МненияПод ножа

Вътрешният министър отказа да реже лентата на новата полицейска приемна в асеновградската ромска махала

Предпочитам тук да откриваме детска площадка или парк, а не това. Замислете се, обърна се към малцинството Валентин Радев

Валери Симеонов: С този обект се въдворява реда, държавността се връща със своята пълна сила

Вътрешният министър Валентин Радев отказа да реже лентата на откритата днес нова полицейска приемна в ромския квартал „Лозница” в Асеновград. Той подчерта, че е със смесени чувства заради факта, че се инвестират 27 хиляди лева в този обект и се ангажират петима полицейски служители, вместо средствата да бъдат вложени в детска площадка или парк.

Не съм в особено приповдигнато настроение от това, че днес откриваме тази приемна. В мене се пораждат различни мисли. Благодаря за поканата, за първи път идвам тук, във вашия квартал. Всички българи гледахме по телевизията какво се случи. Как се бихте, после се сдобрихте, с помощта на полицията и на местната власт. Те реагираха бързо и приемната вече е тук. Повече от 10-15 години не е имало такова нещо на ваша територия. Питам се обаче, радвате ли се, че имате приемна във вашия квартал? Аз лично не се радвам. И няма да режа лентата. Ще се радвам, когато следващия път дойда и на мястото на тази приемна има детска площадка, или детска градина, или училище, или парк, каза Валентин Радев, а хората от квартала започнаха да викат „Браво” и да го аплодират. Не ми ръкопляскайте, защото ще ви критикувам след малко, скастри ги обаче той.

Най-важно е единението. Дали сте цигани, роми или прочие, ние всички сме граждани на държавата. Ние сме тук, за да ви кажем, че държавността, спазването на закона е над всичко. Тази приемна има временната задача да ви помогне да спазвате, всички вие на тази територия, законността. Тази година за този период има 652 престъпления тук. Миналата година са по-малко със 150. Това съвсем не е малко. И това го извършвате тези, които живеете на територията. Затова ви казвам, че не се радвам да има такава приемна тук. Да, тя ще ви помогне, по някакъв начин ще ви респектират нашите колеги. Моят призив към вас е тези неща постепенно да престанат. Сега тук ще оставим пет човека- трима инспектори и двама охранително-постови. Държавата ще дава всеки месец по над 15 хиляди лева, за да въдворява ред и законност, вместо тези пари да идат за площадка, детска градина или други неща. Мислете за това, особено родителите. Тези пари са ваши, те са наши. А ние ги даваме за това зад мен.  И ви моля с ваше съдействие това да не се случва, да намалява този натиск от престъпления и тези разходи да отиват за училище например. Много е важно вашите деца, тези малките, да бъдат образовани, да бъдат грамотни, да не решават въпроса с юмруци, а с главата си. Това ви казва държавата в момента- ние сме тук, за да ви кажем, че ред и законност ще има, без значение каква е цената. Замислете се, призова Валентин Радев. Затова радостта ми да откриваме тази приемна днес е фифти-фифти. Колебая се, допълни министърът на вътрешните работи.

Преди него реч държа вицепремиерът Валери Симеонов. Днес е един чудесен ден, в който в квартал Лозница, чрез откриването на този обект на сигурността, се въдворява редът. А там, където се въдворява редът, се въдворява законността. А където законността е над всичко, там и държавността се връща със своята пълна сила. Поздравявам всички с откриването на приемната, с издигането на закона над всичко. Еднакъв, за българи, за цигани, за всички етноси. Законът, който прави възможно съществуването на нашата държава. Дай боже случаят от 26 юни да остане в далечното минало и никога да не се повтаря. Честито и да живее България, каза с апломб вицепремиерът, а ромите от квартала му ръкопляскаха. След което той победоносно вдигна ръце.

След официалната церемония по откриването на приемната местните наобиколиха държавниците и поставиха своите проблеми. Не ни бутайте къщите. Къде ще идем. Какво ще правим. Говорите за училище и за образование. На улицата ли ще го получат децата ни, обърна се Мария към вътрешния министър. Каква е тази полицейска атмосфера, вдигна рамене Асан Асан.

Защо идвате чак сега, попита пък една от протестиращите срещу ромите в Асеновград. Нямаме полицаи. Ще назначите ли нови служители, попита тя Валентин Радев. Искате полицейска държава ли, контрира я той. Не се радвайте, ако увеличаваме полицията, допълни вътрешният министър.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина