МненияПод ножа

Защо БПЦ обърна палачинката за Истанбулската конвенция?

Само преди две години Светия синод беше „за“, а днес дава заден

Кое накара владиците да преосмислят позицията си?

Снимка: архив dveri - :Митрополит Антоний на конференцията в подкрепа на Конвенцията

Йоана Иванова

Светият Синод се обяви против ратифицирането на Истанбулската конвенция в специално становище публикувано на сайта на Българската православна църква в интернет, но съвсем друго е становището на владиците преди две години.

Тогава БПЦ се включи в  Двудневната международна конференция на тема „Институциите, медиите и обществеността заедно срещу насилието върху жени“, проведена на 26 и 27 ноември 2015 г. в София и организирана във връзка с Международния ден за елиминиране насилието над жени и в подкрепа  на „Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие“, позната още като Истанбулската конвенция.

Като представител на БПЦ, митрополит Антоний взе участие в проявата, приветствайки инициативата при откриването ѝ, и изнесе доклад по темата, в който подчерта, че Църквата не може да остане безразлична към проблема с насилието срещу жени, защото Църквата е призвана да дава закрила и утеха на страдащите и уязвими членове на обществото.

Въпреки това днес Църквата не просто е безразлична, а избира да си затвори очите пред проблема. Според БПЦ, „България има национални закони, които осигуряват защита срещу насилия въобще, включително и домашно насилие“. Статистиката обаче показва, че тези закони са недостатъчни и неефективни, а за това свидетелстват: жената от с. Окорш – пребита с горещ котлон; пребитата до смърт жена от Хасково;  наръганата с нож жена от София; Виола – убита от партньора си Стефан Станев, който първо я удрял със стик за голф, след това я душил и накрая я ръгал с три различни ножа, в продължение на 1 час; Елена – застреляна от упор с четири куршума, докато пиела кафе с приятелка в столичния квартал „Лагера“ от съпруга си, с когото е била разделена от 2 години;  Катя – причакана на връщане от работа от съпруга си, с когото била разделена от месец, а той пред десетки свидетели я удря и я намушква с нож, оставяйки я да умре на улицата. И още, и още…

Идеята на Истанбулската конвенция не е просто да се направят няколко законови промени. Фундаменталната ѝ цел е да няма насилие над жени и деца. Това означава – превенция. И докато Конвенцията призовава към провеждане на целенасочена държавна политика, насочена към изкореняване на насилието, преди две години Църквата сама приема отговорността за осигуряване на превенция, когато в своя доклад митрополит Антоний посочва, че свещениците следва да оказват подкрепа не само на пострадалата жена, но да се погрижат и за целостта на семейството, където това е възможно, чрез разговори със съпруга, с беседи върху смисъла и значението на брака. В тази връзка митрополит Антоний подчерта, че е необходимо да се въведат специални беседи с младите хора, които идват в храма, за да заявят желанието си да се венчаят.

Дали изобщо Църквата прочете Конвенцията, след като преди две години я подкрепя, без да се притеснява от категорията „джендър“, а днес я отхрърля, твърдейки, че полът може да бъде само биологично определен, защото мъжът и жената са Божие творение“? Или трябва да повярваме, че владиците са решили да се впуснат в толкова задълбочен анализ на документа, че им е отнел цели две години и ги е накарал да променят позицията си? А може би Българската православна църква обслужва чужди интереси, защото по всичко личи, че не обслужва интересите на българското общество.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

6 коментари

  1. Браво на БПЦ, жива е! Нека да устоява християннските ценности на българина. Не искаме това зло да се узаконява.

  2. Спрете да лъжете хората! Не сме малоумни! Никаква палачинка не е обърната. Не очаквахте такава реакция от българския народ! Този път ви блеснаха „европейските ценности“. Не искаме в България извращенията да станат нещо нормално!!!

  3. Дали са чели+??+
    Много ви моля, това е преголямо усилие за мазните попчета. Четенето не е по природата им. Интригите и служенето, но не Бог е тяхното призвание. Затънали в материалното, нямат време за духовното. Забравили са що е любов и що е милосърдие.
    Анатемосват и проклинат. А част от тях, не малка, са на другия бряг. Но не ги анатемосват, нали Гуси?

  4. набрюдател защо въобще ги питаш тези от под альоша, не виждаш ли кой ги спонсорира, за пари ще станат не от третия пол ами от какъвто им кажат

  5. Ми така де, всеки знае че биенето на жени е традиционна християнска ценност! Който не бие жена си е трети пол! От биене на жени е прокопсал светът! Пък сега гадните зли джендъри искат да го спрат! Сакън!

  6. БПЦ е прочела много добре конвенцията, както и доклада съм нея. Становището публикувано е е ясно по-ясно,въпросът е вашия сайт на кого служи – явно на третия пол и антихристиянските ценности налагани под маската – да спасим жените от насилие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина