ЗдравеНовиниПУЛС

Три области у нас са вече в жълтата COVID зона

София-град, Варна и Бургас са трите области в страната, които вече са в т.нар. жълта COVID зона. В жълтата зона броят на официално регистрираните нови заразени е между 100 и 250 души на 100 хил. население за период от 14 дни.

Почти двоен ръст на новите заразени в сравнение с данните от предходната седмица е отчетен в редица други области. В област Благоевград ръстът е от 29 души на 100 хил. население за изминалите 14 дни към 26 юни до 45 души на 100 хил. население за 14 дни към 3 юли. По аналогичен начин е ръстът в областите Добрич (от 28 до 59 души), Перник (от 34 на 68 души), Разград (от 18 на 31 души), София-област (от 40 на 71 души), Стара Загора (от 24 на 48 души).

COVID зона
Източник: Единната информационна система за борба с COVID-19

Според данни на единния информационен портал за коронавируса към 5 юли са отчетени 942 нови заразени. Във вторник традиционно стойностите за брой инфектирани са най-високи, защото при почивни дни лабораториите и болниците нанасят резултатите си със закъснение в държавната информационна система. Но дори и при сравнение между вторници е видимо, че днешният (05.07) е с по-висок брой регистрирани случаи в сравнение с изминалите месеци на спад на епидемията.

Смята се, че причината за новата COVID вълна е разпространението на подвариант на варианта Омикрон.

Източник: dnevnik.bg

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина