МненияПод ножа

Тотев: Фондацията трябва да направи публичен проекта Европейска столица на културата

Това бе добро решение, най-малкото за едно отрезвяване, коментира кметът отказа на ОбС да приеме програмата и бюджета на „Пловдив 2019”

Кирил Велчев: Ще правим детайлни отчети на всеки три месеца

Изпълнителният директор смята, че днешните решения на местния парламент няма да спънат работата на фондацията

Много пъти сме говорили за това, че фондацията е малко по-анонимна, отколкото трябва да бъде. И това е в очите на общинските съветници, при това за всичките 51. Явно има нещо, което трябва да се промени. Така кметът Иван Тотев, който е и председател на Управителния съвет на ОФ-то, коментира отказът на всички старейшини в местния парламент да приемат програмата и бюджета на „Пловдив 2019”, без да са се запознали в детайл с тях. Градоначалникът заяви, че нищо лошо не се е случило и днешните решения на съветниците няма да забавят работата на фондацията.

Видяхме единомислие на 100 процента, а това няма как да се случи, ако я няма каузата. Решения с пълно мнозинство в тази зала се броят на пръстите на едната ръка. Така че няма как да говорим за някакво предварително коментиране на съответната точка. Когато има разумни изказвания, партиите взимат разумни решения. В случая и от ляво, и от дясно, изказванията бяха в една и съща посока. Това по никакъв начин не само не възпрепятства, а прави огромна услуга на фондацията, убеден е кметът.

Хубавото е, че дори в критични моменти нямаме ситуация, в която представена в общинския съвет партия да си е позволила да премине границата и да започне да прави политика на база проекта Пловдив 2019. Има консенсус. Но това не трябва да дава усещането на хората, които работят във фондацията, че понеже има политически консенсус за това да не се критикува остро и да се дават критики под формата на съвети и предложения, това не трябва да ги успива и да смятат, че никой не трябва да следи тяхната работа и не трябва да изисква от тях. Това бе едно добро решение, най-малкото за едно отрезвяване. Така, че да стане ясно: Вижте , искаме нещо от вас, говорим няколко пъти, каним ви на сесии няколко пъти. Но по някое време и ние можем да вземем някакво решение. Не трябва така високомерно да гледате на общинския съвет, допълни Тотев.

Той смята, че в рамките на две или три седмици, във форма на дебат, всичко около програмата на „Пловдив 2019” ще се изчисти. Като отбеляза, че някои неща могат да отпаднат от нея. И допълни, че оценките за работата на фондацията са много добри, че дейността й е много прозрачна за Брюксел, като тази прозрачност трябва да се усеща и тук.  И тук трябва да има усещането за това, че си съпричастен. Общинските съветници трябва да придобият такова усещане. Трябва да бъдат съпричастни. А няма как да бъдат такива ако не са запознати в детайли с работата на фондацията.

На въпрос на Под тепето дали все пак процесът не е двустранен, кметът заяви, че не е убеден в това. Защото виждам, че дори в рамките на Управителния съвет много често една и съща тема я коментираме няколко пъти, тъй като все нещо остава неразбрано. Което означава, че освен страхотни професионалисти в една област, хората, които работят във фондацията, трябва малко да се разчупят. Когато си добър професионалист в сферата на културата, когато заемеш такава публична позиция трябва да разбереш, че това, което имаш като житейски и човешки умения, не е достатъчно. За да заемаш позиция, която е публична, трябва да се самообучаваш в едно друго направление, което е чуждо за теб. Тук имаме публични личности, освен само професионалисти. Те трябва да знаят, че имат допълнителни задължения, които изискват допълнителни човешки умения. А именно това да бъдеш отворен, да застанеш пред журналисти, да отговаряш на неудобни въпроси. Това за тази година и половина аз мога да каже е нещо, което е абсолютно достойно за критика. Това, което днес се случи, ще направи така хората от фондацията да направят проекта публичен, завърши кметът.

Под тепето се свърза с изпълнителният директор на „Пловдив 2019” Кирил Велчев. Той също заяви, че случилото се днес в общинския съвет няма да спъне работата на фондацията. Ще запознаем съветниците в детайл с програмата. Може би търпим известни критики, но това е защото сме затънали в работата и постоянно сме в режим на спешност. От тук нататък отчетите ще бъдат много по-детайлни и ще ги правим на всеки три месеца, каза Велчев.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина