БългарияВластНовини

Срокът за промените в Конституцията може да не се реализира

Срокът, който ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС си поставиха – до края на годината да бъдат приети промените в Конституцията, може да не се реализира, след като от „Възраждане“ и „Има такъв народ“ поискаха от Конституционния съд да разтълкува процедурата за промяна в основния закон, когато на първо гласуване предложените промени са събрали покдрепата на по-малко от три четвърти от народните представители, пише БНР.

От двете партии питат дали, ако при предстоящото им ново гласуване конституционните текстове отново не съберат 180 гласа, а само 161, както беше при първото гласуване, депутатите ще трябва да изчакат от два до пет месеца преди проектът отново да влезе в пленарната зала.

Конституционният съд вече образува дело с докладчик съдия Красимир Влахов и вероятно следващата седмица ще се произнесе по неговата допустимост.

На дискусия, посветена на конституционната реформа, искането коментираха правосъдният министър Атанас Славов и и председателят на парламентарната конституционна комисия Радомир Чолаков.

Чолаков изрази надежда Конситуционния съд да се произнесе бързо:

„Считам, че реалистичният срок, доколкото декември месец ще се гласуват и законите за Бюджета, ще бъде края на годината до средата на януари месец. Не знам кой твърди два месеца. Няма такова конституционно изискване“.

Атанас Славов: „Ако Конституционният съд не отговори така, както са приети правилата в момента с решение на пленарната зала, ще вървим по тях, което значи, че върви се по пистата 160 гласа“.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина