ЗдравеПУЛС

Арх. Прокопиев: Не мога да оттегля проекта си за парка, късно е!

Архитекти питат: Законността ще я заобиколите, а морала?

Идеята за паркинг под Пеещите фонтани е нехуманна и антисоциална, категоричен е Петър Загорлиев 


Арх. Прокопиев чува поредния гневен коментар по повод идеята за подземен паркинг под Пеещите фонтани
Законността за реконструкцията на Цар Симеоновата градина и градежа на паркинг под фонтаните ще я заобиколите, това е ясно. А морала!? Него може ли да заобиколите? Всички говорим за законност. Да поговорим обаче за морал. Морално ли е това, което правите, обърна се към арх. Прокопиев един от гостите на общественото обсъждане. Авторът на проекта отпи глътка минерална вода, тъй като въпросът бе предимно към местната власт, а не към него.

Разрушавате Пловдив за лични интереси, това е заговор на провинциалисти, каза този мъж
Да, проектът е мой. Аз съм виновен за това, че сме тук, вмъкна на няколко пъти в дискусията Прокопиев, защитавайки работата си. Но нямаше какво да отговори на няколко изказвания. Особено на емоционалната реч на Петър Загорлиев, която изправи залата на крака. В общинския съвет говориха за автомобили и къде ще паркират те. Тук говорим за дървета, ще ги сечем ли, ще засаждаме ли. Защо не говорим за хора бе, хора? Този проект е антисоциален, нехуманен. Той ще ме изгони завинаги от парка и от централната градска част. Ще го превърне в нещо като Синдикалния дом, който става единствено за клиника за душевно болни. Няма да пусна децата си, няма да пусна и внуците си. Въпреки че мен са ме бутали там на бебешка количка. Карайте си автомобилите, после ги паркирайте. И задраскайте хората, предложи жителят на квартала около парка Загорлиев. Това бе и кулминацията на общественото обсъждане.


Ландшафтен архитект критикува проекта
Преди и след нея експертът Владо Маринов коментира, че 50 процента от гилдията на ландшафтните архитекти е срещу този проект, тъй като другата част вероятно ще имат нещо общо с него. Друг предложи средствата да бъдат спестени и да бъдат инвестирани в нещо важно, положително за града, а не унищожително. Паркингът ще унищожи градинската обстановка. Ще вкараме грубиянщината на автомобилите вътре -там,  където трябва да я няма. Докато човечеството в момента прави точно обратното, ама ние- винаги на пук, заради нечий интерес, изригна общественик. След него бе изказано предложение общината да откупи обратно паметника на бетонното безумие Мол Марково тепе и там да прави многоетажен паркинг. Шофьори питаха как ще спират с автомобилите си с газови уредби под фонтана, след като това е забранено. А авторът на проекта отговори, че това е предвидено със специална екстремна система за сигурност в зона за гараж на коли с газови уредби.


Всички са категорични, че проектът е нецелесъобразен, тъй като нужда от повече платени паркинги няма. Всичко наоколо е Синя зона, която пустее в този район. Идете на Велико Търново през деня да видите колко коли са спрени там. Защото хората нямат пари да дават по лев на час. А вие дори не сте обявили колко ще струва спирането под фонтана. Сигурно само турското консулство и хората с Мерцедеси и БМВ-та ще могат да си го позволят, разгневи се младата майка Люба.
Г-н архитект, уважаваме онова, което правите, качествата ви, идеите ви, но ги насочете другаде- как да изведем автомобилите от центъра, а не да ги вкарваме под централните ни паркове, които са твърде малко, каза на Прокопиев Иван Рамирес.

Ааа, не, проектът категорично е целесъобразен- за личните интереси на някои хора, за хонорарите, които ще бъдат отделени, са средствата, които ще бъдат отклонени, за приятелските фирми, които ще изпълнят проекта. Разрушавате Пловдив за лични и приятелски интереси, господа. Това е заговор за Пловдив от провинциалисти, обърна се към управляващите, които така или иначе не бяха в залата един от гостите. Но погледна и към арх. Прокопиев. Няма да забогатея от идеята си. Досега с проекта спечелих един нов монитор, отговори инстинктивно той. На въпрос на Под тепето дали би оттеглил проекта си от общината, ако общественото мнение е единно и надделее той отговори: Вече е късно!
Ще заобиколите законността, а морала, пита този човек

Шофьор пита за автомобилите с газови уредби в паркинга

Арх. Прокопиев под кръстосан огън

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина