ЖивотЗабавлениеНовини

Новa ковид вълна ни очаква през есента – ВИДЕО

Връщат маските през септември

Вирусологът и съветник на премиера по здравните въпроси проф. Радка Аргирова каза пред БТВ, че някъде в началото на септември ще има вълна от ВА4 плюс ВА5. Проф. Аргирова обясни, че тези варианти протичат леко, но заразяват силно и човек се възстановява по-бавно.

Типични симптоми при новите линии на омикрон са втрисане, силно главоболие, уморяемост. Загубата на вкус и мирис е по-рядко срещана.  Леките физически упражнения благоприятстват по-бързото възстановяване. Тя призовава към ваксинация, включително и с четвърта доза.

Във връзка с маймунската шарка, проф. Аргирова обясни, че в България родените преди 1990 г. имат защита от ваксината срещу едра шарка. Болестта засега не създава проблем, защото бройката на заразените е малка, а боледуването преминава леко. Има готова ваксина срещу маймунската вариола, но не се предвижда повсеместна имунизация. Хигената остава най-добрата превенция срещу болестта, тъй като тя се предава при директен контакт на кожа с кожа, добави съветникът на премиера по здравните въпроси.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина