МненияПод ножа

Ученици вилнеят в сградата на бившия ТЕЛК

Тийнейджъри от близкото училище влизат безпрепятствено да пушат в изоставената детска ясла (СНИМКИ)

75 коли са паркирани в двора сега, а колко ли ще събира новият паркинг

Само преди ден кметът на Пловдив обяви, че плановете за първия многоетажен паркинг в центъра на града са вече готови и се очаква през настоящата година да започне реализиране на проекта на мястото на старата сграда на ТЕЛК на ул.“4-ти януари“.

Преди това обаче ще трябва да се премахне изоставената преди години постройка, най-вероятно с процедура по ЗОП и т.н, и т.н. Нещата обаче могат да се случат много по-бързо и помощта по събарянето на голямата сграда може да дойде от най-неочаквано място – учениците от близкото училище усилено работят по въпроса да ускорят процеса, видя репортер на Под тепето.  

Провокиран от подновяване на темата за бъдещия 5-етажен паркинг за 500 коли в центъра на града и името на улицата* репортерът ни се разходи до мястото.

Достъпът до сграда, за която се твърди официално, че е опасна е абсолютно свободен. Бившата детска ясла отново се владее от деца, които влизат там през междучасията да изследват пространството и да изпушат по някоя цигара. Имат специално изработена стратегия – подкопана решетка на прозорец на първия етаж, докато групата пребивава вътре едни-двама стоят отцепка пред прозореца и имитират игра.

Двуетажната сграда има единици оцелели прозорци, обрани са кранчетата от чешмите, а умивалниците са потрошени. По подовете се търкалят изтърбушени столове, етажерки, папки  и стотици медицински документи, сред които снимки от ехографски и рентгенови изследвания.      

Така учениците са на път да помогнат за подготовката на терена на първия многоетажен паркинг в центъра на Пловдив, използвайки помещенията на изоставената и необезопасена сграда за пушалня. От тук до пожара пътят е изключително кратък.  При наличието на толкова паркирали коли в сокака и около сградата, достъпът на противопожарните автомобили до там би бил невъзможен.

Сега пространството е заето изключително от паркирали коли с регистрационни табели не само от Пловдив, но и от близки и далечни градове. Репортерът ни успя да преброи 75 автомобила, паркирани около сградата в 15 часа следобед.

Към безплатния паркинг се влиза откъм бул.“Марица-Юг“, нищо, че там има знак, който го забранява. Ако влезеш през „Шести септември“ се натъкваш на служител на „Синя зона“.

*Улица „4-ти януари“ в Пловдив носи името на паметна дата в историята на града. По нея на 4 януари 1878 година, по стар стил, е влязъл в Пловдив генерал Гурко, за да обяви Освобождението на града. След промяната на календара, датата се чества на 16 януари. На тази улица са: Балабановата къща, Арменското училище, паметникът на Пейо Яворов в Стария град, а в продължението си води до бившата Първа мъжка гимназия, в която са учили седем министър- председатели и църквата "Св.св. Кирил и Методий".

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина