КриминалеНовиниСъдТемида

Стойчо и Ива Ваневи окончателно остават в ареста

Съпрузите са обвинени в измама със средства от европейските фондове и пране на пари

Съпрузите Стойчо и Ива Ваневи, обвинени в измама със средства от европейските фондове и пране на пари, окончателно остават в ареста. Пловдивският апелативен съд потвърди определението на долната инстанция, с което спрямо двамата е взета най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Апелативните магистрати приеха, че от доказателствата по делото може да се направи обосновано предположение, че Стойчо и Ива Ваневи са автори на престъпленията, в които са обвинени. Както защитата така и обвинението  не оспорват този факт. Няма опасност те да се укрият, но има опасност при по-лека мярка да извършат престъпление, което се извежда от данните по делото. Съдиите смятат, че двамата подсъдими биха могли да окажат влияние на свидетелите и така да извършат престъпление спрямо правосъдието.

Семейство Ваневи са обвинени, че са предоставили неверни сведения пред Бюрата по труда в Пловдив, Раковски, Велинград, Котел, Сливен, Харманли и Свиленград  и на Агенцията по заетостта, за да получат средства от фондове, принадлежащи на Европейския съюз и предоставени от Европейския съюз на българската държава по проекти „Работа“ и „Обучение и заетост“, съфинансирани от Европейския социален фонд на Европейския съюз, чрез оперативна програма „Развитие на човешките ресурси 2014-2020“. Те са получили средства в размер на 93 905.55 лв. по тези проекти. За това деяние Наказателният кодекс  предвижда от 2 до 8 години лишаване от свобода.

В същия период двамата са обвинени, че са извършили повече от два пъти финансови операции с имущество – пари в общ размер на 93 905.55 лева, като са ги изтеглили от банкови сметки с титуляри 101 лица, чрез използване на издадените им банкови карти. За пране на пари наказанието е  лишаване от свобода от 5 до 15 години и глоба от 10 000 до 30 000 лева.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина