АктуалноЗабавлениеНовини

Какво да правим в Пловдив (06.01–12.01)

Снимка на корицата: Димитра Лефтерова

06 януари

175 години от рождението на поета – революционер Христо Ботев

В ритуала, организиран от Община Пловдив, ще участват почетни формирования от Пловдивския гарнизон – Военен духов оркестър, представителен взвод, венценосци и представители на комитет „Родолюбие“.

Ще бъдат положени венци и цветя на паметника. Слово за делото и живота на великия българин ще произнесе Десислава Шишманова – ръководител на РТВЦ на БНТ в Пловдив. Водещ ще бъде актьорът от Драматичен театър Пловдив – Симеон Алексиев.

Преди това на 6 януари от 12:00 часа ще се извърши освещаване на бойните знамена пред катедрален храм „Успение Богородично“. На 6 януари честваме Богоявление или Йордановден. Според православието това е денят, в който Йоан Кръстител кръщава в река Йордан Иисус Христос. Затова и ритуалите са свързани именно с освещаването на водата и кръста. Денят 6 януари започва с празнична Богоявленска литургия. Освещава се водата в храма, а след това и водоемите във всеки край на страната. Това се случва след като свещениците хвърлят кръста в ледените води. Народното поверие гласи, че който хване и извади кръста от водата ще бъде здрав през цялата година. Затова е станало традиция на този ден мъжете да без страх да се гмуркат в ледените води.

В Пловдив ще има литийно шествие и Велик Богоявленски водосвет пред Водната палата на река Марица. Богоявленски водосвет ще бъде отслужен и във всички гарнизони на Българската армия.

Паметник на Христо Ботев в Цар Симеоновата градина в Пловдив

13:15 часа

ПРИЛЕПЪТ

Диригент – Вилиана Вълчева
Режисьор – Георги Динев
Художник – Иван Токаджиев
Художник на костюмите – Николина Костова – Богданова

Солисти – Момчил Караиванов, Марияна Панова, Евгений Арабаджиев, Александър Баранов, Марк Фаулър, Август Методиев, Борис Кучков, Вера Гиргинова, Инна Пепеланова, Кръстю Кръстев, Николай Писанов

Дом на културата Борис Христов

19:00 часа

Djane Husky & Angel Kostadinov at Bally Club

Djane Husky &  Angel Kostadinov ще се развихрят здраво на 6 януари в Bally Club!

Заповядайте да чуете уникалния им подбор от любими парчета и тракове, които ще направят празничния ден още по-страхотен!

Вход: 10 лв

Bally Club

21:00 часа

07 януари

СНЕЖАНКА И СЕДЕМТЕ ДЖУДЖЕТА

Режисьор – Георги Динев
Костюми и сценография – Гергана Мантърлиева
3D мапинг – Полина Герасимова
Роял – Росица Димова
Солисти – Мария Анастасова, Ива Ананиева, Владимир Василев, Август
Методиев, Лили Бързева/Станимира Манолова, Тодорка Митковска, Красимир Шивачев, Николай Писанов
Оркестър на Опера Пловдив

Дом на културата Борис Христов

17:00 часа

Документален филм „Ваклуш“ – 100 годишнината от рождението на Духовния Учител

Документалният филм „Ваклуш“ е сниман в периода 1994 – 2022 г. и съдържа непоказвани архивни кадри от живота на известния духовен водач и учител Ваклуш Толев. Филмът е посветен на 100 годишнината от неговото рождение и представлява разказ за житейския път и идеите на една от най-енигматичните личности на България. Предпремиерата на филма ще се състои именно в Пловдив – градът, от който започва активната обществена дейност на Ваклуш Толев, а датата на прожекцията съвпада с неговата рождена – 7ми януари. Входът е свободен, а непосредствено преди прожекцията от 18:30 ч. зрителите ще се срещнат с екипа на филма.

Автор на „Ваклуш“ е Николай Василев – един от най-изявените режисьори документалисти в България. Срещата му с Ваклуш Толев е поставила началото на близо 20 годишно заснемане на уникални документални кадри от живота на Духовния Учител, чиито идеи, според режисьора, ще променят света.

Зрителите, желаещи за посетят предпремиерата на „Ваклуш“ в Пловдив е необходимо да вземат своя безплатен билет с място от касата на Lucky – Дом на киното след 16:00 часа в деня на прожекцията – 7ми януари.

LUCKY Дом на киното

18:30 часа

Котка и Мишка на гости в Петното

Любимите на всички Вики, Дора и Вальо, добре познати от сърцето на Капана – бар Котка и Мишка ще ни гостуват и ще празнуват заедно с всички именици, техните гости и random generated party people, които се завъртят през Петното на 7ми.

Мосю Вълканов A.K.A. The Great Value ще се грижи за музикалната селекция, а мацките ще са гост бармани.

Петното на Роршах

21:45 часа

ALX at Bally Club

Време е за танци и незабравими емоции с ALX – той е невероятн професионалист, чиято единствена цел е да забавлява хората от сърце.

Bally Club

21:00 часа

08 януари

Маргаритка и Мънки – Мъпет Шоу и Караоке

Мечите се сбъдват и Маргаритка отново е на гости в Пловдив!
Елате на Куклено Мъпет Шоу, Караоке и много танци за децата! Наш специалнен гост ще е любимата маймунка Мънки!
Нека споделим заедно чудни истории за Полезните Навици! Да пеем, да потанцуваме и много да се усмихваме.
Биби, Мими, Маргаритка и Бухалчо ще бъдат при нас, за да разкажат важни важнотии за полезните навици в куклено мъпет шоу!
Водещи на шоуто са Тоци и Олег, двама приятели които знаят езика на децата и всеки път ги правят истински щастливи.
Ще имаме много изненади, вкусотии за хапване, ще е пъстро, шарено и много красиво!
Вкусни подаръци за всеки малчуган от любимата маймунка Мънки – кексчета и бисквитки „Боровец“!

Дом на културата Борис Христов

11:00 – 12:30 часа

Останалите събития може да проследите в единствения дигитален гид под тепетата

Веселина Михайловска

Създава съдържание, насочено към туристите и гостите на Пловдив и отговаря за рекламната и маркетингова стратегия на медията и популяризирането на съдържанието ѝ.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина