АктуалноНовиниТуризъм

На минерални бани с теснолинейката

Цели 7 са изворите, които може да достъпите по маршрута и само от вас зависи дали искате да посетите спа столицата на Балканите или ще заложите на по-спокойни и малко посещавани кътчета

Родопската теснолинейка Септември – Велинград – Якоруда – Разлог – Банско – Добринище предлага изключително вълнуващо туристическо пътуване по най-високата железопътна линия на Балканите през цялата година! Уникалната природа по трасето разкрива разнообразни и спиращи дъха гледки всеки един сезон и е отлична идея за уикенд приключение.

В предишна статия сме ви разказвали историята на уникалната отсечка Септември – Добринище, а днес ще ви дадем няколко варианта за спирки по маршрута, на които може да отдъхнете и дори да отидете на плаж в топли минерални извори.

Най-вероятно в света няма друга жп линия, свързваща толкова много топли минерални извори. Те са цели 7 на брой  и може да стигнете както до най-популярната спа дестинация на България, така и да заложите на по-малко посещавани и спокойни кътчета.

Още на 10-тия километър от маршрута се намират Варварските минерални извори, които са втори по горещина в страната. Там има действаща минерална баня с вани и СПА хотел. Най-близката спирка е Марко Николов – на няколко стотин метра от тях.

В самото село Варвара пък са на разположение още няколко комплекса с басейни за малки и големи .

Едно често пропускано място е и жп гара Костандово – тя е изходен пункт за 2 града – Костандово и Ракитово, отстоящи на около 3-4 км от гарата. По пътя за Костандово е и минералният плаж, чиито басейни са пълни с извиращата там минерална вода. Сянка, вода, прекрасни условия за релакс сред природата.

Велинград е втората и най-известна точка с минерални води и неслучайно носи титлата СПА столица на Балканите! В града има и хотели, и обществени бани, и басейни, които работят през цялата година. А във времето сме подготвяли за вас и редица препоръки на ресторанти и пешеходни маршрути в околността.

Другата, по-малко известна минерална гара по пътя на влакчето, е Якоруда – там, до жп спирка Якорудска минерална баня, се намират местните извори, чиято вода влиза в общинския плаж, минералната баня и съседния им СПА хотел. Водата е слабо минерализирана, приятна на температура. Спирката се обслужва от всички влакове, а трите обекта са на 300 м от нея.

Още една локация, за която е малко известно, че е достъпна с теснолинейката, е разложкото село Елешница. В земите му също бликат минерални води, насочени към страхотен плаж. Теснолинейката спира на 6 км от селото – на спирка Ген. Ковачев, откъдето има път до селото. А отивайки към него, по пътя има и още 1 минерално местенце, сгушено в гората, с гледка към река Места, предпочитано от мнозина за уединение и релакс, въпреки по-лошите условия.

Следващата известна СПА дестинация е село Баня в Община Разлог. Много често посетители на това курортно селце слизат на Банско, за да посетят Баня, незнаейки, че теснолинейката обслужва селото и то си има спирка, носеща името Гулийна баня и обслужвана от всички влакове по линията. Разположена е в северния му край и през лятото се използва от много туристи, посещаващи минералните плажове и СПА-хотелите тук. Освен големите бази, в Баня има множество къщи за гости, както и обществен плаж на достъпни цени.

Последната минерална точка е крайната гара Добринище.  Множество къщи за гости, семейни хотели и големи комплекси предлагат на пътешественика разнообразие в условията и цените за настаняване и почивка. През цялата година тук работи частният минерален плаж с три открити басейна и СПА зона, посещаван редовно и от чужденци.

Снимки: Родопската теснолинейка , а повече информация за цени и билети може да намерите на сайта им.

Веселина Михайловска

Създава съдържание, насочено към туристите и гостите на Пловдив и отговаря за рекламната и маркетингова стратегия на медията и популяризирането на съдържанието ѝ.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина