – Хотел Бел Вил.

Участниците са 68 :
Винопроизводители – 48;
Производители на храни и продукти – 18;
 Други – 2.

Откриването на фестивала е на 12 април (петък). В 12:30 ч. шествие с участието на ансамбъл „Тракия“ и хорова формация „Евмолпея“ ще потегли от пл. „Стефан Стамболов“ /Община Пловдив/. В 13 часа в началото на Стария град /ул. „Съборна“ 2-4/ с музика и танци ще дадем старт на винените дегустации през трите дни:
Петък 12 май – 13:00 до 19:00 ч.;
Събота 13 май – от 11:00 до 19:00 ч.;
Неделя 14 май – от 11:00 до 18:00 ч.

12.05 – 14.05.2023

Старинен Пловдив

Документален филм “Appassionata”

Филма “Appassionata” представя тази инициатива и основните участници в нея. Той показва и работен процес по записите на последният албума на Донка Ангъчева – „Childhood Memories“, който с музика връща детството й и уютната и топла атмосфера на родният Пловдив. Музиката в „Childhood Memories“ минава през барок, романтика, съвременна класическа музика, танго нуево до Мориконе, който е представен с темата от сериала “Октопод” – още един жив спомен от детството в България. В албума е включена и композиция за пиано и оркестър на Милен Кокушаров, която той посвещава на приятелката си от детинство и родния Пловдив – Донка Ангъчева.

Какъв е пътя на талантливото и красиво пловдивско момиче до световните сцени? Кои са хората, които са до нея, какъв е приноса на родината и семейството й. Филма е много красиво и динамично пътуване, в което виждаме блясъка на Виена, озвучен с виртуозните пиано изпълнения на Донка Ангъчева. В това пътуване тя е майсторски водена от най-популярният български културен журналист Георги Тошев, а красивите кадри са дело на топ оператора Борис Пинтев. Монтажист и режисьор на филма е Калояна Климентова.

Lucky Дом на киното

18:30 часа

Младежки форум „Истина или предизвикателство: Разплети кълбото с изкуство“

„Разплети кълбото с изкуство“ е темата на деветото издание на Младежки форум „Истина или предизвикателство“. Чрез кратката ни приказка ще ви разкрием връзката между менталното здраве и изкуството,а по време на събитието ще ги вплетем в обучителни модули и арт-работилници.

„Имало едно време един Въпрос. Този въпрос се носел през Марица и Родопа сред много младежи из цялото пловдивско пространство. Един ден Резултатът от Въпроса показал, че в днешни времена най-интересната тема за младите хора по тези земи е здравето и спокойствието на ума.

Това вдъхновило младежките работници, медиатори и експерти от екипа на Младежки център Пловдив да се впуснат в ново приключение в търсене на начини за разплитане на кълбото вътре в нас – нашето съзнание, в което мислите и емоциите ни често се вплитат едни в други.

Мислили, мислили и накрая и те са оплели. Оставили форума, за да си починат и започнали да вършат други дела. Прибрали се вкъщи – един си пуснал филм, втори заслушал любимата си песен, трети взел дебела книга, четвърти хванал четката и оставил себе си върху платното. Изведнъж ги осенило, че изкуството отплита ума и сърцето.

Новото утро донесло темата на предстоящото издание на Младежки форум „Истина или предизвикателство“, а именно „Разплети кълбото с изкуство“.

Обучителните модули ще включат темите за менталното здраве, арт работилници, видове изкуство и изкуството през очите на всеки един от нас. Повече информация за дейностите и обучителите очаквайте скоро.

Във всяко издание на формата въвличаме младежи от цялата страна* в творчески процеси, които стимулират креативното мислене и успешното реализиране на идеи. За девети пореден път в рамките на три дни форумът ще се проведе на територията на Общинско предприятие „Младежки център Пловдив“.

*За участниците във форума са осигурени нощувки (за гостите, които не са от Пловдив) и изхранване.
Къде?
ОП „Младежки център Пловдив“ – Гребна база Пловдив,
ул. „Ясна поляна“ 18
Кога?
Форумът ще продължи от 12 до 14 май 2023 г.
Как?
Участието е напълно безплатно. Необходима е само регистрация тук: https://forms.gle/AxsPRuSukhteehsK6

Младежки център Пловдив

12.05 – 14.05.2023

Antonio & Aleks Nikolov at Bally Club

На 12 май, петък, в #BallyClub ще се развихрят зад пулта Antonio & Aleks Nikolov

Заредени със свежи парчета, ще се впуснем в забавления първо на улицата, а след това и горе в любимия клуб!

Заповядайте и не пропускайте да запазите вашето място на телефона за резервации.

Bally Club

20:00 часа

13 май

ОГНИВОТО – ГОСТУВА КТ ГАБРОВО

по Ханс Кристиан Андерсен
Драматизация: Валентин Владимиров – Валяка
Режисура: Валентин Владимиров – Валяка
Сценография и костюми: Юлия Лачева, Жени Лачева
Музика: Георги Гарчов
Участват: Виктория Василева, Карина Борисова, Радостина Андреева, Илиян Диков, Павел Кинчев

Държавен Куклен Театър

10:30 часа

11:45 часа

Европейска нощ на музеите 2023

За поредна година пловдивските музеи се включват в международната инициатива Европейска нощ на музеите 2023. 19-ата Европейска нощ на музеите е събитие, което се провежда в повече от 3000 музея в близо 30 европейски държави.  По този повод музеите отварят вратите си безплатно вечерта и предлагат различни интересни дейности за своите посетители. Неин традиционен организатор е Министерството на културата и комуникациите на Франция, а събитието обикновено преминава под патронажа на Международния музеен съвет (ICOM) и ЮНЕСКО.

В събота, 13 май, пловдивчани и гостите на града могат да се насладят на богатото културно наследство на Пловдив освен в стандартното работно време на културните организации, но и в часовете между 18:00 и 24:00 ч. В допълнение към богатите си експозиции, тази година музеите и Градската художествена галерия ще предложат поредица от културни дейности и събития за малки и големи с вход свободен.

Регионален етнографски музей – Пловдив участва в Европейската нощ на музеите с представяне на аудио разходката „Овчар и невеста”. Екипът на музея, заедно с Института по математика и информатика на БАН, разработиха съвместен идеен проект за цифров маршрут, който е приложим както за незрящи хора, така и за широката публика. Разходката преминава през осем от експозиционните зали и разказва за любовта между двама млади през епохата на българското Възраждане. Посетителите ще имат възможност, чрез сканиране на QR кода на всяка от осемте табели, да разкрият тайните на експонатите, които ще „разкажат“ своите истории. В нощта на 13 май,  РЕМ – Пловдив ще е отворен за посетители и след работно време от 18:00 ч. до 23:00 ч. с вход свободен.

Регионалният исторически музей в Пловдив се включва в Европейската нощ на музеите с две специални инициативи. В експозиция „Съединение на България от 1885 г., на пл. „Съединение” 1, ще бъде открита изложбата „В сърцата си българското носим”, която демонстрира богатото разнообразие и красотата на българските шевици. В експозиция „Българско Възраждане”, на ул. „Цанко Лавренов” 1 в Стария град, ще се състоят традиционните демонстрации на хладно и огнестрелно оръжие от периода на Възраждането на пловдивското дружество „Родолюбие”.  На 13 май двете експозиции ще отворят вратите си безплатно след 18:00 часа и ще приемат посетители до 24:00 часа.

Като част от своята програма за Европейската нощ на музеите, Регионалният археологически музей – Пловдив ще предложи на своята публика възможността да наблюдават в реално време нареждането на следващата временна изложба на музея – „Открития 2022”. През стъклените стени на залата за временни изложби, музейните специалисти ще покажат какво влиза зад витрините на една археологическа изложба и как точно се нареждат древните артефакти. За малките, а и за големите посетители, ще има обособен занимателен кът „Оцвети миналото”. Там те ще могат сами да претворят чудните цветове на разнообразни изображения от отминали епохи или пък да създадат свой собствен, разноцветен вариант на миналото. Събитията стартират в 18:00 ч. и ще продължат до 22:00 ч., а музеят ще е с безплатен вход в този период.

За поредна година Регионалният природонаучен музей – Пловдив се включва в инициативата Европейска нощ на музеите със специално събитие „Видеонаблюдение в реално време на птичи семейства“. На специални монитори във фоайето на музея, посетителите ще могат да ,,надникнат под завивките“ на няколко птичи семейства. Благодарение на системата за видеонаблюдение в реално време на Зелени Балкани, ще научим кога си лягат белошипите ветрушки и „нощни птици” ли са щъркелите. Входът за музея е свободен в периода от 20:00 до 23:00 часа.

Градската художествена галерия се включва в 19-ата нощ на музеите с пет свои сгради, които ще имат удължено работно време и безплатен вход. 

От 18:00 до 21:00 ч. може да бъде разгледана Постоянната експозиция на ул. „Съборна“ №14А в Стария град, в която от 18:30 ч. ще се състои и концерт на Камерен хор „Иван Спасов“. Постоянна експозиция „Икони“ на ул. „Съборна“ №22, авторските изложби в галерия „Капана“ и в Зала „2019“, както и залите за временни експозиции, също ще очакват пловдивчани и гостите на града до 21:00 ч.

PlovdivConf 2023

Събитието е техническа конференция, част от IT Турнето – пътуващи из България конференции, инициирани от група ентусиасти с подкрепата на софтуерни компании. Освен в Пловдив, тази година IT Турнето ще се проведе във Велико Търново, Варна, Бургас и Русе.

Лекциите, на които можете да присъствате по време на PlovdivConf 2023, са с насоченост към професионалисти от практиката, изследователи, преподаватели и студенти, като свежата атмосфера гарантира възможност за създаване на контакти и обмен на знания и идеи. За всички, които се интересуват от темите в програмата, но няма да имат възможност да посетят събитието, ще могат да го проследят онлайн на живо или да гледат записите на лекциите.

Пре-партито е организирано съвместно с Java Beer и ще се състои в уиски и джин бар „Сандъкъ“ на 12-и май (петък) с начален час 19.30ч. Мястото е ул. „Абаджийска“ 8-10, входът е свободен.

Хотел Империал

10:30 – 18:30 часа

Играем игри на ХАБА

Офлайн кафе кани малките играчи на забавна среща на игра с прекрасните игри на Хаба!

Обяснението на игрите, поддържането на вниманието и добрите практики в настолните игри ще е в ръцете на опитен педагог, ангажиран от сърце с игрите и образованието на децата.

В съботния ден ще има възможност за игра в две групи:
Група 3 – 5 години – от 10:30;
Група 5 – 7 години – от 11:30.

Продължителността на игрите в една група е около 45 минути, в които мама и татко могат да изпият по кафе в уютната атмосфера на Офлайн кафе.

Цената е 15 лв/за дете. Има отстъпка за братчета и сестрички.
Предварителното записване е задължително.

Offline Café

10:30 часа

hug or handshake – Live at Bee Bop Café | Plovdiv | 13.05

hug or handshake идват за първи път в Пловдив 

Врати: 20:00
Начало: 21:00

Билети на предварителна продажба – 10 лв
На самата дата и на място – 15 лв

Bee Bop Café

20:00 часа

Location cue & BALLY CLUB pres. ILKO /STREET STAGE/

Дневно street парти! Локацията е BALLY CLUB!
Зад пулта ILKO!
Потопи се в духа на Капана!

LOCATE YOURSELF!
13.05 /СЪБОТА/
18:30ч.
Пловдив, Капана ул. Абаджийска 1

Резервации: +359 89 544 732

Bally Club

18:30 часа

„Цветовете на Куба под тепетата“ – Салса Парти в Glass of wine

Май ще вали, май ще пече, май ще е топло, май ще е студено – истински май месец си е! 

И защото знаем, че на всички ни кръвта ври и мирна не седи (за разлика от променливото пролетно време навън), ви каним на специално салса парти в цветовете на Куба под нашите мили и свидни пловдивски тепета! 

AK Glass of Wine

22:00 часа

14 май

НЕВИДИМИЯТ ТОНИНО

„Невидимият Тонино“ е история за една детска лъжа. Най-обикновена, най-очаквана, най-повтаряна, но този път е с неочаквани последици. „Никакви домашни, никакви уроци!“ – отговаря Тонино на майка си и до него се появява Лъжата. Тя е персонаж, участник, подстрекател. Тонино, който не лъже, започва да я използва, а тя става все по-силна и успява да изпълни съкровеното желание на всяко дете, което не си е написало домашните- да стане невидимо.

Държавен Куклен Театър

10:30 часа

11:45 часа

Детски театрален спектакъл „Благуните – Приятели завинаги“

Що е то талантът? Всяко дете се ражда с талант, независимо дали той ще е в изкуството, науката или спорта. Всяко дете е личност със свой характер и неповторими заложби. Целта на спектакъла „БЛАГУНИТЕ – приятели завинаги“ е да вдъхне увереност на малките зрители, да повярват, че имат талант и да бъдат провокирани да го търсят. Както казва Чичо Боб: „Да имаш талант това е … да можеш да правиш нещо по-добре от другите и това да ти доставя удоволствие“.

Военен клуб

11:00 часа

БЪДЕЩЕ ЗА ФОЛКЛОРА

14 Май 2023г от 19ч Античен театър отваря врати за ЮБИЛЕЕН КОНЦЕРТ-СПЕКТАКЪЛ на 130 възпитаници на НУФИ „ШИРОКА ЛЪКА“ и НУФИ „ФИЛИП КУТЕВ“,  КОТЕЛ.

Античен театър Пловдив

19:00 – 21:00 часа

Kizomba meets Latino

През новата година към любимата ни музика ще добавим и щипка латино, въодушевени от приказното ни коледно парти.

Очаква ни отново една невероятна екзотика,в която африканските ритми ще се слеят с кубинската обстановка на
Casa de Cuba .

Всяка неделя

Вход свободен.

CASA de CUBA

20:00 часа

Останалите събития може да проследите в единствения дигитален пътеводител под тепетата.

Веселина Михайловска

Създава съдържание, насочено към туристите и гостите на Пловдив и отговаря за рекламната и маркетингова стратегия на медията и популяризирането на съдържанието ѝ.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина