МненияПод ножа

В градски транспорт протестират, ама не знаят за какво

Табели „ПРОТЕСТ“ цъфнаха на предните стъкла на автобусите в Пловдив

Очаква се след обяд в големите градове автобусите да спрат да се движат за час и половина

Надписи „ПРОТЕСТ“ на предните стъкла на автобусите в масовия градски транспорт стряскат пловдивчани от сутринта. Хората пристъпват несигурно към вратите и влизат едва, след като се убедят, че вътре има други пътници, от които получават потвърждение, че може да се качат.  Какво става питат се по между си и търсят отговор от кондукторите, но така и не намират.

„Протестираме срещу условията на работа,“ обяснява руса жена, която продава билет в автобус по линия № 44. „Какво им е,“ продължават въпросите. „Ами искаме да се подобрят,“ отвръща тя. Продължава се с уточняване на детайлите: „Само във вашата фирма ли?“ „А, не, като цяло въобще,“ обобщава кондукторът на 44.

В линия 37 при Тунела – Север диалогът е друг. На въпроса „защо е протестът“ шофьорът отвръща, че няма никаква идея. Сутринта му дали надписа в гаража и го накарали да го сложи.

Пътници, слизащи от следващия рейс, си разказват едни на други, че на тях им обяснили за „някаква превозваческа камара, която чрез законови промени получавала някакви правомощия и така едни транспортни фирми щели да цакат други“. 

В последната версия има доза истина. Протестът е срещу законопроект за автомобилна камара.     Проектът е внесен в НС от ГЕРБ, "Обединени патриоти" и "Воля". Той предвижда камара да изземе някои от функциите на Държавната автомобилна инспекция (ДАИ) в лицензирането и контрола, като например, да предлага кои фирми да бъдат лицензирани и кои не.

Законопроектът разцепи бранша на два лагера. Част от превозвачите виждат лобизъм и корупция в него, а според други това е начин да се спазват правилата от всички. За оттеглянето му настояват от Българската стопанска камара и Българската търговско-промишлена палата. Поддръжниците му са от Съюза на международните превозвачи. 

Клуб Z съобщава, че на среща в НС вчера е стана ясно, че транспортният бос Миролюб Столарски вече е запазил в Търговския регистър името Българска автомобилна камара, макар законопроектът да не е приет още.

Очаква се днес около 2000 автобуса в големите градове на страната да спрат работа за час и половина  между 14 и 15.30 ч. в знак на протест срещу готвените промени за автомобилна камара.

В Пловдив в протеста ще се влючат само междуградските превозвачи, а масовият градски транспорт оказва символична подкрепа.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина