ЗдравеНовиниПУЛС

Изследване сред 5 млн. души: Рискът за сърцето намалява при замяна на цигарите с бездимна алтернатива

В Корея преминаването към продукти без дим се свързва с 23% по-малък риск, Япония намали приема в болница от исхемична болест

С близо ¼ може да бъде намален рискът за пушачите, ако те бъдат насърчени да откажат цигарите и да преминат на по-безвредни начини за доставка на никотин вместо да продължат да пушат. Това представлява значителна възможност за общественото здраве, която вече се подкрепя от нарастваща база реални доказателства.

Последните такива данни идват от Корейската национална здравноосигурителна каса, която е анализирала базата си данни в изследване на връзката между преминаването от цигари на бездимни никотинови алтернативи и как това променя риска за сърдечносъдовата система. Здравните власти направили скрининг  на 5 159 538 възрастни мъже, които са преминали прегледи  на два етапа – през 2014 и 2018 г. Всички участници са били разделени на групи според индивидуалната им история, свързана с пушенето: дългогодишни пушачи, пушачи, които употребяват и негорими никотинови продукти, пушачи, които вече са отказали цигарите с помощта на бездимна никотинова алтернатива, бивши непушачи от повече от 5 години; хора, които никога не са пушили.

Изводите показват, че пушачите, които са преминали на бездимни алтернативи са с по-нисък бъдещ риск от развитие на сърдечносъдово заболяванe в сравнение с тези, които продължават да пушат цигари. Най-нисък риск за настъпване на бъдещи сърдечносъдови заболявания и състояние има при хората, които напълно откажат цигарите без да търсят техен заместител, показват данните.

Най-големият сегмент от продукти с нагряване на тютюн в Корея са IQOS и корейския lil SOLID 2.0, който вече е на българския пазар от края на миналата година.

lil SOLID 2.0 е малко, солидно и бюджетно еднокомпонентно устройство, което използва технология за индукционно нагряване на тютюн, посредством щифт, така че да се генерира аерозол без горене, дим и пепел. При устройства за нагряване на истински тютюн като lil SOLID 2.0 има нагряване до много по-ниски температури, в сравнение с пушенето на горими цигари, по-ниската температура на нагряване отделя значително по-малко вредни и потенциално вредни вещества, а някои от тях изобщо липсват, докато насладата от тютюна се запазва. Парата, която се отделя при бездимната алтернатива се нарича аерозол – малки водни капчици, диспрегнирани във въздуха, които съдържат никотин и значително по-малко количества и вид вредни вещества, но няма твърди частици и катрани. Отделеният аерозол не се просмуква в дрехи и дамаски и не замърсява въздуха в затворени пространства.

По-малко приети в болница в Япония след масовото отказване на цигарите

Освен от Корея, обнадеждаващи данни за намаляване на вредата от тютюнопушенето чрез иновативните продукти идва и от Япония.

Страната, в която през 2005 година пушеха 49% от мъжете и 14% от жените, отчете намаляване на пушачите до 18% от общото си население. Това се случи след навлизането на устройствата с нагряване на японския пазар. Днес статистиката показва, че нагреваемите тютюневи изделия намаляват продажбите на цигари с 30%, а спадът се ускорява в последните години, в които алтернативата е на пазара. Резултатът от масовото преминаване на по-безвреден прием на никотин от пушачите също не закъснява – в Япония се отчита намален брой на хора, които постъпват в болница поради обостряне на диагнози, свързани с тютюнопушенето.

 

 

 

 

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина