АктуалноЗабавлениеНовини

Какво да правим в Пловдив (02.06–08.06)

Тази седмица в Пловдив ще се включим в игри от древността и ще откриваме изложби

Снимка на корицата: Димитра Лефтерова

02 юни

Тържествено честване Деня на Ботев и на загиналите за свободата на България

С военен ритуал, поклонение, тържествено слово и полагане на венци и цветя, в Пловдив ще бъде почетен Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България – 2 юни. Тази година се навършват 147 години от подвига на Христо Ботев и неговата чета.

Слово ще произнесе Крум Филипов – поет, писател, театрален и кино режисьор, носител на Награда „Пловдив“ за ярки постижения в областта на културата през изминалата 2022 година в Раздел „Художествена литература и хуманитаристика“ за стихосбирката „Писма до сина ми“, ИК Жанет 45. Водещ ще е актьорът от Драматичен театър Пловдив – Ивайло Христов.

Участие в церемонията ще вземат Военен духов оркестър, представителни формирования на гарнизон – Пловдив – почетна рота и венценосци, комитет „Родолюбие“ и комитет „Васил Левски“, политици, общественици, ученици, граждани и медии.

Паметника на Христо Ботев в Цар Симеоновата градина

11:30 часа

Танцов спектакъл “Бъдеще”

Най – голямото танцово училище в страната ни – The Center, има удоволствието да Ви покани на своя годишен танцов спектакъл!

На танцов спектакъл на The Center, танцьорите от всички градове на училището представят най-атрактивните си и любими танци от изминалата година. Представят труда и усилията си през цялата година. Представят вдъхновенията и достиженията си.
Представят това, над което са се трудили в залите си. Представят развитието си като хора и танцьори. Представят… своите лични, адекватни на света, в коjто са живели, достижения през годината!
На всеки спектакъл на The Center, танцуват всички! От най-малките ни възпитаници, които броят годинките си на едната си ръчичка, до най-големите ни ученици. Танцуват всички напреднали, но и всички начинаещи, които току що са се докоснали до магията, наречена танци.

Лятно кино Орфей

20:30 часа

Парти шоу „Да празнуваме децата“

Любимите на децата Мими, Биби, Мънки, Маргаритка и Бухалче ще участват в най-голямото шоу с гигантски сапунени балони!
Коле Китанов – повелителят на сапунените балони, ще е специален гост!
Заедно с него, Тоци, Олег и най-обичаните герои на Маргаритка, ще се радваме на магията на разноцветните сапунени балонища и балончета!
Ще има много изненади и подаръци, вкусотии за хапване и пийване, ще е пъстро, шарено и много красиво!

Билети са необходими за всеки посетител, деца и възрастни!

Младежки хълм, Plovdiv Stage Park

17:30 – 19:00 часа

MOS | Йоанна Параскевопулу | ONE DANCE WEEK 2023

Криеница между танц, кино и звук, спектакълът MOS e хореография, която се разгръща на живо пред публиката
Какви звукови ефекти бихте извлекли от най-обикновен чадър, вакуумна помпа, баскетболна топка, чук или пък речни камъни? В киното определени кадри се нуждаят от допълнително озвучаване, за да засилят внушението и въздействието върху зрителя. И част от тази магия ще видите на сцената.
Двамата изпълнители създават автентична звукова среда за отрязъци от филми и архивни видеоклипове – стъпки, писъци, разплискване на вода, шумолене на дрехи, природни кадри и действия, които обикновено не могат да бъдат уловени от камерата и се монтират отделно.
Криеница между танц, кино и звук, спектакълът MOS e хореография, която се разгръща на живо пред публиката. Резултатът е оригинален саундтрак от кинематографични звуци, извлечени чрез необичайни движения и действия в реално време.
Изпълнителите се превръщат в посредници между кадрите и публиката, предлагайки своята интерпретация на видимите и невидимите, логичните и нелогичните отношения между образи, звуци и движения. Тяхното смесване провокира въображението и показва съвременната хореография като физически саундтрак и нова среда за комуникация. Полученият материал се наслагва, повтаря, изкривява, спира, а после се взривява, така че всеки зрител да може да създаде нови връзки и асоциации.
С MOS гръцкият хореограф Йоанна Параскевопулу предлага по-широка гледна точка към хореографската работа, включвайки техники и методи от аудио-визуалните изкуства. Параскевопулу обединява в съзвучие привидно несъвместими елементи, за да създаде нова и жива сценична среда – между киното и танца, между въображаемото и реалното.

Драматичен театър Пловдив

19:30 часа

Аудио-визуална изложба „Писмо до пловдивчани“

В галерийното пространство на Cu29 ще бъдат разположени три инсталации, представящи историите на украински бежанци, живеещи в Пловдив. Освен срещата лице в лице, ще можете да отнесете със себе си историите им под формата на писма, адресиране до вас. автор на изложбата и режисьор- Борис Зафиров, видео заснема и монтаж- Владислав Севов, аудио среда – Трифон Ташев, преводач – Ханна Марушчак, организатор – Татяна Шевченко, дизайн – Ива Стоянова, фотограф – Христофор Балабанов, субтитри – Блажо Николич.

“Писмо до пловдивчани” е проект, представящ личните истории на хора от Украйна, които са били принудени да напуснат страната си ѝ поради една или друга причина в момента живеят в Пловдив.

Изборът да познаваш хората, с които живееш, е изцяло личен и напълно свободен. Право на всеки човек е дали ще се интересува от нечия човешка съдба или от съдбата на цяла група от хора. Никой не може и няма право да кара някой друг да се чувства виновен, че не проявява емпатия или състрадание. Но също така е въпрос на лична и обществена отговорност да се интересуваш от личността на „другия“ с цел да се запази единността на гражданското общество и позиция.

Ние от „Театър на отговорността“ считаме за важно да търсим лични срещи с историите на хората, с които живеем в един и същи град. За нас е важно да разберем какво се крие зад общото определение “украински бежанец”. Да се сблъскаме със собствените си стереотипи и да ги преодолеем, да провокираме нужда от разбиране и съпреживяване на чуждата история в самите себе си.

“Писмо до пловдивчани” е своеобразен тест и мерило за реалния капацитет, с който разполагаме, за това до каква степен можем “да се поставим в обувките” на тези, към които масово и непрестанно се отправят послания в знак на съпричастност. В хода на процеса достигнахме до разбирането, че единственото нещо, на което сме способни, е да се доближим до “непознатия”, доверявайки му собствените си истории, споделяйки му от личното ни време. Вследствие на тези осъзнато направените крачки един към друг, успяхме да достигнем до наистина съществените елементи от личната му легенда. Те се отличиха като важни не толкова поради характера на трагичната житейска събитийност и контекста на войната, а в следствие на доверието и свободата, с които са споделени.

Проектът е част от културния календар на Община Пловдив и се осъществява с частичната финансова подкрепа на Община Пловдив.

Изложбата е реализирана в партньорство с Gallery Cu29, REOVOX- рентъл компания, RESONATOR- творчески технологичен хъб, BE ON- фото и видео студио, дом за временно настаняване „Втори Дом“и печатница Лемон.

„Театър на отговорността“ е платформа за свободни артисти, разбиращи изкуството като инструмент за социална промяна. Основната и мисия е да създаде мрежа от професионалисти не само от областта на театъра и изкуствата, но и от други полета, които да обединят дейностите си в една обща цел- установяване на гражданско общество.

Галерия Cu29, Пловдив

19:00 часа

Peril at Bally Club

2 юни, петък, специален гост ще бъде Peril
Пригответе се за лудо парти в центъра на събитията в Пловдив – КАПАНА!

Bally Club

20:00 часа

03 юни

Чук и Пук

Весел образователен спектакъл, който ще помогне на децата да открият разни важни тайни за зъбките!

Държавен Куклен Театър

10:30 часа

11:45 часа

Благотворително бягане

Благотворителната кауза е под наслов „Дари времето си на 5kmrun“ и се организира от лечебното заведение и сдружението с нестопанска цел „5kmrun“. Тя ще се състои едновременно в Пловдив – Гребна база, София (Южен и Западен парк), в Морските градини на Варна и Бургас.
Идеята на организаторите е всеки участник в бягането да дари толкова средства, колкото е времето за което е финиширал 5 км в този ден. Например: Бягаш за време 22:38 – даряваш 22 лв., бягаш за 31:18 – даряваш сумата от 31 лв. и т.н. За целта ще бъдат предвидени съответните урни по места ,а също така и ще бъде открита специална банкова сметка от организация „5kmrun”, за тези, които нямат възможност да участват на това конкретно бягане, но биха искали да дарят.
Акушеро-гинекологичното отделение на „МБАЛ „Свети Мина-Пловдив“ ЕООД ситуирано на ул. „Весела“ №3 е единственият голям общински родилен дом в Пловдив. Всяка година в него се раждат между 300-350 деца, а над 900 пациенти ежегодно посещават лечебното заведение за извършване на специализирани прегледи. 
 Целта на кампанията е да подпомогне  усилията на лечебното заведение в осигуряването на модерна апаратура, за което е необходимо да бъдат събрани 21 724 лв., с които да се закупят операционна маса, операционна лампа, перфузор и пациентен монитор.
За изминалите години от благотворителните бягания, участници и приятели на 5kmrun, са дарени суми над 100,000 лв., с които е закупена животоспасяваща медицинска техника за деца в София, Варна и Бургас. 

Гребна база

09:00 часа

Духовни маршрути в Пловдив

Издателство „Летера“ има удоволствието да покани пловдивчани и гости на града на поредното издание на „Духовни маршрути в Пловдив 2023“, които ще се проведат на два етапа – през юни и през септември-октомври.

Пловдивският модел на толерантно съществуване на различните етнически и религиозни общности

Водач: д-р Стефан Шивачев, историк

Историк, автор на публикации за историята на Пловдивския край, ръководител на международни и национални проекти.

Паметник на спасението на пловдивските евреи „ Еврейското училище на бул. „Руски“ № 14 и еврейската синагога „ сградата „Шалом“ „ Евангелската съборна църква „ Джумая джамия „ катедралният храм „Св. Богородица“ „ арменската църква „Сурп Кеворк“

От времето на Античността Пловдив се развива като един от световните имперски градове с население от различни етноси, всеки със своите религиозните култове и вярвания. Към местното тракийско население се добавя гръцки етнически елемент, а през Средновековието – българи, арменци и еретици от източните провинции на Византия. След османското завоевание превес взема турското мюсюлманско население, а след ХVІ век пристигат и сефарадските евреи прогонени от Испания. През ХІХ–ХХ век градът е пристан за прогонените от Турция арменци, а значима роля играе и колонията на европейците. Всички те намират място в стопанския и обществен живот на града и оставят неизлечима следа в неговата история. Маршрутът проследява създаването през столетията на този модел на съществуване, главните етнически и религиозни общности и тяхното храмово и културно-историческо наследство.

Паметник на спасението на пловдивските евреи на площад „Цар Калоян“ при Дома на младоженците

10:30 часа

Концерт на Евгени Генчев

“Моята музика. Моят свят. Самият аз.” е мотото на концерта с който Евгени Генчев ще представи любимата си музика в родния Пловдив! В съботната вечер, момчето което тръгна от града на тепетата и превзе високи артистични върхове, ще направи не просто концерт, а истинско клавирно шоу с негови аранжименти на композиции от Албинони до Queen и Nirvana! Евгени е подбрал произведения, които са близки до сърцето му и които са оставили траен отпечатък във времето и музикалната история. В тази емоционална вечер към него на сцената ще се присъединят и музикални гости, които ще бъдат специална изненада!
Не по-малко вълнуващо е и мястото на концерта. За Евгени, както и за всеки пловдивчанин, Античен театър е събирателно от история, наследството и култура! Тук е и първият концерт, на който Евгени присъства като дете, а сега Античен театър ще приюти и неговият музикален спектакъл. Евгени Генчев споделя:
“Много се вълнувам да представя моето соло шоу за пръв път в родината. Като класически пианист, аз съм концертирал от Австралия и Азия до Щатите. Но за класическите музиканти съм човек, който се е присъединил към ‘тъмната страна’. За мен музиката е универсална. Нямам желание да се ограничавам от жанр. Водя се от това, което ме докосва. Пианото е инструмент, на който можеш да изсвириш всяка мелодия, която е близка до сърцето и успява да те развълнува. Винаги съм целил да предам това усещане на публиката и нямам търпение да споделя това специално преживяване с вас”.
От това откровение става ясно, че ни очаква не просто класически клавирен концерт, а истинско шоу, което ще ни предложи вихрушка от музикални стилове – класика, поп и рок музика!

Античен театър Пловдив

20:00 часа

АрхИграй! – Игри от древността

В него посетителите ще имат възможност да опитат късмета си в три игри, запазени от древността. Всеки родител ще може да сподели късче от своето детство с децата си, чрез любимата игра дама. Но и деца, и родители ще бъдат предизвикани от две не толкова познати, но подобни игри – рота и алкерк.
Това е възможност и за родители, и за деца да научат по забавен начин нещо интересно, както и прекрасна възможност да прекарат приятно времето си заедно с игри, предизвикващи любопитство, радост и състезателен дух!
Възстановките на историческите игри са изработени и предоставени от Център за неформално образование и културна дейност АЛОС,  с подкрепата на Министерство на културата.
Събитието е безплатно, след закупуване на билет за музея. Редовният билет е на цена 6 лв., а ученици и пенсионери заплащат само 2 лв. Музеят разполага и със семеен билет от 10 лв., който може да се използва от семейства с деца до 16 години. Музеят е безплатен за посетители със специфични потребности и деца до 7 години.
Събитието е подходящо за всички възрасти, а най-добре ще му се насладите в компания!

Археологически музей Пловдив

10:00 – 12:00 часа

Концерт на Михаела Маринова „До безкрай“

На 3 юни Михаела Маринова ще се качи на сцената на Plovdiv Event Center, a заедно с нея ще бъдат и музикантите Ангел Дюлгеров, Пламен Денчев, Радо Казасов, Евден Димитров, Катя Кръстева и Никола Стойков.
Станете част от турнето на Михаела Маринова. Подарете си музика „До безкрай“.

Plovdiv Event Center

20:00 часа

Европейски месец на фотографията 2023

Откриването ще бъде с две изложби – “Фото Академика” 2023 (24-ти национален годишен преглед на фотографското изкуство в България) – на етаж 2 и “Гостоприемство, портрети, пейзажи” – сборна изложба на автори от Мароко – на етаж 1. Ще бъде едно колоритно, богато и запомнящо се събитие. Защото освен Фото Академиката, която тази година се радва на повече фотографии от предното издание, фото изложбата на гостите и официална делегация на Кралство Мароко, специално поканени за фестивала, ще е сцена на самата церемония по откриването.

Обичайно, на същата церемония се обявява и лауреата на статуетката Академика – големия приз на НСФА. След разглеждането на всички кандидатури, комисията обяви тримата с най-много номинации – ф.х. Галина Ушева, доц. Никола Лаутлиев и ф.х. Станка Цонкова – УША.

На 03.06. в 17:00, в Пловдив в Дом на Културата “Борис Христов” ще започне церемонията, в която по-късно ще бъде обявен и тазгодишния лауреат на статуетката Академика.

Дом на Културата “Борис Христов”

17:00 часа

Детска ролева игра – HERO KIDS

Hero Kids е ролева игра, в която децата се събират около масата и водещ ги вкарва в атмосфера на воини, магьосници, гигантски плъхове, орки, гоблини и всякакви невероятни същества.
Децата ви ще бъдат поставяни в ситуации, в които те да вземат решения от името на героите, в които са въплатени.
Те ще могат да изиграят цяла плътна история от начало до край и ще могат да я разказват с поколения… или поне до следващото по-вълнуващо приключение.

Приключенията, които ще ви разкаже водещият са две. А всяка група от герои (деца) може да бъде до максимум 5.
Заради това сме подготвили две авторски приключения, които сме съставили специално за това събитие и можете да преживеете само тогава.

Дата: 03.06 (Събота)
Приключение 1: 10:30 – 12:00
Приключение 2: 12:30 – 14:00

ВНИМАНИЕ: Играта е подходяща за деца на възраст между 7 и 12 години. Родителите могат да играят заедно с децата си, за да им помагат или да пият от вкусното ни кафе и да си почиват на друга маса. Във всички случаи, препоръчваме Ви да останате в заведението, ако детето ви е под 13 години.

Цена на приключение – 5 лева на дете. Ако родителите искат да се включат като допълнителен герой, трябва да заплатят такса от 5 лева на герой, тъй като местата за тези герои са ограничени.

Можете да запишете детето си на едното приключение или и на двете.
Което и да изберете, побързайте да резервирате място за детето си с лично съобщение в социалните мрежи или на телефон 0898525404.

Offline Café

Tommy Riverra at Bally Club

Дълбоките бас линии, ритмичните елементи, енергичният, динамичен и мелодичен звук на House, Deep, Tech, Afro, Electronica са характерни за музиката, която описва Tommy Riverra!
Заповядайте и й се насладете!

Bally Club

20:00 часа

04 юни

Необикновената принцеса

Това е спектакъл за различните, за тези, които не се променят, защото така трябва или така правят всички. Това е спектакъл и за отговорностите, които имаме, без значение дали си необикновен или не. Спектакъл и за правилата, в които живеем и които понякога е хубаво да нарушаваме, за да измислим нови.

Държавен Куклен Театър

10:30 часа

11:45 часа

VI международен фестивал „Здравей, Армения“

Танцьори, вокални изпълнители, фотографи, малки и големи ще покажат танцови и певчески  умения, неповторими фотоси, автентична арменска музика, колоритни национални носии, изключителен заряд и арменска топлота.

Арменската самодейност в България ще бъде представена от участници от Пловдив, София, Русе, Варна и Бургас. Началото на феерията от емоции ще бъде дадено с флашмоб, в които ще вземат участие представители на всички танцови състави от 18:30 часа на 03.06.2023 г, пред площад „Римски Стадион“. А след това близо 400 човека ще изпълнят двора на Арменския Храм „Сурп Кеворк“, гр. Пловдив по време на приятелската вечеря, подготвена от главния организатор на фестивала, фондация Аракс. И сякаш символично с вяра в сърцата всички заедно ще заговорят на един език, този на изкуството, обичта и приятелството.

 Сцената пред Община Пловдив на пл. „Стефан Стамболов“ 

11:00 часа

555-то представление „За народното творчество“

Камен Донев е взривил от смях десетки градове. Любими реплики от представленията му се носят от уста на уста из цяла България и извън пределите й… като народно творчество. Със своето неповторимо чувство за хумор, той успява да засегне както явления, за които можем да се гордеем като българи, така и проблеми, засягащи всички слоеве на обществото ни.
Безспорно най-високото постижение, което достига досега е моноспектакълът „Възгледите на един учител за народното творчество“. От премиерата, която се състоя на 16 октомври 2007 година до днес, спектакълът предстои да бъде изигран за 555-и път. Най-голямото признание за спектакъла са неговите 330 000 зрители – постижение, с което нито един български спектакъл в историята на театъра не може да се похвали.

Античен театър Пловдив

21:00 – 23:30 часа

Kizomba meets Latino

През новата година към любимата ни музика ще добавим и щипка латино, въодушевени от приказното ни коледно парти.

Очаква ни отново една невероятна екзотика,в която африканските ритми ще се слеят с кубинската обстановка на
Casa de Cuba .

Всяка неделя

Вход свободен.

CASA de CUBA

20:00 часа

Останалите събития може да проследите в единствения дигитален гид под тепетата.

Веселина Михайловска

Създава съдържание, насочено към туристите и гостите на Пловдив и отговаря за рекламната и маркетингова стратегия на медията и популяризирането на съдържанието ѝ.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина