БългарияВластНовини

Сигурността на машинното гласуване е в дневния ред на парламента

Парламентът ще обсъди проекторешение за създаване на временна комисия за проучване на всички факти и обстоятелства, свързани със сигурността на машинното гласуване. Това е трета точка в приетата програма за днешното пленарно заседание, съобщава БТА.

Точката беше включена в дневния ред по предложение на „БСП за България“. Ако наистина изборите са манипулирани и фалшифицирани, както излизат не един, не два записа в интернет пространството, то това е пряко свързано с националната сигурност на страната, заяви Борислав Гуцанов от левицата вчера при приемането на програмата на парламента за периода 20-21 септември.

Председателят на парламентарната група (ПГ) на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова посочи, че винаги са отстоявали, че трябва да има публичност и прозрачност по отношение на вота на българските граждани. Въпреки че опозицията предлага създаването на такава временна комисия, ние ще я подкрепим, заяви тя.

Предложението за създаване на временната комисия за машинното гласуване е внесено от депутати от „БСП за България“. Предвидено е тя да се състои от 12 народни представители – по двама от всяка парламентарна група. Предлага се срокът на работа на комисията да е три месеца.

Особено внимание трябва да се обърне на възникналите съмнения, подкрепени с правдоподобни факти, включително от журналистически разследвания, че чрез машинното гласуване (безалтернативно в парламентарните избори през юли и ноември 2021 г., октомври 2022 г. , както и изборите за президент и вицепрезидент през 2021 г.) е възможно да е оказано въздействие върху резултатите, при това както чрез софтуера на машините, така и при обобщаването на окончателните резултати в районните избирателни комисии и Централната избирателна комисия, посочват вносителите.

Първа точка в програмата на парламента днес е първото четене на законопроекти за изменение на Закона за българското гражданството. След това депутатите ще разгледат на второ четене промени в Закона за мерките срещу изпирането на пари.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина